Θέα από το Δωμάτιο: Η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ

Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνολογική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ού αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενική με τη ζωγραφική.

Ποια είναι όμως η πρώτη φωτογραφία που τραβήχτηκε ποτέ; Πόσο διαφορετική είναι από τις φωτογραφίες που βλέπουμε καθημερινά;

Η φωτογραφία τραβήχτηκε κάποια στιγμή το 1826 ή το 1827 από τον εφευρέτη Nicéphore Niépce. Ο Niepce πειραματίζεται εδώ και καιρό με τις τεχνικές της λιθογραφίας, εκμεταλλεύεται τη λογική του σκοτεινού θαλάμου (camera obscura) και ένα πρωί επιτυγχάνει να τραβήξει από το παράθυρο του εργαστηρίου του την πρώτη φωτογραφία. Για την αποτύπωση της φωτογραφίας αυτής απαιτήθηκε έκθεση στο φως για διάστημα οκτώ ωρών και το θέμα της ήταν οι στέγες των παραθύρων του χωριού Chalon-sur-Saone της Γαλλίας. Ο ίδιος ο Niepce ονόμασε την τεχνική του ηλιογραφία.

Η φωτογραφία ονομάστηκε Θέα από το Δωμάτιο. Χάθηκε στο πέρασμα των χρόνων για να έρθει στην επιφάνεια ξανά εκατό χρόνια αργότερα και σήμερα να φιλοξενείται στη συλλογή Helmut Gernsheim του πανεπιστημίου του Τέξας.

Τα πράγματα έχουν αλλάξει ριζικά από τότε. Ένα κλικ είναι αρκετό για να απαθανατίσουμε μια στιγμή για πάντα. Είναι όμως συγκλονιστικό να γνωρίζουμε από πού ξεκίνησαν όλα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *