“Τραγούδι της Αγάπης”: Ο σουρεαλιστικός πίνακας του Ντε Κίρικο πριν τον σουρεαλισμό

Giorgio de Chirico. The Song of Love. Paris, June-July 1914 | MoMA

To “Τραγούδι της Αγάπης” (“Song of Love”) θεωρείται ένας από τους διασημότερους πίνακες του Ιταλού ζωγράφου Τζόρτζιο ντε Κίρικο. Πρόκειται για μια ελαιογραφία που φιλοτεχνήθηκε το 1914. Ο πίνακας ήταν γνωστός και ως “Love Song” ή “Le chant d’ amour”.

To “Τραγούδι της Αγάπης” απεικονίζει στο επίκεντρό του την προτομή ενός κλασικού αρχαιοελληνικού αγάλματος, ένα πολύ μεγάλο λαστιχένιο γάντι και μια πράσινη μπάλα στο κάτω μέρος του πίνακα, ενώ στο βάθος μπορεί κανείς ακόμη να διακρίνει το περίγραμμα ενός τρένου. Ο ουρανός έχει ένα έντονο μπλε χρώμα και στην απόδοσή του έχει χρησιμοποιηθεί η τεχνική του locomotive που ερμηνεύεται ως μια εικόνα που επανέρχεται αρκετές φορές στους πίνακες του Ντε Κίρικο αυτής της περιόδου.

“Ο Ντε Κίρικο μόλις είχε αγοράσει ένα ροζ λαστιχένιο γάντι”· έτσι έγραψε ο Γάλλος ποιητής Guillaume Apollinaire τον Ιούλιο του 1914. Ο Apollinaire αναφερόταν φυσικά στον πίνακα του Ντε Κίρικο “Τραγούδι της Αγάπης”. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι η εμφάνιση του γαντιού στους πίνακες του Ντε Κίρικο θα προσέδιδε στα έργα του μια μυστηριώδη δύναμη.

ΤΟ ΥΠΕΡΡΕΑΛΙΣΤΙΚΟ ΥΠΟΒΑΘΡΟ ΚΑΙ Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΙΝΑΚΑ

Ο πίνακας αυτός αποτελεί έναν από τους διασημότερους του Ντε Κίρικο. Το “Τραγούδι της Αγάπης” απεικονίζει έντονα το υπερρεαλιστικό ύφος του καλλιτέχνη. Το αξιοσημείωτο, ωστόσο, είναι ότι ο πίνακας φιλοτεχνείται 10 χρόνια πριν το κίνημα του υπερρεαλισμού από τον Αντρέ Μπρετόν (1924).

Ο απροσδόκητος συνδυασμός και συσχετισμός άσχετων μεταξύ τους αντικειμένων επρόκειτο πράγματι να αποτελέσει βασικό θέμα στη μοντέρνα τέχνη. Τα αντικείμενα που εμφανίζονται στον πίνακα ανατρέπονται από τον Ντε Κίρικο και ορίζονται ως στοιχεία μεταφυσικά. Τον όρο “μεταφυσικός” χρησιμοποιεί ο ίδιος ο Apollinaire αναφερόμενος στον πίνακα αυτόν. Ο Ντε Κίρικο επεδίωκε να εκφράσει κάτι πέρα από την ορατή πραγματικότητα. Οι μεταφυσικοί πίνακες απεικόνιζαν τον κόσμο που κρυβόταν πίσω από τον φυσικό κόσμο.

Οι πίνακες του Ντε Κίρικο καλυμμένοι στη μελαγχολία και το άγχος με τις ανθρωποειδείς μορφές τους και την άδεια αρχιτεκτονική τους, τα σκιερά περάσματα και και τις απόκοσμα επιμηκυμένες οδούς τους θυμίζουν τον παραλογισμό ενός σύμπαντος ισοπεδωμένου από τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Daily Painters International Art Gallery: Song of Love- Painting Of Man  Enjoying Painting By Giorgio de Chirico

ΠΗΓΕΣ: The Song of Love – Artist PopLab, The Song of Love – Wikipedia, Giorgio de Chirico. The Song of Love. Paris, June-July 1914 | MoMA,

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *