ΤετARTη: Δανάη του Γκουστάφ Κλιμτ

Ο Γκούσταφ Κλιμτ, ο ζωγράφος που έγινε γνωστός για την υπέροχη χρήση του χρυσού χρώματος στο έργο του, φιλοτέχνησε το 1907 τον πίνακα «Δανάη», που κρύβει από πίσω του έναν αρχαιοελληνικό μύθο αποπλάνησης.

Τα έργα μου είναι ένας «φόρος τιμής στην αγαθή αλλά και λάγνα φυλή των υπερευαίσθητων», είχε δηλώσει κάποτε ο Γκούσταφ Κλιμτ, ο μεγάλος υμνητής του γυναικείου σώματος και αισθησιασμού. Σε ολόκληρη την διάρκεια της ζωής του δεν σταμάτησε ποτέ να ενοχλεί την συντηρητική και ακαδημαϊκή κοινότητα με το ερωτικό στοιχείο να βρίσκεται  απροκάλυπτο σε όλο του το ζωγραφικό έργο.

Ο μύθος της Δανάης

Η Δανάη ήταν η μοχανοκόρη του βασιλιά του Άργους Ακρίσιου και της Ευρυδίκης, κόρης του Λακεδαίμονα. Όταν ο βασιλιάς έμαθε από έναν χρησμό ότι ο μελλοντικός εγγονός του μια μέρα θα τον σκότωνε, κράτησε τη Δανάη μακριά από τους άνδρες, φυλακίζοντάς την σε ένα υπόγειο δωμάτιο που είχε επενδύσει με μεταλλικές πλάκες. Αν και φυλακισμένη, η Δανάη δεν ξέφυγε από το μάτι του Δία, ο οποίος μεταμορφώθηκε σε χρυσή βροχή, πέρασε από ένα μικρό άνοιγμα στην οροφή της μεταλλικής φυλακής και έπεσε στην αγκαλιά της, με αποτέλεσμα να την αφήσει έγκυο. Όταν γεννήθηκε το μωρό, η Δανάη το ονόμασε Περσέα. Ο πατέρας της, ακούγοντας το κλάμα του μωρού και αρνούμενος να πιστέψει την ιστορία για τον Δία και τη χρυσή βροχή, έκλεισε τη Δανάη και τον μικρό Περσέα σε ένα ξύλινο μπαούλο και το πέταξε στη θάλασσα. Το κιβώτιο παρασύρθηκε από τα κύματα του Αιγαίου και έφτασε κοντά στη Σέριφο όπου πιάστηκε στα δίχτυα του Δίκτυ, αδερφού του βασιλιά της Σερίφου, Πολυδέκτη. Η Δανάη και ο Περσέας έζησαν πολλά χρόνια μαζί με τον Δίκτυ. Όμως, ο αδερφός του, Πολυδέκτης, ερωτεύτηκε τη Δανάη και θεωρώντας ότι ο Περσέας ήταν «εμπόδιο», τον έστειλε να του φέρει το κεφάλι της Μέδουσας, σίγουρος ότι θα σκοτωνόταν. Όταν ο Περσέας γύρισε -με τη βοήθεια των θεών- θριαμβευτής, με το κεφάλι της Μέδουσας στα χέρια του, βρήκε τη μητέρα του με τον Δίκτυ, κρυμμένους σε ναό για να γλιτώσουν από τον Πολυδέκτη, ο οποίος τους καταδίωκε. Ο Περσέας σκότωσε τον Πολυδέκτη και πήγε στη Δανάη πίσω στην πατρίδα της, το Άργος. Σύμφωνα με τη ρωμαϊκή παράδοση, η Δανάη εγκαταστάθηκε στην Ιταλία και ένας από τους απογόνους της, ο Τούρνος, ήταν ο μεγαλύτερος εχθρός του Αινεία.

Το έργο

Ο πίνακας «Δανάη».

Η Δανάη είναι χαρακτηριστικό έργο της χρυσής περιόδου του Κλιμτ. Με ένα γρήγορο βλέμμα, βλέπεις μία κοκκινομάλα γυναίκα να κάθεται σε εμβρυακή στάση. Με μία πιο κοντινή ματιά παρατηρείς τα μισάνοιχτα χείλια της και ένα αναψοκοκκίνισμα να αναδύεται από ολόκληρο το σώμα της και να καταλήξει στα μάγουλα της. Η χρυσή βροχή που συμβολίζει τον Δία, κυλάει ελαφρά ανάμεσα από τους μηρούς της. Τα μισάνοιχτα χείλη και πόδια, τα κόκκινα μαλλιά, η μισοβγαλμένη κάλτσα μέχρι τον αστράγαλο, αλλά και το διάφανο μωβ πέπλο είναι όλα ενδεικτικά της αισθησιακής εμπειρίας της Δανάης.

Ο πίνακας βρίσκεται στην γκαλερί Würthle, στην Βιέννη. 

2 thoughts on “ΤετARTη: Δανάη του Γκουστάφ Κλιμτ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *