Τα πιο εντυπωσιακά γλυπτά από γυαλί στον κόσμο

Είναι πραγματικά τόσο περίτεχνα και ιδιαίτερα και έχουν δημιουργηθεί με εξαιρετική προσοχή στην λεπτομέρεια. Τα γλυπτά από πολυεπίπεδο γυαλί είναι χωρίς αμφιβολία μοναδικά έργα τέχνης που απαιτούν απίστευτη δημιουργικότητα, υπομονή και δεξιοτεχνία από τους καλλτέχνες ώστε να αποδώσουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. 

Η φύση «εγκλωβίζεται» στο γυαλί

Αν και φαίνεται απίθανο, αυτές οι ημιδιαφανείς γυάλινες σφαίρες σφύζουν από δραστηριότητα και ζωή! Ο καλλιτέχνη Paul Stankard βάζει όλη του τη μαεστρία στη δημιουργία γυάλινων σφαιρών στο εσωτερικό των οποίων τοποθετεί έντομα, λουλούδια, φυτά και γενικότερα αναπτύσσει διάφορα σκηνικά παρμένα από το φυσικό περιβάλλον. Ο ίδιος ξεκίνησε την καριέρα του στο γυαλί δημιουργώντας ταπεινά πρες παπιέ αλλά στην πορεία του χρόνου η καλλιτεχνική του δημιουργία βοήθησε στο να αλλάξει η άποψη με την οποία κάποιος βλέπει τα γυάλινα αντικείμενα.

Δίνοντας μάχη στην εφηβεία του για να αντιμετωπίσει τη ανακάλυψε την αγάπη του για το γυαλί, το οποίο φρόντισε να σπουδάσει σε όλη του την έκταση. Αρχικά ξεκίνησε να δημιουργεί γυάλινα αντικείμενα και να τα πουλά σε βιοτεχνίς, όμως οι αυξημένες ανάγκες του λόγω δημιουργίας οικογένειας δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει αυτή την πολυτέλεια. Περιορίστηκε λοιπόν στη δημιουργία πρες παπιέ στην αποθήκη του ως χόμπι, παράλληλα με την κύρια εργασία του. Μέχρι που ένας έμπορος τέχνης ανακάλυψε τις δημιουργίες του και έκτοτε τα έργα του εμφανίζονται σε πάνω από 60 μουσεία σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των Smithsonian, Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης και Μουσείο Λούβρου.

ΣΟΥΡΕΑΛΙΣΤΙΚΑ γλυπτά από γυαλί με θέμα τη θάλασσα

Ο αυτοδίδακτος Ben Young κατάγεται από την Αυστραλία και ασχολείται με τη γλυπτική σε γυαλί, δημιουργώντας μοναδικά έργα τέχνης με θέμα τη θάλασσα. Οι συλλογές του είναι εμπνευσμένες όπως είναι ολοφάνερο, από την θάλασσα και έχει προσπαθήσει να αποτυπώσει στα έργα το τη δύναμη και την τελειότητα της θάλασσας αλλά και του τέλειου κύματος. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε να μην επηρεαστεί από το υγρό στοιχείο αφού είναι δεινός σέρφερ και ναυπηγός μεταξύ άλλων. Ο καλλιτέχνης συλλαμβάνει τη μοναδική ομορφιά του νερού, είτε είναι ήρεμο είτε θυελλώδες, αποτυπώνοντας το θαύμα της θάλασσας με το δικό του τρόπο.

«Σκέφτομαι πάρα πολύ πριν αρχίσω να σχεδιάζω ή να κόβω και στη συνέχεια σκιαγραφώ την ιδέα μου με το χέρι. Μόνο τo καλύτερης ποιότητας γυαλί και τα καλύτερα υλικά επιλέγονται για να δημιουργήσω τα κομμάτια μου. Η υφή και το χρώμα του γυαλιού είναι διαφορετική σε κάθε κομμάτι που κάνω, διασφαλίζοντας την μοναδικότητα των έργων τέχνης. Λατρεύω να βλέπω τα «παιχνίδια» που κάνει το φως μέσα στο γυαλί» εξηγεί ο ταλαντούχος Ben Young.

Ο Young δημιουργεί το σκηνικό που θέλει με τσιμέντο και το συμπληρώνει με γυάλινα σχήματα, τα οποία συνήθως λειτουργούν ανατρεπτικά. Όπως λέει ο ίδιος, ο φωτισμός παίζει μεγάλο ρόλο στην παρουσίαση των έργων του.

«Όταν ανάβει από κάτω το φως αντανακλά και εκπέμπει την ψευδαίσθηση ότι το κομμάτι θα ζωντανέψει. Ελπίζω οι θεατές να φανταστούν το έργο ως κάτι «ζωντανό» που δημιουργεί την ψευδαίσθηση του χώρου, της κίνησης, του βάθους και της αίσθησης του χώρου». Και καταλήγει: «Μου αρέσει να παίζω με την ειρωνεία μεταξύ του γυαλιού που είναι ένα συμπαγές υλικό και του πώς μπορώ να διαμορφώσω με αυτό φυσικά και οργανικά σχήματα».

Στην πρόσφατη έκθεσή του στο Σικάγο τα έργα του κέρδισαν τις εντυπώσεις και τα πιο θετικά σχόλια των θεατών. «Το γυαλί έχει τα δικά του μυστικά ως προς την επεξεργασία αλλά παράλληλα είναι ένα υλικό με πολλές δυνατότητες και μπορείς με αυτό να δημιουργήσεις κύματα, πολλά χρώματα, να αποδώσεις εν τέλει αυτή τη μαγεία του ωκεανού. Με την τεχνική των layers (πολλά στρώματα γυαλιού, το ένα πάνω στο άλλο) επιλέγεις το πάχος και ανάλογα έχεις το χρώμα που επιθυμείς», λέει ο ίδιος.

ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ: Γλυπτά από γυαλί και πέτρα

«Τα βράχια εδώ στο Βορειοδυτικό τμήμα της Αμερικής με γοητεύουν. Μεγαλώνοντας στη Φλόριντα, δεν υπήρχε τίποτα στο σχήμα των βράχων που να θυμάμαι. Αλλά εδώ, υπάρχουν μεγάλα, όμορφα βράχια! Πάντα θαυμάζω την ποικιλία όταν βρεθούμε σε ένα στεγνό, βραχώδες κοίτασμα ποταμών». Ο καλλιτέχνης Todo Ramon που γεννήθηκε στο Τόκιο συνδέει κομμάτια από πέτρα, ηφαιστειακό πέτρωμα, οψιανό, απολιθώματα, βιβλία και ακόμη και κομμάτια του Τείχους του Βερολίνου με διαφανή στρώματα γυαλιού. Λαμβάνοντας ακατέργαστα κομμάτια φυσικού υλικού, πολλά από τα οποία μαζεύει στους περιπάτους του, και προσθέτοντας γυαλισμένα κομμάτια γυαλιού, δημιουργεί γλυπτά που είναι ασταθή και εκπληκτικά.

Η αντιπαράθεση της απότομης σκληρής επιφάνειας του γυαλιού που είναι σφηνωμένη μεταξύ του καταρρέοντος πορώδους αποτελεί ένα καλλιτεχνικό σχόλιο σχετικά με τη φύση του υλικού. Συνδυάζοντας αυτά τα διαφορετικά υλικά, ο καλλιτέχνης μιλά για ευθραυστότητα και σταθερότητα. Ο Todo συγκεντρώνει τις πέτρες και τα απολιθώματα ενώ περπατάει (έχει έδρα το Ντύσελντορφ) και αρχικά τις επεξεργάζεται ως αντικείμενα του πολιτισμού και της γης, από την οποία προέρχονται. Εισάγοντας κάτι «ξένο» σε αυτά τα κομμάτια, ο Todo ουσιαστικά ξαναγράφει την ιστορία τους στον κόσμο. Αυτά τα έργα τέχνης είναι σαν εκθέματα  του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας ή του Τμήματος Γεωλογίας.

Πηγές:

Εντυπωσιακά γλυπτά από πολυεπίπεδο γυαλί

Η φύση «εγκλωβίζεται» στο γυαλί!

Όμορφα γλυπτά από γυαλί με θέμα τη θάλασσα

https://www.in.gr/2018/07/13/life/design/glypta-apo-gyali-kai-petra/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.