ΜΑΘΗΜΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ: ΜΙΑ ΠΙΟ ΚΟΝΤΙΝΗ ΜΑΤΙΑ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ ΒΕΡΜΕΕΡ

Ο πίνακας ζωγραφικής “Μάθημα Μουσικής” (“The Music Lesson”) από τον Γιαν Βερμέερ, ο οποίος είναι μια ελαιογραφία σε καμβά, φυλάσσεται στη Βασιλική Συλλογή του Λονδίνου.

Απεικονίζει μία γυναίκα μαθήτρια και έναν άντρα (πιθανόν να είναι ο δάσκαλός της) σε ένα μάθημα μουσικής. Το στόμα του άντρα είναι ελαφρώς ανοιχτό, δίνοντας την εντύπωση ότι τραγουδά, καθώς η μαθήτριά του παίζει μουσική. Υποδηλώνεται έτσι ότι υπάρχει μία στενή σχέση μεταξύ τους και ότι η αγάπη της μουσικής τους ενώνει. Αυτό ήταν και ένα συχνό θέμα των Ολλανδών ζωγράφων της εποχής.

Ο Βερμέερ χρησιμοποιεί γραμμική προοπτική και δημιουργεί την αίσθηση του βάθους και του χώρου στο σκηνικό του δωματίου. Συνήθιζε να απεικονίζει τα ίδια αντικείμενα στους πίνακες του, όπως το ύφασμα της κουρτίνας, τη λευκή κανάτα, διάφορα όργανα μουσικής, πάτωμα από πλακάκια, καθώς και παράθυρα που διαχέουν το φως και δημιουργούν σκιάσεις. Ο συγκεκριμένος πίνακας είναι από τους λίγους που κράτησε ο ζωγράφος στο σπίτι του έως το θάνατό του το 1675, οπότε και η οικογένειά του τον πούλησε στη Βασιλική συλλογή του Λονδίνου.

Όσο γαλήνιοι και ήρεμοι και αν δείχνουν επιφανειακά, οι πίνακες του Βερμέερ είναι συνήθως γεμάτοι από σύμβολα πάθους και κραυγαλέου ερωτισμού. Εδώ η νεαρή γυναίκα παίζει ένα μουσικό όργανο της εποχής που συνδεόταν με την αγνότητα και φαίνεται απολύτως απορροφημένη στη μελέτη της. Ωστόσο, με μια πιο προσεκτική ματιά στον καθρέφτη που βρίσκεται ακριβώς από πάνω της, βλέπουμε ότι κοιτάζει από τον άντρα και όλη της η προσοχή είναι στην πραγματικότητα πάνω του. Η στάμνα με το κρασί πάνω στο τραπέζι είναι ένα αφροδισιακό, ενώ το μεγάλο έγχορδο όργανο στο πάτωμα θεωρείται φαλλικό σύμβολο μέχρι σήμερα.

Πηγές: https://en.wikipedia.org/wiki/The_Music_Lesson , https://www.telegraph.co.uk/culture/art/art-features/11449077/10-paintings-with-hidden-meanings.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *