10 ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΟΣΜΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΧΑΤΜΑ ΓΚΑΝΤΙ

Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που του αποδώθηκε και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
Υπήρξε η κεντρική μορφή του εθνικού κινήματος για την ινδική ανεξαρτησία και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών. Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του περασμένου αιώνα. Με αφορμή τα 71 χρόνια από τη δολοφονία του σας παρουσιάζουμε το όραμα του Μοχάντα Καραμτσάντ Γκάντι, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα και πως ο ίδιος το έκανε πράξη.

Αποτέλεσμα εικόνας για μαχατμα γκαντι

1. Γίνε εσύ η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο

Βασική προϋπόθεση για να δεις τον κόσμο να αλλάζει, είναι η αλλαγή να ξεκινήσει από τον εαυτό σου. Λόγια που ο Γκάντι έκανε πράξη, με τις δράσεις του για την ανεξαρτητοποίηση της Ινδίας, την περίοδο του Μεσοπολέμου.

2. Κανείς δεν μπορεί να με πειράξει χωρίς την άδειά μου

Ο Γκάντι χρησιμοποιώντας τη μέθοδο της παθητικής αντίστασης κατάφερε να προκαλέσει μεγάλη κινητοποίηση για το κίνημα της ανεξαρτησίας , το οποίο άρχισε το να εξαπλώνεται από το 1919. Η τακτική της παθητικής αντίστασης απέκτησε εκατομμύρια θιασώτες σε όλη τη χώρα. Μία διαδήλωση εναντίον της πράξης του Rowlatt κατέληξε σε λουτρό αίματος από τις βρετανικές δυνάμεις. Ως αντίδραση στην απάνθρωπη αποικιοκρατική αυτή πράξη ο Μαχάτμα όρισε την 16η Απριλίου, ημέρα νηστείας και προσευχής για τα θύματα της σφαγής.

3. Ο αδύναμος δεν μπορεί ποτέ να συγχωρήσει. Η συγχώρεση είναι το χαρακτηριστικό του ισχυρού

Αποτέλεσμα εικόνας για μαχατμα γκαντι

«Το ‘οφθαλμόν αντί οφθαλμού’ μπορεί να οδηγήσει μόνο στο να τυφλωθεί όλος ο κόσμος», είχε αναφέρει ο ίδιος. Παρ’όλο που κατά την εικοσάχρονη διάρκεια βρέθηκε πολλές φορές αντιμέτωπος με τον φυλετικό διαχωρισμό του απαρτχάιντ, ο οποίος εκδηλωνόταν από τους λευκούς εποίκους εις βάρος των ντόπιων έγχρωμων και των Ινδών μεταναστών. Ο ίδιος ο Γκάντι εκδιώχθηκε από την αίθουσα του δικαστηρίου επειδή αρνούνταν να βγάλει το παραδοσιακό ινδικό τουρμπάνι ενώ ακόμη μία φορά δέχθηκε βία από τον οδηγό ταχυδρομικής άμαξας λόγω του ότι αρνήθηκε να παραχωρήσει τη θέση του σε κάποιον Ευρωπαίο επιβάτη. Φυλακίστηκε πολλές φορές για τους αγώνες του. Ωστόσο, όταν ξέσπασε ο πόλεμος των Μπόερς, ο Γκάντι οργάνωσε σώμα τραυματιοφορέων για το βρετανικό στρατό και διηύθυνε μία μονάδα του Ερυθρού σταυρού

4. Δεν θέλω να προβλέπω το μέλλον. Είμαι αφοσιωμένος στην παρούσα στιγμή. Ο Θεός δεν μου έδωσε τον έλεγχο της επόμενης στιγμής, αλλά αυτής.

Για να διασφαλίσει κανείς ένα ευτυχισμένο μέλλον, πρέπει να αγωνιστεί για το παρόν. Γι ‘ αυτό και ο ίδιος οραματιζόμενος ένα σπουδαιότερο αύριο αφιέρωσε τη ζωή του στην διεκδίκηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων.

5. Μια ουγκιά δράσης αξίζει περισσότερο από ένα τόνο διδασκαλίας

Το 1887 ο Γκάντι πέτυχε στις εισαγωγικές εξετάσεις και εισήλθε στο Κολλέγιο Samaldas, αλλά οι σπουδές εκεί του φάνηκαν δύσκολες και η ατμόσφαιρα δυσάρεστη ώστε παρακολούθησε μόνο ένα ακαδημαϊκό έτος. Μετά από αυτό ένας οικογενειακός φίλος πρότεινε πως εάν ο Μαχάτμα επιθυμούσε να αναλάβει τη θέση του πατέρα του θα ήταν καλό να σπουδάσει νομική, σπουδές που θα διαρκούσαν τρία χρόνια στην πρωτεύουσα της τότε βρετανικής αυτοκρατορίας, στο Λονδίνο στο University College London.

6. Είναι ανόητο να είσαι πολύ σίγουρος για την σοφία σου. Είναι υγιές να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου ότι και οι ισχυρότεροι μπορεί να αποδυναμωθούν και οι σοφότεροι μπορεί να σφάλλουν.

Σχετική εικόνα

Ακόμη κι αν ο ίδιος είχε επηρεαστεί βαθύτατα από τους Χένρι Ντέιβιντ Θόρω, Λέων Τολστόι, Σιντάρτα Γκαουτάμα, Τζ. Κ. Τσέστερτον, Τζον Ράσκιν δε δεχόταν κανένα ως αυθεντία, ούτε ακόμη και τον ίδιο του τον εαυτό.

7. Πρώτα θα σε αγνοήσουν, μετά θα γελάσουν με σένα, μετά θα σε πολεμήσουν, και τότε κέρδισες.

Η ”νίκη” αυτή ήρθε λίγο πριν το θάνατό του, με την ανεξαρτησία της Ινδίας, στις 15 Αυγούστου 1947.

8. Βλέπω μόνο τις αρετές των ανθρώπων. Αφού δεν είμαι αλάθητος, δεν θα αναλύσω τα λάθη των άλλων

Ο Γκάντι υπήρξε υποστηρικτής της άποψης πως όλοι έχουμε κάτι καλό μέσα μας. Όντας ινδουιστής πίστευε στην αρχή της εμπάθειας, σύμφωνα με την οποία οφείλουμε να προσεγγίζουμε τον άνθρωπο αντιμετωπίζοντας τον σα ψυχική οντότητα.

9. Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέπτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία μεταξύ τους

Αποτέλεσμα εικόνας για μαχατμα γκαντι

«Πάντα να στοχεύεις στην πλήρη αρμονία της σκέψης, των λόγων και των πράξεων. Πάντα να στοχεύεις στο να εξαγνίζεις τις σκέψεις σου και όλα θα είναι καλά».

10. Η συνεχής ανάπτυξη είναι ο νόμος της ζωής. Αυτός που προσπαθεί να διατηρήσει τα δόγματά του για να φαίνεται συνεπής στους άλλους, οδηγεί τον εαυτό του σε λάθος δρόμο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *