Ιλιά Ρέπιν,ο σπουδαίος Ρώσος προσωπογράφος και φίλος του Τολστόι

“Αυτοπροσωπογραφία”, Ιλιά Ρέπιν

Ο Ιλιά Γεφίμοβιτς Ρέπιν ήταν Ρώσος ζωγράφος ιστορικών θεμάτων και μέγιστος προσωπογράφος. Θεωρείται, μάλιστα, ένας από τους κορυφαίους προσωπογράφους στην ιστορία της ζωγραφικής.

Γεννήθηκε σαν σήμερα, στις 5 Αυγούστου του 1844, κοντά στο Χάρκοβο της σημερινής Ουκρανίας. Παιδί φτωχής οικογένειας έφτασε στην Πετρούπολη για να σπουδάσει τις τέχνες.
Με υποτροφία που έλαβε από την ακαδημία τεχνών της Πετρούπολης επισκέφτηκε τη Γαλλία και την Ιταλία σε χρόνους που οι εικαστικές τέχνες διαμόρφωναν νέες προτάσεις.

Με την επιστροφή του στη Ρωσία αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους ζωγράφους της μεγάλης χώρας. Ανήκε στο «Σύνδεσμο των Περιπλανώμενων» που δημιουργήθηκε το 1870 στην Πετρούπολη με πρωτοβουλία των Ρώσων ζωγράφων Ιβάν Κραμσκόι, Γκριγκόρι Μιασογιέντοφ, Νικολάι Γκάυ και Βασίλι Περόφ.

Οι καλλιτέχνες αυτοί εμφορούμενοι από δημοκρατικά ιδεώδη, εμπνέονταν από την ιδέα να φέρουν την τέχνη κοντά στο λαό, οργανώνοντας κινητές εκθέσεις στη ρωσική ύπαιθρο.
Εκτός από τις προσωπογραφίες μερικά από τα έργα του που εντυπωσίασαν στην εποχή τους και εξακολουθούν να εντυπωσιάζουν είναι «οι Βαρκάρηδες του Βόλγα» (1870 – 1873), «Η σύλληψη του προπαγανδιστή» «Ο Άγιος Νικόλαος των Μύρων σώζει τρεις αθώους από το θάνατο» (1888),  «Κοζάκοι του Ζαπορόζιε» (1891, Ρωσικό Μουσείο, Αγία Πετρούπολη), «Μπουκέτο» (1892) «Ο γάμος του Νικολάου Β΄ και της Μεγάλης Δούκισσας Αλεξάνδρας Ο Ιλιά Ρέπιν με τον Λέοντα Τολστόι στο σπίτι του συγγραφέα στη Γιάσναγια ΠολιάναΦεοντόροβνα» (1894, «Ο Πούσκιν απαγγέλλοντας το ποίημά του ενώπιον του Γκαβρίλα Ντερζάβιν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων στο Λύκειο Τσάρκογιε Σελό στις 8 Ιανουαρίου 1815» (1911).

Παθιασμένος με τη ζωγραφική ο Ιλιά Ρέπιν έγραφε:

«Λατρεύω της τέχνη της καλοσύνης. Την αγαπώ και την ζηλεύω. Μαζί της μεθάω. Όπου κι αν είμαι, όσο κι αν διασκεδάζω κάπου, είναι πάντα και παντού στη σκέψη μου. Οι καλύτερες ώρες της ζωής μου στη χαρά και στη θλίψη. Όλες οι ώρες που είμαι με την τέχνη σκιάζουν όλες τις άλλες πλευρές της ζωής μου».

Μετά την επανάσταση ο Ιλιά Ρέπιν παρέμεινε στην Κουόκαλα της Φινλανδίας, όπου και πέθανε το Σεπτέμβριο του 1930.

Η ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΛΕΟΝΤΑ ΤΟΛΣΤΟΙ
Ο Ρέπιν δεξιά με το Λέοντα Τολστόι

Ο Ρέπιν ευτύχησε να φιλοτεχνήσει πορτρέτα τεράστιων προσωπικοτήτων όπως του Μαξίμ Γκόργκι, του Πάβελ Μιχαήλοβιτς Τρετιακόφ, του Αντόν Ρούμπινσταϊν, του Νικολάι Ρίμσκι-Κόρσακοφ. Όμως ο Ιλιά Ρέπιν –  εκεί που ξεχώρισε και μας άφησε μια σημαντική παρακαταθήκη, είναι τα πορτρέτα και στιγμές από τη ζωή του Λέοντα Τολστόι.

“Ο Λέων Τολστόι αναπαυόμενος στο δάσος”, Ιλιά Ρέπιν

Ο ζωγράφος είχε στενή φιλία με το μεγάλο συγγραφέα και τον επισκέφτηκε πολλές φορές στο σπίτι του στη Γιάσναγια Πολιάνα. Ο Ρέπιν άρχισε να ζωγραφίζει τον Τολστόι από το 1878 και για σχεδόν τριάντα χρόνια φιλοτέχνησε περίπου 25 πίνακες.

ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ
“Ο Ιβάν ο Τρομερός σκοτώνει τον γιο του”, Ιλιά Ρέπιν
“Δεν τον περίμεναν!”, Ιλιά Ρέπιν
“Τι ελευθερία!”, Ιλιά Ρέπιν
“Ο Αλέξανδρος Γ’ δέχεται προκρίτους αγροτικών περιοχών”, Ιλιά Ρέπιν

ΠΗΓΕΣ: https://www.timesnews.gr/ilia-repin-rosos-zografos-istorikon-thematon-ke-megistos-prosopografos/ , http://peritexnisologos.blogspot.com/2017/12/1844-1930.html , https://ikariologos.gr/ilia-repin-den-ton-perimenan/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *