Ποιό είναι το μυστηριώδες “κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι” του Βερμέερ;

Ο Γιοχάνες (Γιαν) Βερμέερ έζησε και εργάστηκε στην περιοχή Ντελφτ της Νότιας Ολλανδίας κατά τον 17ο αιώνα, αποτελώντας έναν από τους σημαντικότερους ζωγράφους της «Χρυσής εποχής» στην ολλανδική ζωγραφική (1584-1702). Ξεκίνησε την καριέρα του ζωγραφίζοντας πίνακες μεγάλης κλίμακας με μυθολογικά και βιβλικά θέματα, ωστόσο είναι ιδιαίτερα γνωστός για τους μετέπειτα πίνακες του, που αναπαριστούν σκηνές από την καθημερινή ζωή.

Cropped version of Jan Vermeer van Delft 002.jpg
Ο Γιοχάνες Βερμέερ

Το κύριο χαρακτηριστικό που έκανε τα έργα του Βερμέερ αξιοσημείωτα ήταν η χρήση του φωτός σε αυτά, καθώς στους πίνακες του το φως είναι αυτό που δίνει ζωή στα αντικείμενα και στα πρόσωπα. Μελέτες πάνω στους πίνακες του έχουν αποκαλύψει πως ο Βερμέερ συνήθως άπλωνε πρώτα μία στρώση χώματος γκρι ή της ώχρας πάνω στον καμβά και ύστερα ξεκινούσε να ζωγραφίζει για να επιτύχει την χρωματική αρμονία των συνθέσεων του.

Μια τέτοια περίπτωση είναι και το έργο του, “το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι”. Αναπάντητα ερωτήματα έχουν απασχολήσει τους ερευνητές και ιστορικούς της τέχνης.
Ποιο είναι το κορίτσι με τα τεράστια μάτια, που αναπαριστάται στον διασημότερο πίνακά του Βερμέερ; Είναι ο ερωτισμός ή η αμηχανία που κρύβονται πίσω από το χαμόγελό της; Πώς βρέθηκε στο αυτί της το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι;

Αποτέλεσμα εικόνας για το κοριτσι με το μαργαριταρενιο σκουλαρικι
Το Κορίτσι με το Μαργαριταρένιο Σκουλαρίκι

Σύμφωνα με του περισσότερους ιστορικούς τέχνης, το έργο απεικονίζει την 16χρονη κόρη του ζωγράφου, Μαρία, που έχει χρησιμοποιηθεί πολλές φορές ως μοντέλο σε άλλους πίνακες του. Ωστόσο υπάρχουν φήμες πως το κορίτσι του πίνακα δεν είναι άλλη από την 16χρονη υπηρέτρια του Γιοχάνες, Χριτμε την οποία ο ζωγράφος είχε ζήσει έναν θυελλώδη, αλλά μάλλον πλατωνικό έρωτα λόγω της μεγάλης διαφοράς ηλικίας τους. 

Η τελευταία εκδοχή ενέπνευσε τη συγγραφέα Τρέισυ Σεβαλιέ να γράψει το βιβλίο: “Το κορίτσι με το σκουλαρίκι”, το οποίο μεταφέρθηκε και στη μεγάλη οθόνη, με πρωταγωνίστρια τη Σκάρλετ Γιόχανσον.

Από την ταινία “Το κορίτσι με το σκουλαρίκι”

Πέρα από τις όποιες εικασίες και υποθέσεις, η ταυτότητα της κοπέλας στον πίνακα παραμένει μέχρι και σήμερα άγνωστη…

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τη Μόνα Λίζα του Βορρά, όπως έχει χαρακτηριστεί ο πίνακας δείτε το παρακάτω βίντεο:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *