To Εργοστάσιο: ένα σύγχρονο μυθιστόρημα του Κώστα Πούλιου

Αντί προλόγου

“Το Εργοστάσιο” του Κώστα Πούλιου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελκυστής είναι ένα μυθιστόρημα της εποχής μας και απλώνεται σε τρεις γενιές και πέντε δεκαετίες. Μια αφήγηση στο πλαίσιο του σεναρίου μιας κινηματογραφικής ταινίας ξεδιπλώνει τις ζωές ανθρώπων που τέμνονται αλλεπάλληλα. Δεν αρκείται όμως σε μια απλή παράθεση γεγονότων και του τρόπου που επηρέασαν τα θιγόμενα πρόσωπα, αλλά επιχειρεί να περάσει μηνύματα για το περιβάλλον, την οικονομική κρίση, τα στερεότυπα, την ελληνική κοινωνία.

Λίγα λόγια για την πλοκή και τα πρόσωπα

Την εξιστόρηση αναλαμβάνει η κ. Ρίνα, σύζυγος του Γεράσιμο και μητέρα του Σωκράτη Χατζηκύρκου, ιδιοκτητών της μεγαλύτερης βιομηχανίας τσιμέντου στα Ιωάννινα. Οι εκλάμψεις από το παρελθόν, τις οποίες επιχειρεί να διακόψει αρκετά συχνά το αλτσχάιμερ που κάνει την εμφάνισή του τις επιτρέπουν να εκμυστηρευτεί τη ζωή των ανθρώπων που την πλαισίωναν. Ξεκινώντας από την δική της και του άντρα της, για τον οποίο θα αποκαλύψει πράγματα που δεν μπορεί να συλλάβει ο νους. Θα συνεχίσει με τον γιο της, δίνοντας όμως έμφαση στην νύφη της, την Μαργαρίτα και τον Νεοπτόλεμο, έναν φιλόδοξο δημοσιογράφο και πολιτικό που θα εμφανιστεί για να ταράξει την αρμονική μεν, κομφορμιστική δε, ζωή της.

Η οικογένεια της ίδιας, αυτή του συζύγου της, οι ζωές των προσώπων που περνούν από το βιβλίο, άλλοι ανεπαίσθητα και άλλοι με ένταση, συγκλίνουν και αποκλίνουν, συνθέτοντας την εικόνα μιας Ελλάδας σε ηθική, πολιτική και ως γνωστόν οικονομική αποτελμάτωση. Πρόκειται για μια ορμητική ροή αποκαλύψεων και δολοπλοκιών που μεταμορφώνουν το έργο σε ένα μυθιστόρημα δράσης, μυστηρίου και αγωνίας.

Η οπτική μας

Το μυθιστόρημα, αρκετά ενδιαφέρον, σε κάποια σημεία αρκετά ωμό και σε κάποια άλλα γεμάτο συναισθήματα, άλλοτε νοσταλγικό και άλλοτε αφοπλιστικά σύγχρονο είναι ένα έργο που αφουγκράζεται τον παλμό της εποχής του. Οι δολοπλοκίες, ο τρόπος σύνδεσης των χαρακτήρων μπορεί να είναι αναμενόμενες, αλλά συχνά προκαλούν έκπληξη στον αναγνώστη. Οι προσωπικότητες του βιβλίου είναι εκρηκτικές, ωστόσο, ενίοτε στερούνται βάθους. Μοιάζουν περισσότερο με μαριονέτες σε ένα έργο που έχει στήσει κάποιος άλλος για αυτούς, με πιόνια σε μια σκακιέρα, χωρίς βούληση που απλώς κινούνται ως είθισται. Βέβαια, κάτι τέτοιο δεν απέχει από τον τρόπο δράσης των ανθρώπων στην εποχή μας.

Η προσπάθεια του συγγραφέα να θίξει παράλληλα με την ιστορία των ηρώων ποικίλα ζητήματα του σύγχρονου βίου είναι αξιέπαινη. Όλα, σαφώς, θίγονται ακροθιγώς. Σε ορισμένα, όμως, σημεία, όταν αυτά διακόπτουν την ροή της πλοκής μπορεί να κουράσουν και να μην πετύχουν τον καθ’ όλα θεμιτό τους σκοπό. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα επιδιωκόμενα μηνύματα μεταλαμπαδεύονται από τον γράφοντα και καταδεικνύουν την επιθυμία του να μην αρκεστεί απλώς στην παράθεση μιας ιστορίας αλλά να την καταστήσει δίαυλο για να μεταδώσει τους κραδασμούς του καιρού μας.

Αντί επιλόγου

Αν θέλετε να διαβάσετε ένα βιβλίο επί και εν καιρώ, ενός Έλληνα συγγραφέα και μιας καθαρά ελληνικής και σύγχρονης εποχής, “Το Εργοστάσιο” είναι μια εξαιρετική επιλογή που θα σας ενθουσιάσει και θα κρατήσει το ενδιαφέρον σας αμείωτο. Μια ευκαιρία να δείτε τα Ιωάννινα, ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενδιαφέροντες χαρακτήρες να ξετυλίγονται σε μια ιστορία συναρπαστική, τρομακτική, σοκαριστική, αληθινή, ανθρώπινη!

2 thoughts on “To Εργοστάσιο: ένα σύγχρονο μυθιστόρημα του Κώστα Πούλιου

  1. Ευχαριστώ πολύ τον συντάκτη του άρθρου (To Εργοστάσιο: ένα σύγχρονο μυθιστόρημα του Κώστα Πούλιου) για την παρουσίαση και την κριτική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *