H ΠΟΝΤΙΚΟΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΑΓΚΑΘΑ ΚΡΙΣΤΙ : Η ΜΑΚΡΟΒΙΟΤΕΡΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ

Η Ποντικοπαγίδα (The Mousetrap ο πρωτότυπος τίτλος στα αγγλικά) είναι το πιο διάσημο ίσως θεατρικό έργο της Βασίλισσας του Μυστηρίου Αγκάθας Κρίστι αλλά και η μακροβιότερη παράσταση στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου αφού παίζεται στο Λονδίνο από το 1952 ως και σήμερα.

Η υπόθεση του έργου εκτυλίσσεται στην εξοχική πανσιόν «Μόνκσγουελ Μάνορ», όπου επτά άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους, βρίσκονται αποκλεισμένοι εξαιτίας χιονόπτωσης. Γρήγορα, θα διαπιστώσουν ότι ανάμεσά τους βρίσκεται κι ένας στυγερός δολοφόνος, ο οποίος διαθέτει ξεχωριστή ευφυΐα και δεν είναι διατεθειμένος να εγκαταλείψει το νοσηρό του έργο, δίχως να πετύχει τον σκοπό του… που είναι η εκδίκηση. Τα ματωμένα του ίχνη συνοδεύονται από ένα μακάβριο μοτίβο «Τα τρία τυφλά ποντικάκια», ένα παιδικό τραγουδάκι που έχει κάποια μυστηριώδη σχέση με τον δολοφόνο και τα θύματά του. Ο αστυνόμος Τρότερ θα δοκιμάσει μία σειρά από έξυπνα τεχνάσματα, προκειμένου να παγιδεύσει τον δολοφόνο. Αλίμονο, όμως. Ο σατανικός αντίπαλός του, ξέρει να ξεγλιστράει…

Τον τίτλο “Ποντικοπαγίδα η Κρίστι τον εμπνεύστηκε από το θεατρικό έργο που στήνει ο Άμλετ στο ομώνυμο έργο του Σαίξπηρ για να συλλάβει την ενοχή της μητέρας και του πατριού του. Στήνει, δηλαδή, ένα θέατρο μέσα στο θέατρο, υιοθετώντας μια αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά, προκειμένου να μπερδέψει τους ενόχους και να φέρει στο φως την αλήθεια. Με οκτώ εξωπραγματικούς ήρωες, που όλοι τους κρύβουν ένα μυστικό και βρίσκονται αντιμέτωποι με σκληρές αλήθειες και επικίνδυνα ψέματα. Καθώς ο φόβος τους κυκλώνει, η ώρα της κρίσης είναι εδώ. Μια ιστορία εκδίκησης με αιφνιδιαστικές ανατροπές, έξυπνα τεχνάσματα και μια ποντικοπαγίδα που περιμένει το επόμενο θύμα της. Το τέλειο σκηνικό για ένα θρίλερ μυστηρίου που μας κάνει να αγωνιούμε, και να αισθανόμαστε κι εμείς εγκλωβισμένοι στην πανσιόν καθώς οι προσπάθειες μας να ανακαλύψουμε τον δολοφόνο αποβαίνουν μάταιες. Ποιος άραγε θα καταφέρει να μείνει ζωντανός στο τέλος;

Μάλιστα, ήταν τέτοια η μυστικοπάθεια τα τελευταία 58 χρόνια, από τότε που ανέβηκε για πρώτη φορά στο θέατρο «Η Ποντικοπαγίδα», που μετά το τέλος κάθε παράστασης οι ηθοποιοί ζητούσαν από τους θεατές να μην αποκαλύψουν το τέλος σε όσους δεν το είχαν δει. 

«Τώρα που έχετε δει την Ποντικοπαγίδα είστε συνεργάτες μας στο έγκλημα και σας ζητάμε να κρατήσετε το μυστικό της κρυμμένο και κλειδωμένο στις καρδιές σας»

Όμως, το 2010 η διαδικτυακή εγκυκλοπαίδεια Wikipedia αποκάλυψε το καλύτερα κρυμμένο μυστικό ανάμεσα στους θεατρόφιλους του Λονδίνου: ποιος είναι ο δολοφόνος στην «Ποντικοπαγίδα» της Αγκαθα Κρίστι. Αρνήθηκε, μάλιστα, να αφαιρέσει από το λήμμα της το τέλος του θρίλερ, παρά τις διαμαρτυρίες των θαυμαστών, και των κληρονόμων της διάσημης συγγραφέως αστυνομικών μυθιστορημάτων. «Το έργο είναι γνωστό για το ανατρεπτικό του τέλος,το οποίο ζητείται από τους θεατές να μην αποκαλύψουν», γράφει στην αρχή το λήμμα της Wikipedia. Αν όμως συνεχίσει κανείς την ανάγνωση θα μάθει, ξαφνικά και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, την ταυτότητα του δολοφόνου. Φυσικά, ήρθε δικαστικά αντιμέτωπη με την οικογένεια της Agatha Christie και πιο συγκεκριμένα τον εγγονό της, ο οποίος πήρε από τη διάσημη γιαγιά τα δικαιώματα ως δώρο στα ένατα γενέθλιά του.

« Η γιαγιά μου πάντοτε ενοχλούνταν όταν αποκάλυπταν την πλοκή των βιβλίων ή των θεατρικών της στις κριτικές. Δεν πιστεύω ότι αυτό που συνέβη διαφέρει και πολύ.Κρίμα που ένα δημοσίευμα στο Διαδίκτυο χαλάει την απόλαυση όσων πηγαίνουν να δουν το έργο. Δεν είναι θέμα χρημάτων ή κάτι τέτοιο. Απλώς είναι κρίμα » 

– Μάθιου Πρίτσαρντ, εγγονός και κληρονόμος της Άγκαθα Κρίστι

Η Ποντικοπαγίδα ξεκίνησε ως μικρό ραδιοφωνικό έργο στο BBC στις 30 Μαΐου 1947 με τον τίτλο «Τρία τυφλά ποντίκια» και βασιζόταν σ’ ένα αδημοσίευτο, τότε, διήγημα της Κρίστι. Πήρε το σημερινό του όνομα από τον στίχο του σεξπιρικού «Άμλετ», όπως προαναφέραμε, όταν μετεξελίχθηκε σε θεατρικό έργο. Παραμένει το μακροβιότερο θεατρικό έργο στην ιστορία του παγκόσμιου θεάτρου. Η παγκόσμια πρεμιέρα του έργου έγινε στις 6 Οκτωβρίου 1952 στο Νότιγχαμ της Αγγλίας, αλλά η μεταφορά της παράστασης στο Γουέστ Εντ, τη θεατρική γωνιά του Λονδίνου, ήταν μία από τις αιτίες για την επιτυχία του έργου και τη μακροβιότητά του. Στην πρώτη διανομή, τους πρωταγωνιστικούς ρόλους είχαν ο Ρίτσαρντ Ατένμπορο και η Σίλα Σιμ. Από τότε – εδώ και 60 χρόνια – εξακολουθεί να παίζεται ασταμάτητα.

Μάλιστα, ούτε η ίδια η Αγκάθα Κρίστι δεν περίμενε τέτοια επιτυχία. Στην αυτοβιογραφία της αναφέρεται μία συζήτηση ανάμεσα στην ίδια και σε έμπιστο φίλο της. «Θα του δώσω 14 εβδομάδες το πολύ» είπε ο φίλος της για να του απαντήσει η Κρίστι «Δεν πρόκειται να αντέξει τόσο, 8 εβδομάδες και αν…». Όταν έσπασε το ρεκόρ του μακροβιότερου έργου στο West End τον Σεπτέμβριο του 1957, η Κρίστι έλαβε ένα τηλεγράφημα από τον θεατρικό συγγραφέα Νόελ Κάουαρντ που έγραφε « όσο και να με πονάει πρέπει ειλικρινά να σου δώσω συγχαρητήρια». Χρόνια μετά, αφότου η Ιστορία την διέψευσε, η Άγκαθα απέδωσε την συνεχιζόμενη επιτυχία του έργου στο γεγονός πως υπάρχει «κάτι» στο κείμενο που αφορά κάθε θεατή προσωπικά.

Από το 1952 μέχρι σήμερα, 403 ηθοποιοί και 235 αντικαταστάτες έχουν εμφανιστεί στο έργο. Ο Ντέιβιντ Ράβεν μπήκε στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες υποδυόμενος τον Ταγματάρχη Μετκάλφ για 4.575 παραστάσεις. Στην επέτειος των 50 χρόνων, 25 Νοεμβρίου 2002, την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους η Βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας και ο  Πρίγκιπας Φίλιππος, Δούκας του Εδιμβούργου, ενώ στις 18 Νοεμβρίου 2012 τα 60 χρόνια παραστάσεων (25.000 παραστάσεις με πάνω από 10 εκατομμύρια θεατές!) γιορτάστηκαν με μια ειδική παράσταση – αφιέρωμα, που άρχισε με την ομιλία του εγγονού της, Μάθιου Πρίτσαρντ. Οι ηθοποιοί παραχώρησαν τους ρόλους τους σε οκτώ καταξιωμένους συναδέλφους τους, μεταξύ των οποίων οι σερ Πάτρικ Στιούαρτ, Τζούλι Γουότερς, Ίαν Γκλεν, Χιου Μπόνβιλ και άλλοι.

Η «Ποντικοπαγίδα» έχει παιχτεί σε όλο τον κόσμο με τεράστια επιτυχία κι έχει μεταφραστεί σε 50 γλώσσες. Στην Ελλάδα πρωτοπαίχτηκε από τον θίασο του Δημήτρη Παπαμιχαήλ στις αρχές του 1963, πρώτα στην επαρχία, στη συνέχεια στον Πειραιά και τέλος στην Αθήνα στο θέατρο «Φλορίντα» της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Από κει έπειτα το έχουμε δει πολλές φορές μέχρι και σήμερα σε μεγάλα θέατρα της Αθήνας από πολλούς και αγαπημένους σκηνοθέτες και ηθοποιούς.

Αυτήν την στιγμή, από τις 17 Οκτωβρίου 2020, παίζεται στο θέατρο Νέο Ακάδημο από την HAPPY PRODUCTIONS, σε μια μεγάλη παραγωγή με 8 σημαντικούς πρωταγωνιστές του θεάτρου, το θρυλικό έργο μυστηρίου της Αγκάθα Κρίστι “Ποντικοπαγίδα” Στη νέα προσαρμογή του έργου, σε σκηνοθεσία και δραματουργική επεξεργασία Κίρκης Καραλή, μια ομάδα οκτώ πρωταγωνιστών (Μαρία Κωνσταντάκη, Ερρίκος Λίτσης, Δανάη Λουκάκη, Ράνια Οικονομίδου, Σήφης Πολυζωίδης, Νίκος Πουρσανίδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Αποστόλης Τότσικας), μεταφέρεται κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’90, προτού μπουν τα κινητά τηλέφωνα στις ζωές μας, σε μια πανσιόν της ελληνικής επαρχίας. Οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν στις 16 Δεκεμβρίου. Μέχρι τότε μπορείτε να το παρακολουθήσετε κάθε Δευτέρα στις 20:00, Τρίτη στις 21:00, Τετάρτη στις 18:00, Σάββατο στις 21:00 και Κυριακή στις 18:00.


Πηγές: 

https://www.culturenow.gr/h-pontikopagida-tis-agkatha-kristi-ston-neo-akadimo/

«Η Ποντικοπαγίδα», Μια αιωνόβια παράσταση

https://www.sansimera.gr/articles/1007

© SanSimera.gr

https://www.inexarchia.gr/events/theatro/h-pontikopagida

http://www.england365.gr/article/204281/%CE%97-%CE%A0%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CF%80%CE%B1%CE%B3%CE%AF%CE%B4%CE%B1:-%CE%A4%CE%BF-%CE%B8%CE%B5%CE%B1%CF%84%CF%81%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B8%CE%B1%CF%8D%CE%BC%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-Agatha-Christie-%CF%80%CE%BF%CF%85-%CE%AD%CF%83%CF%84%CE%B5%CE%B9%CE%BB%CE%B5-%CF%83%CF%84%CE%B1-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%AE%CF%81%CE%B9%CE%B1-%CF%84%CE%B7-Wikipedia

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *