Ο πίνακας της διάσημης ζωγράφου Φρίντα Κάλο, “Αυτοπροσωπογραφία της Φρίντα Κάλο στα σύνορα μεταξύ Μεξικού και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής” φιλοτεχνήθηκε από την ίδια τη ζωγράφο το 1932.
Πρόκειται για ένα ισχυρό έργο με ηχηρό πολιτικό μήνυμα έως και σήμερα. Η Φρίντα Κάλο στέκει προκλητικά πάνω σε ένα βάθρο στα σύνορα μεταξύ ΗΠΑ και Μεξικού. Στο ένα χέρι της κρατά τη μεξικανική σημαία. Στο άλλο ένα τσιγάρο. Πρόκειται για ένα ισχυρό έργο με ηχηρό πολιτικό μήνυμα. Η ίδια παρουσιάζεται σε αυτόν τον πίνακα σε ηλικία 25 ετών.
Η Φρίντα τοποθετεί στο έργο τον εαυτό της, ακριβώς στο σύνορο μεταξύ του βιομηχανοποιημένου αμερικανικού τοπίου, όπου κυριαρχούν εργοστάσια, ουρανοξύστες και φουγάρα και της μεξικανικής ερήμου, όπου δεσπόζουν τα αρχαία ερείπια, η τοπική βλάστηση κι ένα κρανίο.
Ιδιαίτερα σημαντικό για την ερμηνεία του πίνακα είναι το ιστορικό υπόβαθρο της εποχής δημιουργίας του. Ειδικότερα, από την έναρξη της μεξικανικής επανάστασης το 1910, έως το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλλιτέχνες και διανοούμενοι στο Μεξικό, ήταν στο επίκεντρο ενός μεγάλου debate σχετικά με το μέλλον της χώρας.
Οι κοινές ρίζες των δύο χωρών, Μεξικού και ΗΠΑ, αντιμετωπίζονται με ειρωνεία στον πίνακα αυτό, με φυτά που φθάνουν βαθιά μέσα στο χώμα στη μεξικανική πλευρά, για παράδειγμα και ηλεκτρικά καλώδια που κρέμονται στο βρώμικο μέρος των βορείων συνόρων, από την άλλη.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ιστορία πίσω από το έργο, το οποίο η Κάλο ζωγράφισε στις ΗΠΑ, την εποχή που ο σύζυγός της Ντιέγκο Ριβέρα εργαζόταν για μια φιλόδοξη τοιχογραφία στο Detroit Institute of Arts. Η ίδια είχε μόλις υποστεί μια αποβολή και λαχταρούσε να επιστρέψει στο Μεξικό, την ίδια στιγμή που ο Ριβέρα συνέχιζε να κυνηγά την επιτυχία στις ΗΠΑ με συμφωνίες για νέες τοιχογραφίες σε όλη τη χώρα.