Ένα ζωγραφικό αφιέρωμα στην Παναγία των Παρισίων

“Η αρχιτεκτονική του … έχει κάτι τόσο μοναδικό, τόσο τολμηρό και ταυτόχρονα τόσο λεπτό, που έχει ποτέ θεωρηθεί ως μία από τις πιο όμορφες κατασκευές” (Από το 18ο τεύχος του 1810 Encyclopaedia Londinensis)

“Ο καθεδρικός ναός της Παναγίας της Παναγίας είναι η ίδια η ψυχή του Παρισιού, αλλά και πολύ περισσότερο – αποτελεί μια ακρογωνιαίο λίθο για όλα όσα είναι τα καλύτερα για τον κόσμο και ένα μνημείο για τις υψηλότερες φιλοδοξίες καλλιτεχνικού επιτεύγματος που ξεπερνά τη θρησκεία και το χρόνο. Έχει επιβιώσει – από τη Γαλλική Επανάσταση μέχρι την Ναζιστική κατοχή – και είναι γελοίο να παρακολουθεί κανείς την καταστροφή της ».⠀

Όπως και πολλοί σε όλο τον κόσμο, ήμασταν τόσο λυπημένοι και σοκαρισμένοι βλέποντας τη φωτιά της Notre-Dame χθες – βλέποντας τέτοια ιστορία σε φλόγες. Αλλά επίσης ανακουφισμένοι μαθαίνοντας σήμερα το πρωί ότι σώθηκαν τόσα πολλά, συμπεριλαμβανομένης της κύριας δομής και πολλά από τα εκπληκτικά παράθυρα από βιτρό. Έχουμε περάσει τη μέρα να ανακαλύπτουμε τα σημαντικότερα στιγμιότυπα από τους πολλούς αιώνες των έργων τέχνης για να χαρακτηρίσουμε το εικονικό κτίριο – από την φωτισμένη στίξη των μεσαιωνικών σκιαγραφιών έως τις κοφτερές λεπτομερείς μελέτες κατά τη γέννηση της φωτογραφίας. Τους παρουσιάζουμε εδώ σε μια χρονολογική σειρά, η οποία ελπίζουμε να δίνει μια αίσθηση πως το υπέροχο αυτό κτίριο – περισσότερο από οκτώ αιώνες – έχει εμπνεύσει και ξεπεράσει τόσα χρόνια και ζωές και, και χάρη στην αφοσίωση μιας άλλης γενιάς τεχνιτών, θα συνεχίσει να το κάνει.

Συγκεντρώσαμε λοιπόν πίνακες από διάφορες χρονικές περιόδους, διάφορες οπτικές γωνίες, διάφορους ζωγράφους απλά για να σας αποδείξουμε την τεράστια επιρροή της Παναγιάς των Παρισίων στην ζωγραφική τέχνη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *