“Manhunt: Unabomber”: ο τρομοκράτης με PhD που συνελήφθη βάσει της εγκληματολογικής γλωσσολογίας

Αν είστε οπαδοί των πραγματικά καλών αστυνομικών σειρών με serial killers, τότε σίγουρα θα λατρέψετε την σπουδαία πλην όμως κάπως υποτιμημένη σειρά του The Discovery, “Manhunt: Unabomber” (Το Ανθρωποκυνηγητό: Γιουναμπόμπερ). Η σειρά που αποτελείται από 8 επεισόδια και προβάλλεται στο Netflix (θυμίζει μάλιστα σε κάποια σημεία το πολύ πετυχημένο Mindhunter) βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα. H σειρά εξιστορεί ένα μικρό κομμάτι της ζωής ενός βομβιστή, του Ted Kaczynski, που συγκλόνισε και τρομοκράτησε την Αμερική με τις βομβιστικές επιθέσεις του από το 1978 εως το 1995. Όπως φανερώνει και ο τίτλος, πρόκειται για ένα ανθρωποκυνηγητό μεταξύ του FBI και του τρομοκράτη, ο οποίος σκότωσε και τραυμάτισε ανυποψίαστους ανθρώπους και τελικά καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

Manhunt.Unabomber -01x03- Fruit Of The Poisonous Tree -11 | Flickr

Ο Unabomber / Ted Kaczynski έδρασε από το 1978 έως και το 1995, ταχυδρομώντας ή παραδίδοντάς ο ίδιος, συνολικά 16 αυτοσχέδιες βόμβες, όπου προκάλεσε πολλούς τραυματισμούς και 3 θανάτους. Οι βόμβες ήταν σχεδιασμένες με τρόπου όπου δεν ήταν ανιχνεύσιμες από αποτυπώματα αλλά και λογική κατασκευής. Τα θύματά του ήταν πάντα πρόσωπα υπεύθυνα της λεγόμενης (κατά το Μανιφέστο του) Βιομηχανικής προόδου που φυλακίζει τον άνθρωπο. Ο Kaczynski από πολύ νεαρός και για λόγους που βλέπουμε ξεκάθαρα στη σειρά, είχε αποκοπεί από τις κοινωνικές συναναστροφές και ήταν υπέρμαχος πως ο άνθρωπος πρέπει να επιστρέψει στην φύση και να αποκοπεί από την αστική πρόοδο.

Πράγματι, δεν ήταν ένας οποιοσδήποτε τρομοκράτης, καθώς επρόκειτο για μια μαθηματική διάνοια που στην ηλικία των 16 ήταν πρωτοετής στο Harvard, και στην ηλικία των 25 απέκτησε το PhD του από το πανεπιστήμιο του Michigan. Στην Αμερική, και ύστερα στους πανεπιστημιακούς κύκλους της Κοινωνιολογίας, έγινε γνωστός λόγω του μανιφέστο του με τίτλο “Industrial Society and Its Future” (Η Βιομηχανική Κοινωνία και το Μέλλον της), το οποίο ο ίδιος απαίτησε να δημοσιευτεί στους New York Times και The Washington Post, αν η κυβέρνηση ήθελε να σταματήσει τις επιθέσεις του. Φυσικά και δημοσιεύτηκε. Η βασική του θέση στο μανιφέστο είναι η εξής: η διάβρωση της ανθρώπινης ελευθερίας είναι ένα φυσικό επακόλουθο της βιομηχανικής κοινωνίας. Η τεχνολογία αποσταθεροποιεί την κοινωνία, παράγει ανικανοποίητους ανθρώπους, και δημιουργεί ψυχολογικό τραύμα. Για αυτό, ο ίδιος, προτρέπει για την επιστροφή του ανθρώπου στην “άγρια φύση.”

Αξίζει να σημειωθεί ότι, αν και η ακρίβεια σε σειρές ή ταινίες που υποστηρίζουν ότι βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα σπάνια πλησιάζει το 50% των πραγματικών γεγονότων (αφού πάντα χρειάζεται η σκηνοθετημένη δραματουργία, στο Manhunt: Unabomber, όπως σχολιάζει ο πραγματικός πράκτορας Fitzgerald σε συνέντευξή του, το 80% των γεγονότων αποτυπώνεται σωστά.

Manhunt: Unabomber Depicts Cat-and-Mouse with a Killer | Panavision

Στο “Manhunt: Unabomber”, λοιπόν, παρακολουθούμε τον Jim “Fitz” Fitzgerald (Sam Worthington), έναν FBI profiler, να προσπαθεί, βάσει των γλωσσολογικών ευρημάτων, να συνθέσει ένα ψυχολογικό προφίλ του βομβιστή, έτσι ώστε να μπορέσει μαζί με την υπόλοιπη ομάδα του FBI να τον εντοπίσουν. Οι προσπάθειές τους δείχνουν μάταιες, μέχρι που η προσπάθεια γλωσσολογικής ανάλυσης των γραμμάτων και του μανιφέστου που ο ίδιος ο Kaczynski έστελνε στις εφημερίδες αρχίζουν να βγάζουν νόημα. Τελικά, ήταν ο ίδιος ο αδελφός του βομβιστή που αναγνώρισε τον τρόπο γραφής του αδελφού του – μετά την δημοσίευση του μανιφέστου στην The Washington Post – κάτι που οδήγησε τις αρχές στη σύλληψη του Kaczynski.

Manhunt: Unabomber
Η σύλληψη του Kaczynski στη σειρά…
Manhunt: Unabomber
… και στην πραγματικότητα.

Η σειρά κινείται σε δυο χρόνους, το παρελθοντικό, που ο αναλυτής διώκει τον εγκληματία και στο παρόν που ο εγκληματίας έχει πλέον συλληφθεί και ο αναλυτής πάει να τον συναντήσει για να τον πείσει να δηλώσει την ενοχή του. Βλέπουμε πόσο διαφορετικός είναι πλέον ο πράκτορας του FBI, από χαρούμενος οικογενειάρχης στην αρχή έχει μετατραπεί σε έναν περιθωριακό μοναχικό τύπο. Είναι όμως αυτός ο άνθρωπος που συνέλαβε τον δράστη και ο μόνος στον οποίο δέχεται να μιλήσει.

The truth about Manhunt: Unabomber: meet the FBI linguist who ...

Η σπουδαιότερη ερμηνεία της σειράς είναι αυτή του Paul Bettany (Κώδικας Ντα Βίντσι, Avengers, Priest), ο οποίος ερμηνεύει ανατριχιαστικά τον δράστη Ted Kaczynski. Ο Bettany κατάφερε να σκιαγραφήσει τον Kaczynski ως έναν άνθρωπο ταλαιπωρημένο λόγω της συνεχούς παρεξήγησής του από τους άλλους, ως έναν άνθρωπο που προτίμησε την μοναξιά και την επιστροφή στον εαυτό του παρά την ανόητη κοινωνική συναναστροφή και την συντροφιά κούφιων ανθρώπων. Ο Bettany παραδίδει μια εξαιρετική ερμηνεία, καθώς μπορεί και μας μεταφέρει τον θυμό πίσω από το ήρεμο προσωπείο, την ευτυχία πίσω από τον χορό ανάμεσα στην φύση, την απελπισία πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, αλλά και να κάνει να συμπαθήσουμε κάποιον που δολοφόνησε αθώους ανθρώπους.

Manhunt: Unabomber - Music - Gregory TRIPI - Two Loud Forceful ...

Αυτή είναι η αντίθεση που η σειρά, εξ’ αιτίας του Bettany, καταφέρνει να αναδείξει: η ελευθερία όταν κανείς βρίσκεται ανάμεσα στη φύση και η σκλαβιά όταν βρίσκεται ανάμεσα σε τοίχους. Το “Manhunt: Unabomber” είναι μια σειρά που αξίζει σίγουρα να της ρίξετε μια ματιά!

Manhunt: Unabomber Opening Credits - YouTube

ΠΗΓΕΣ: https://www.yourate.gr/series/item/5443-manhunt-unabomber-to-anthropokynigito-giounampomper.html , http://cinepivates.gr/manhunt-unabomber-the-next-best-thing-serial-killer-tvseries/ , https://www.moveitmag.gr/news/manhunt-unabomber-enas-tromokratis-me-phd/57237 , https://schoolofrock.gr/manhunt-unabomber-%CE%B7-mini-series-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%BC%CE%B1%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B5/ , https://cinefreaks.gr/2019/03/manhunt-unabomber-netflix/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *