Τζον Κόνσταμπλ, ο μεγάλος ζωγράφος του αγγλικού τοπίου

Ο Τζον Κόνσταμπλ, ο μεγάλος ζωγράφος του αγγλικού τοπίου, που γεννήθηκε σαν σήμερα το 1776, ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Ευρωπαίους τοπιογράφους. Διακρίθηκε επίσης στην προσωπογραφία.

Έφθασε στην ακμή του μετά τα σαράντα του και αναγνωρίστηκε στην Αγγλία, αφού πρώτα είχε αναγνωριστεί στη Γαλλία, στο Σαλόν του Παρισιού. Ήταν υπέρμαχος του ρομαντισμού και ευαίσθητος χαρακτήρας. Η τέχνη του μπορεί να συγκριθεί με εκείνη των Ντελακρουά και Ζερικό, ενώ επηρέασε όλους τους μετέπειτα ζωγράφους του Μπαρμπιζόν κι ακόμα και τους ιμπρεσιονιστές.

Η ιδιοφυΐα του Κόνσταμπλ πρωτοανακάλυψε και ακόμη δικαιώνει την τέχνη του αδιαμφισβήτητου νατουραλισμού. Σε αντίθεση με τις δηλώσεις του Γκέινσμπορο (Gainsborough) ότι κανένα τοπίο εκτός Ιταλίας δεν αξίζει να το ζωγραφίσει κανένας, είπε ότι η τέχνη του θα μπορούσε να βρεθεί κάτω από κάθε φράκτη. 

Όταν ο Κόνσταμπλ ήταν ακόμα φοιτητής, ο Girtin είχε ζωγραφίσει μερικά τοπία εμπνευσμένα από τον Γουόρντσγουορθ (Wordsworth) που επηρέασαν έργα όπως το Malvern Hall. Και, καθώς κατάγονταν από την Ανατολική Αγγλία, ο Κόνσταμπλ είχε δει σίγουρα ολλανδικά τοπία στις τοπικές συλλογές. Η αίσθησή του για το διαδιδόμενο φως, τις σκιές που ρίχνουν τα σύννεφα σε έναν διάπλατο ουρανό με αέρα, πρέπει να έχουν προέλθει από τον Ρόυσνταελ (Ruysdael), καθώς και από τις δικές του παρατηρήσεις.

Καθώς ο Κόνσταμπλ, όπως και όλοι οι επαναστάτες της τέχνης, ήταν ένας πρόθυμος μελετητής της παράδοσης. Είχε την ικανότητα, που συναντάται μόνο σε μεγάλους καλλιτέχνες, να εισέλθει σε έναν τρόπο  ζωγραφικής προφανώς ξένο σε σχέση με το δικό του, και να αντλήσει από αυτόν τα στοιχεία εκείνα που προσφέρουν αιώνια πνευματική ικανοποίηση. Θα μπορούσε να απορροφήσει χωρίς μίμηση. Τα γράμματα του είναι γεμάτα από την κατανόηση του Τιτσιάνο(Titian), Κλώντ(Claude), Γουίλσον(Wilson) και του Γκασπάρ(Gaspard), και αρκετά αργά στη ζωή του θα μπορούσε να μην αναλάβει κάποιο έργο για να αντιγράψει ένα Πουσέν (Poussin) ή ένα Κλωντ.

Ένα πολύ γνωστό απόσπασμα από τη βιογραφία του από τον Λέσλυ (Leslie) περιγράφει τον τρόπο όταν ήταν ακόμα μικρό αγόρι, συστήθηκε στον Τζωρτζ Μπόομοντ (Sir George Beaumont), ο οποίος του έδειξε το αγαπημένο του έργο του Κλωντ, η Άγαρ και ο Ισμαήλ(Hagar and Ishmael), σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη. Ο Κόνσταμπλ, λέει ο Λέσλυ, «κοίταζε πίσω σε αυτό το εξαιρετικό έργο ως μια σημαντική στιγμή στη ζωή του». Μπορούμε να αισθανθούμε την εν μέρει συνειδητή μνήμη αυτής της εικόνας στην πρώτη κατά σειρά ελαιογραφία στην οποία ο Κόνσταμπλ είναι φανερά ο εαυτός του, το Dedham Valeτου 1802. Και απόδειξη του πόσο βαθιά ήταν αυτό το σχέδιο ριζωμένο στο μυαλό του αποτελεί το ότι χρησιμοποίησε την ίδια σύνθεση τόσο αργά όσο το 1828 στον πίνακα σήμερα στην Εθνική Πινακοθήκη της Σκωτίας. Αλλά αυτή τη φορά η απόσταση από τον Κλώντ είναι πολύ μεγάλη. Το φόντο περιέχει μια ποσότητα της άμεσης παρατήρησης που ο Κλωντ δεν θα μπορούσε να αφομοιώσει στο ιδανικό του σχήμα. Αλλά αξίζει να επιμείνουμε πάνω στην προέλευση της σύνθεσης, επειδή δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αυτή η βαθιά κατανόηση της παράδοσης του ευρωπαϊκού τοπίου ήταν ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Κόνσταμπλ ήταν σε θέση να παρουσιάσει μια τέτοια ποσότητα της κανονικής παρατήρηση, χωρίς την επώδυνη κοινοτοπία των μετέπειτα ρεαλιστές.

Ένας άλλος λόγος ήταν η σημασία την οποία αποδίδει σε αυτό που αποκάλεσε «η φωτοσκίαση της φύσης». Η φράση εμφανίζεται κατ ‘επανάληψη σε επιστολές του, και είναι εμφανές από τα συμφραζόμενα ότι ο ίδιος τη χρησιμοποιεί για να περιγράψει δύο μάλλον διαφορετικά φαινόμενα. Πρώτα εννοούσε το λαμπίρισμα του φωτός, «τις σταγόνες δροσιάς – το αεράκι – την απόλυτη ομορφιά και τη φρεσκάδα, που ούτε ένα από αυτά δεν έχει ακόμη τελειοποιηθεί στον καμβά κανενός ζωγράφου στον κόσμο». Αυτή ήταν η πλευρά του έργου του, που συνήθως θεωρείται πιο πρωτότυπη, και τα τεχνικά μέσα με τα οποία επιτεύχθηκε, οι σπασμένες πινελιές και τα αγγίγματα του καθαρού λευκού με μια σπάτουλα, αποτέλεσαν μια αποφασιστική επιρροή στη γαλλική ζωγραφική. Αλλά με τον όρο «κιαροσκούρο της φύσης» ο Κόνσταμπλ εννοούσε επίσης ότι μια δραματική συνύπαρξη του φωτός και της σκιάς θα πρέπει να διέπει όλες τις συνθέσεις του τοπίου, και να δώσει την βασική νότα του συναισθήματος με βάση το οποίο η σκηνή ήταν ζωγραφισμένη.

Για ένα τοπιογράφο της μόδας που ονομαζόταν Λι, γράφει: “Δεν πίστευα ότι τα πράγματα του ήταν τόσο άσχημα. Παριστάνουν πως μιμούνται τη φύση, αλλά αυτό είναι του ψυχρότερου και του χειρίστου είδους. Όλα είναι εντελώς άψυχα.” Είναι αυτή η αίσθηση της δραματικής ενότητας, όσο και το πάθος του για την φρεσκάδα της φύσης, που διακρίνουν τον Κόνσταμπλ από τους συγχρόνους του. Αναγνώρισε τη θεμελιώδη αλήθεια ότι η τέχνη θα πρέπει να βασίζεται σε μια μοναδική κυρίαρχη ιδέα και ότι η δοκιμή ενός καλλιτέχνη είναι η ικανότητά του να ολοκληρώσει την ιδέα αυτή, για να την εμπλουτίσει, να την επεκτείνει, αλλά ποτέ να μην χάσει την αίσθησή της και ποτέ να μην συμπεριλάβει οποιαδήποτε περιστατικά, όσο σαγηνευτικά και αν είναι, τα οποία δεν είναι τελικά υποδεέστερα από την πρώτη κύρια σύλληψη.

Ένας τέτοιος στόχος μπορούσε να επιτευχθεί απλά στην κλασική ζωγραφική τοπίου όπου οι ιδανικές μορφές θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός των λεπτομερειών που αποσπούν την προσοχή. Αλλά είναι εξαιρετικά δύσκολο στο νατουραλιστικό τοπίο, το οποίο ήταν η ανακάλυψή του, όπου οι εντυπώσεις που λαμβάνονται από τα πραγματικά αντικείμενα είναι το βασικό σημείο εκκίνησης.  Και όπου τα μέσα της απλοποίησης δεν έχουν ήδη διαμορφωθεί από την επίδραση του γούστου και της τεχνοτροπίας.

Ίσως κανένας άλλος ζωγράφος (εκτός του Ρούμπενς-Rubens) δεν πέτυχε, όπως έκανε ο Κόνσταμπλ, να υποτάξει τα άπειρα οπτικά δεδομένα του τοπίου σε μια ενιαία εικαστική ιδέα. Μεταγενέστεροι ζωγράφοι είτε έχουν ακυρώσει την ιδέα με το εμπλουτισμό της, ή έχουν προσφέρει την πρώτη αίσθηση, χωρίς να τολμούν να την αξιοποιήσουν. Η δεύτερη πορεία, αν και δημιούργησε τα περισσότερα από τα καλύτερα έργα ζωγραφικής του δέκατου ένατου αιώνα, περιορίζει την κλίμακα και την αίσθηση της μονιμότητας.

Ανάμεσα στους πιο σημαντικούς πίνακες του Κόνσταμπλ αυτός που είναι πιο κοντά στο κοινό όραμα είναι το Hay Wain. Τα κύρια μοτίβα του έχουν αποτελέσει έμπνευση εκατοντάδων χιλιάδων ημερολογίων, αλλά προσωπικά βρίσκω ότι έχει επιβιώσει αυτής της καταστροφικής δημοτικότητας και παραμένει μια αιώνια αέναη έκφραση γαλήνης και αισιοδοξίας.  Υπάρχουν περιπτώσεις που ακόμα και το πάθος του Κόνσταμπλ για τη φύση δεν μπορεί να ζωντανέψει μια τόση ποσότητα από συνηθισμένες παρατηρήσεις. Όπως στο CornField (χωράφι με τα καλαμπόκια), τον πίνακα που επιλέχτηκε μετά τον θάνατό του να τον αντιπροσωπεύσει στην National Gallery (Εθνική Πινακοθήκη).  Αλλά είναι βαρετός μόνο στους τελειωμένους του πίνακες.. Στα σκίτσα του η δύναμη της αίσθησης είναι πάντοτε αρκετά δυνατή για να τα σηκώσει πάνω από την κοινοτοπία. Στο «πλήρους μεγέθους σκίτσο» για το Hay Wain, ο ενθουσιασμός του τον οδήγησε σε ένα ελεύθερο, παρόμοιο με των ζωγράφων χειρισμό, ο οποίος με τη σειρά του τροποποίησε το όραμά του. Και στο σπουδαιότερο έργο του, ο νατουραλισμός είναι ανεπτυγμένο σε μεγαλύτερο βαθμό από την πεποίθησή του ότι αφού η φύση ήταν η καθαρότερη αποκάλυψη της θέλησης του Θεού, η ζωγραφική τοπίων, αντιλαμβανόμενη με το πνεύμα της ταπεινής αλήθειας, θα μπορούσε να είναι ένα μέσο μετάδοσης ηθικών ιδεών.

Hay Wain

ΠΗΓΕΣ: http://www.kathimerini.gr/261584/article/epikairothta/kosmos/tzon-konstampl-enas-apo-toys-prwtoys-monternoys , http://users.sch.gr/vasilatis/Landscape%20into%20Art/Istoselida%20G1/h%20topiografia%20toy%20jonh%20contable.htm , https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%A4%CE%B6%CE%BF%CE%BD_%CE%9A%CF%8C%CE%BD%CF%83%CF%84%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%BB

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *