Silentium: μια σιωπηλή ωδή στον έρωτα

Αντί προλόγου

Είναι αλήθεια πως η ποίηση ουκ ολίγες φορές έχει εξυμνήσει τον έρωτα. Ταυτόχρονα, όμως, άλλες τόσες τον έχει καταραστεί, αφορίσει και απαρνηθεί. Μια σιωπηλή παράκληση τον θεό Έρωτα με την υπογραφή του Αντώνη Φιλιππαίου έρχεται να υπηρετήσει την πρώτη ροπή της ποιητικής τέχνης. Άλλοτε ψάλλοντας σιωπηλά και άλλοτε δέοντας με δύναμη και ένταση, με τρόπο που γνωρίζει να κάνει μονάχα εκείνη και η μουσική. Κάνουμε λόγο για την ποιητική συλλογή “Silentium/ Εις το όνομα της Σιωπής” του Αντνώνη Φιλιππαίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος.

Λίγα λόγια για το περιεχόμενο

Η θεματική είναι κατά κόρον ομοιόμορφη όσο ανομοιόμορφα και αν μοιάζουν ανά σελίδες τα ποιήματα. Κεντρικό ζήτημα γύρω από την ακτίνα του οποίου περιστρέφονται όλα τα υπόλοιπα είναι ο έρωτας. Ο τελευταίος ενδύεται διάφορα προσωπεία. Έτσι, κάποιες φορές προβάλλει ως τον θεό που προσφέρει απλόχερα την αγαλλίαση του έρωτα στις καρδιές των απανταχού πονεμένων. Η λατρεία , η δέηση, η πλήρης υποταγή είναι μονάχα δείγματα των συνεπειών της προσφοράς αυτής. Άλλες φορές μοιάζει άσπλαχνος, εκδικητικός, επιθετικός. Σάμπως αυτές δεν είναι και οι δύο φύσεις του έρωτα, μιας δύναμης ικανής να οδηγήσει τόσο στην δημιουργία και την συνύπαρξη όσο και στην αυτοκαταστροφή και την μοναξιά. Η διττή αυτή λειτουργία του αποτυπώνεται ευαγώς και έντονα στα ποιήματα που συναντάμε στην συλλογή. Ο έρωτας προσωποποιείται ενίοτε σε ένα απωθημένο ή σε μια εν αναμονή σχέση. Το παρελθόν, το παρόν, το μέλλον συμφύρονται και διαδέχονται αλλεπάλληλα, αλλά αρμονικά το ένα το άλλο στις σελίδες του βιβλίου. Πέρα από τον ζωοδόχο έρωτα, εικόνες καλοκαιριού, άνοιξης, φύσης συναντά κανείς στο ποιητικό σύμπαν του Αντώνη Φιλιππαίου.

Λίγα λόγια για την ποιητική

Αν και το ερωτικό συναίσθημα μονοπωλεί, δεν καταλήγει υπερβολικό ή κουραστικό. Εξάλλου, το γεγονός ότι πολλά ποιήματα είναι τετράστιχα ή δίστιχα και όχι ιδιαίτερα μακροσκελή, επιτρέπει τις ιδέες που το κάθε ποίημα κυοφορεί να ρέουν αρμονικά η μία μετά την άλλη. Έκαστη συμβάλλει στην αποτύπωση μιας συναισθηματικής βιογραφίας του ποιητικού υποκειμένου που η γραφή του παρέχει το μέσο να εκφράσει. Έξαρση λυρισμού και συναισθήματος δεν υπάρχει. Παρότι γίνεται αντιληπτό ότι το πρόσωπο των ποιημάτων διψά για έρωτα, για αγάπη και συντροφικότητα δεν καταλήγει να εκλιπαρεί υπέρμετρα. Φαίνεται περισσότερο να είναι εν αναμονή των συναισθημάτων αυτών με μια μαγική βεβαιότητα πως εκείνα θα κάνουν την εμφάνισή τους. Ως αποτέλεσμα, το μήνυμα των περισσότερων ποιημάτων είναι ελπιδοφόρο, αισιόδοξο, χωρίς να χάνεται το εξομολογητικό ύφος. Ο γράφων είναι ρομαντικός, όχι με την έννοια που πολλές φορές εκφυλλίζεται αυτή η λέξη. Είναι ονειροπόλος. Είναι συνεπαρμένος και συνεπαίρνει και τον αναγνώστη μαζί του, όπως θα έπραττε κάθε ερωτευμένος.

Λίγα λόγια για τη συλλογή

Το αντισυμβατικό σχήμα της συλλογής, ολίγον πιο μακρόστενο από το σύνηθες, την καθιστά εξαρχής αξιοπρόσεκτη. Ο τίτλος και το ασπρόμαυρο εξώφυλλο προμηνύει για κάτι ζοφερό που έρχεται σε αντίθεση με την λαμπρότητα του περιεχομένου. Τα έργα τέχνης, ως επί το πλείστον, ρωμαϊκά, που συνοδεύουν τα ποιήματα εμφανιζόμενα στις εναλλαγές τους ταιριάζουν άψογα με το ύφος της συλλογής. Δεν είναι όμως μονάχα η τέχνη της ζωγραφικής, της γλυπτικής ή ακόμα της φωτογραφίας που ενώνονται με αυτή της ποιήσεως. Η μουσική κάνει αισθητή την εμφάνισή της, αφού CD με το βραβευμένο ποίημα “Γυμνή Ψυχή” μελοποιημένο από τη συνθέτρια και ερμηνεύτρια Ελευθερία Μεταξά και τον Πρόεδρο Αμφικτυονίας Ελληνισμού κ. Δημήτριο Μπουκόνη εμπεριέχεται στη συλλογή.

Μπορείτε να το ακούσετε και εδώ:

Αντί επιλόγου

Μια συλλογή ερωτική, ζωντανή και αισιόδοξη που βρίθει από τέχνη σε όλες της τις μορφές αποτελεί “Silentium/ Εις το όνομα της Σιωπής” του Αντνώνη Φιλιππαίου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κάκτος. Είναι το δεύτερο ποητικό εγχείρημα του γράφοντος, του οποίου τα ποιήματα έχουν σε πολλούς διαγωνισμούς αποσπάσει βραβεία και μεταφραστεί σε αγγλικά, ιταλικά και ρωσικά. Αν αναζητάτε μια σύγχρονη ωδή στον έρωτα, τόσο η παρούσα είναι σίγουρα μια όμορφη επιλογή.

Διαβάστε ένα ποίημα εδώ και ακούστε το εδώ.

2 thoughts on “Silentium: μια σιωπηλή ωδή στον έρωτα

  1. Θα ήθελα πρωτίστως να σας συγχαρώ θερμά για αυτή την υπέροχη λογοτεχνική και ποιητική όαση που αντιπροσωπεύετε στις δύσκολες εποχές που διανύουμε !Σας ευχαριστώ από ψυχής για αυτή την υπέροχη και συγκλονιστική κριτική και παρουσίαση της ποιητικής μου συλλογής και για το μοναδικό και ξεχωριστό τρόπο που παρουσιάσατε την ψυχή μου,που διαμέσου της ποιητικής γραφής οδηγείται στο φως!Μια εκ βαθέων ποιητική σκιαγράφηση,ένα αληθινό ποιητικό ψυχογραφημα που μαγεύει και συγκινεί με τις αλήθειες που μέσα από το δικό σας πρίσμα αναδύονται και ερμηνεύονται.θα παρακαλούσα να επικοινωνήσω και προσωπικως αν είναι δυνατόν και με το ίδιο το πρόσωπο που έγραψε αυτά τα υπέροχα λόγια για την ποίηση μου!!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *