“Αγόρι με πίπα” του Πάμπλο Πικάσο

Αποτέλεσμα εικόνας για Αγόρι με πίπα πικασο

Το έργο “Αγόρι με πίπα”, το οποίο δημιουργήθηκε στο 1905 από τον Pablo Picasso και ανήκει στη Ροζ περίοδο (1904-1905) των έργων θεωρείται ένα από τα καλύτερα έργα του. Κύρια χαρακτηριστικά  αυτής της καλλιτεχνικής περιόδου είναι τα γήινα χρώματα, οι αποχρώσεις του κόκκινου,η λυρική διάθεση και η επιρροή από τους Γάλλους ζωγράφους.

Το 2004 το συγκεκριμένο έργο αναγνωρίστηκε σε όλον τον κόσμο ως το πιο ακριβό έργο τέχνης όταν πουλήθηκε 104 εκατομμύρια δολάρια από δημοπρασία που έγινε στη Νέα Υόρκη από τον οίκο Sotheby’s, στις 5 Μαίου του 2004. Φιλοτεχνήθηκε από τον διάσημο ζωγράφο όταν ήταν 24 ετών, Ενώ το δημιουργούσε, ο σπουδαίος ζωγράφος, έκανε διάλειμμα για ένα μήνα και μετά το ολοκλήρωσε.

Το έργο αυτό, προβάλλει έναν νεαρό που κατοικούσε στο Παρίσι. Εκείνην την εποχή, ο Picasso διέμενε στη Μονμάρτη στο Παρίσι και λέγεται ότι στο νεαρό,  άρεσε ιδιαίτερα να συχνάζει στο στούντιο  και να τον παρακολουθεί ενώ ζωγράφιζε. Κάπου αναφέρεται πως αποκαλούνταν “petit Louis” δηλαδή «μικρός Λουί». Ο Picasso  προτιμούσε τα μοντέλα των έργων του να παραμένουν ανώνυμα στο κοινό. Το αγόρι απεικονίζεται καθιστό να κρατά μια πίπα, έχοντας το αριστερό χέρι του λυγισμένο στο ύψος των ώμων του Το άλλο χέρι του νέου άνδρα ακουμπάει στο ένα του πόδι, ενώ τα δυο του πόδια βρίσκονται σε διάσταση. Τα ρούχα του αγοριού είναι σε μπλε χρώμα που θυμίζει έντονα τα σημερινά τζιν. Στο κεφάλι του φοράει ένα στεφάνι με κόκκινα λουλούδια. Αυτό, θα λέγαμε, ότι δεν αντιστοιχεί στην αρσενική του ιδιότητα. Στο φόντο κυριαρχεί το έντονο κεραμιδί χρώμα ενώ δεξιά και αριστερά του βλέπουμε δύο συνθέσεις λουλουδιών. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η αντίθεση αρρενωπού-θηλυκού στοιχείου στο έργο προκαλεί την έκπληξη και τον θαυμασμό του θεατή.

Κάθε παιδί είναι καλλιτέχνης. Το θέμα είναι πώς θα παραμείνει καλλιτέχνης μεγαλώνοντας.
~ Πάμπλο Πικάσο

ΠΗΓΕΣ: https://www.in.gr/2004/05/06/culture/dimoprasia-me-timi-rekor-gia-to-agori-me-pipa-toy-pamplo-pikaso/ , https://www.klik.gr/gr/el/eikastika/pablo-picasso-agori-me-pipa-2-2-2/ , https://cityculture.gr/pablo-picasso-agori-me-pipa-garcon-a-la-pipe-1905/ , http://mysteliospaths.blogspot.com/2015/05/blog-post.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *