Είναι το “Another Round” η καλύτερη φετινή ξενόγλωσση ταινία;

O Δανός σκηνοθέτης Τόμας Βίντερμπεργκ με την ταινία του «Another Round» αναδείχθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, μεγάλος νικητής στην τελετή απονομής των 33ων Βραβείων της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Παράλληλα είναι προτεινόμενο για δύο βραβεία Όσκαρ. Αυτό της καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας και της καλύτερης σκηνοθεσίας.

Πλοκή

Μια ομάδα παλιών φίλων διδάσκει σε ένα τοπικό λύκειο. Ο Martin (Mikkelsen) είναι καθηγητής ιστορίας, παντρεμένος με δύο παιδιά, που έχει χάσει κάθε ενθουσιασμό τόσο για την οικογενειακή ζωή του όσο και για την διδασκαλία του και τους μαθητές του. Μια νύχτα βγαίνει με τους φίλους του, ο ένας εκ των οποίων αναφέρει μια περίεργη ιδέα. Βασισμένος στο έργο του ψυχίατρου Skarderud, υποστηρίζει πως οι άνθρωποι γεννιούνται με επίπεδα αλκοόλ στο αίμα τους κάτω του επιθυμητού ορίου (0,05%), όριο που πρέπει να φτάσουν για να επιτύχουν μια σωρεία θετικών αποτελεσμάτων, όπως είναι η αυξημένη κοινωνικότητα, η χαλάρωση, η μείωση του στρες και των αναστολών κλπ. Ο Martin, σε συνεχή απογοήτευση με την μετριότητα της ζωής του, αρχίζει και εφαρμόζει αυτήν την θεωρία, πίνοντας στο σχολείο.

Σύντομα οι τέσσερις φίλοι ξεκινούν ένα πείραμα, δηλαδή να διατηρούν διαρκώς το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα τους άνω του 0,05% και να δουν τι συνέπειες θα επιφέρει αυτό στην καθημερινότητά τους. Πράγματι, ο Martin γίνεται πιο διασκεδαστικός, προσελκύει τους μαθητές του στο μάθημα με πιο ψυχαγωγικές παραδόσεις, ενώ καταφέρνει και αναζωπυρώνει για λίγο τις οικογενειακές του σχέσεις. Όλα όμως αυτά αρχίζουν και κλονίζονται, όταν το παρεάκι αποφασίζει να αυξήσει την δόση αλκοόλ, πιέζοντας προς επικίνδυνα όρια. Οι επιπτώσεις-για κάποιους τραγικές- δεν αργούν να φανούν…

Διακρίσεις

Τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας φέτος, λόγω πανδημίας, διεξήχθη για πρώτη φορά διαδικτυακά από το Βερολίνο, με οικοδεσπότη τον Γερμανό παρουσιαστή Στίβεν Γκάτγιεν. Μαζί του βρίσκονταν, εκπροσωπώντας την Ακαδημία, οι Βιμ Βέντερς, Μάριον Ντόρινγκ, Ανιέσκα Χόλαντ και Μάικ Ντάουνι, μεταξύ άλλων.

Όπως τόνισαν στην έναρξη της τελετής οι οικοδεσπότες, ακόμη και στις αβέβαιες συνθήκες της πανδημίας, «είδαμε σπουδαίες ευρωπαϊκές ταινίες που ξεπέρασαν τα όρια κι εξερεύνησαν θεματικές με αναπάντεχους τρόπους, προκαλώντας συζητήσεις και αλλαγές».

Το «Another Round» αναδείχθηκε Καλύτερη Ευρωπαϊκή Ταινία 2020, ενώ επικράτησε στις μεγάλες κατηγορίες εξασφαλίζοντας συνολικά τέσσερα βραβεία. Ο Τόμας Βίντερμπεργκ κέρδισε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Σκηνοθέτη και αυτό του Ευρωπαίου Σεναριογράφου μαζί με τον Τομπίας Λίντχολμ. Ο πρωταγωνιστής της ταινίας Μαντς Μίκελσεν απέσπασε το βραβείο του καλύτερου Ευρωπαίου Ηθοποιού.

Κριτική

Το Another Round (“Druk” στα δανέζικα και “Άσπρο Πάτο” στα ελληνικά) είναι πολλά περισσότερα από μια απλή ταινία που απεικονίζει τη ζωή ενός ανθρώπου που έχει κουραστεί από τη ρουτίνα του οικογενειακού και εργασιακού του περιβάλλοντος και καταφεύγει στο αλκόολ. Είναι μια ταινία που επιχειρεί να δοκιμάσει τα ανθρώπινα όρια και τα αποτελέσματά τους, όταν αυτά ξεπερνιούνται.

Η προσέγγιση του θέματος του αλκόολ είναι σχεδόν αριστοτελικής σημασίας, από την άποψη ότι θέλει να δει πού εδράζεται το μέτρο και η αρετή και πότε αρχίζει η ακρότητα και η (αυτο)καταστροφή. Η απάντηση δίνεται με ποσοτική ακρίβεια: όσο καιρό οι φίλοι διατηρούν το ελάχιστο όριο (0,05%) τότε απολαμβάνουν μια ανανέωση της καθημερινότητάς τους. Όταν όμως πιέζουν άνωθεν τότε αρχίζουν να αναδύονται δυσάρεστες επιπλοκές, όπως συζυγικοί καυγάδες, λιποθυμίες, απειλή απόλυσης κλπ.

Το έργο, λοιπόν, δεν κάνει μόνο σαφείς υπαινιγμούς στη σημασία του μέτρου και την επικίνδυνη υπέρβασή του, αλλά παρουσιάζει τους πρωταγωνιστές του από μια ανθρώπινη οπτική. Είναι άνθρωποι της καθημερινότητας, που έχουν γευτεί προσωπικές απογοητεύσεις και ρέπουν με ευκολία στην υπερβολή. Έτσι, από ανθρώπους που καταναλώνουν μικρή ποσότητα αλκοόλ για να είναι πιο αποδοτικοί, περνάνε τη λεπτή γραμμή και φθάνουν στην αντίπεθερη όχθη του εθισμού. Και τότε βιώνουν μεγαλύτερες δυσκολίες και αρχίζει ένας φαύλος κύκλος που συνεχώς ανατροφοδοτείται…

Το Another Round χαρακτηρίζεται δυνατές ερμηνείες, ιδιαίτερα από τον Mikkelsen και τον Thomas Bo Larsen, οι οποίοι και οι δύο έχουν ξανασυνεργαστεί με τον Vinterberg (ο πρώτος στο εκπληκτικό The Hunt και ο δεύτερος στο επίσης αριστουργηματικό “Festen”). Ο Δανός σκηνοθέτης επίσης χρησιμοποιεί μια διαρκώς κινούμενη κάμερα, προφανώς επηρεασμένος από το παρελθόν του ως πρωτοπόρου του κινηματογραφικού Δόγματος 95 (μαζί με τον άλλον μεγάλο Δανό, τον Lars von Trier). Έτσι, σκηνοθεσία και ερμηνείες δημιουργούν μια συνεχή ένταση που ξεσπάει σε κωμικοτραγικά σκηνικά.

Επίλογος

Σε κάθε περίπτωση, το Another Round πρόκειται για μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ταινίες της χρονιάς που πέρασε αποδεικνύοντας την πάντα φρέσκια και διορατική ματιά του Vinterberg. Το τέλος του αισιόδοξο και απευλευθερωτικό, όπως και το τραγούδι και ο χορός του Mikkelsen, στην τελευταία σκηνή:


Πηγές

Another Round: Aλκοόλ και προσωπικά όρια

EFA 2020: Το «Another Round» καλύτερη ευρωπαϊκή ταινία της χρονιάς

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *