Χάμιλτον: Το πιο επιτυχημένο μιούζικαλ της δεκαετίας που έσπασε όλα τα ρεκόρ και έφερε την επανάσταση στο Broadway

Το “Χάμιλτον” (“Hamilton: The American Musical”) πρόκειται για ένα από τα καλύτερα μιούζικαλ όλων των εποχών, με μεγάλη απήχηση στο κοινό και το υψηλότερο – οικονομικά – εισιτήριο παράστασης μέχρι και την στιγμή της διακοπής του. Από την αρχή, η παραγωγή είχε εισπράξεις ύψους 63,5 εκατομμύρια δολαρίων και κατέρριψε το ρεκόρ προπωλημένων εισιτήριων στην ιστορία του Μπρόντγουεϊ. Το Χάμιλτον έκανε την Off-Broadway πρεμιέρα του στο The Public Theater τον Φεβρουάριο του 2015, όπου και γνώρισε τρομερή επιτυχία, μεταφέρθηκε στο Richard Rodgers Theatre στο Broadway τον Αύγουστο του 2015, και έκανε το πιο επιτυχημένο ξεκίνημα που έχει σημειώσει ποτέ παράσταση στο Μπρόντγουεϊ, κέρδισε 11 βραβεία Τony το 2016, και από τότε μέχρι και τον Μάρτιο του 2020, όταν και έκλεισε το Broadway λόγω κορωνοιού, όλες οι παραστάσεις ήταν σολντ άουτ. 

Η Ιστορία του Αλεξάντερ Χάμιλτον

To Χάμιλτον πραγματεύεται την ιστορία του Αλεξάντερ Χάμιλτον, ενός Καρπός του παράνομου δεσμού μιας φτωχής παντρεμένης γυναίκας από τις Δυτικές Ινδίες και ένός Σκωτσέζου μετανάστη, γεννήθηκε στο νησί Νέβις της Καραϊβικής το 1755 και γνώρισε από νωρίς την οικονομική εξαθλίωση και την κοινωνική περιθωριοποίηση. Μετά την εγκατάλειψη του πατέρα του αμέσως μετά τη γέννησή του, ο Αλεξάντερ μεγάλωσε με την φροντίδα της μητέρα του, την οποία όμως «έχασε» από αρρώστια όταν ήταν μόλις 13 ετών. Σύντομα, ο μικρός Χάμιλτον συνειδητοποίησε ότι πλέον έπρεπε να βασιστεί στις δικές του δυνάμεις για να επιβιώσει, και αυτό ακριβώς έκανε. Αναζήτησε εργασία ως μαθητευόμενος σε μια εταιρεία εισαγωγών-εξαγωγών και, με το ταλέντο και την εργατικότητά του, κατάφερε να εντυπωσιάσει σε σύντομο χρονικό διάστημα τους εργοδότες του. Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα, που συγκέντρωσαν χρήματα με έρανο ώστε να τον στείλουν να σπουδάσει στις βρετανικές αποικίες της αμερικανικής ηπείρου για να επεκτείνει τις γνώσεις του.

Μην έχοντας δεκάρα στην τσέπη του αλλά προικισμένος με κοφτερό μυαλό, ανεξάντλητη όρεξη για δουλειά και αποφασιστικότητα, «άδραξε» την ευκαιρία που παρείχε η Αμερικανική Επανάσταση (ο πόλεμος μεταξύ των αποικιών που ζητούσαν την ανεξαρτησία τους και της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) και κατάφερε, βήμα-βήμα, να γίνει το δεξί χέρι του Τζορτζ Ουάσινγκτον. Μετά την ίδρυση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έγινε ο πρώτος υπουργός Οικονομικών του νεογέννητου κράτους και, παρά το γεγονός ότι δεν κατάφερε ποτέ να ανελιχθεί μέχρι το ανώτατο αξίωμα του προέδρου επηρέασε όσο κανέναν άλλος Αμερικανός εθνοπατέρας το πολιτικό σύστημα της χώρας του. Εκτός από μέλος του πρώτου ηπειρωτικού κογκρέσου, συνδημιουργός των Ομοσπονδιακών Κειμένων των ΗΠΑ και ένθερμος υπέρμαχος του Συντάγματος, ο ακούραστος Χάμιλτον κατάφερε μέχρι τα 47 του χρόνια, την ηλικία που πέθανε μετά από πυροβολισμό σε μονομαχία με τον Άαρον Μπερ, τον τρίτο Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, να αφήσει πίσω του μια εντυπωσιακή κληρονομιά. Από το πόστο του υπουργού συνεισέφερε στην ίδρυση της πρώτης εθνικής τράπεζας, του νομισματοκοπείου των ΗΠΑ και του οργανισμού που αποτέλεσε τον «πρόδρομο» της Ακτοφυλακής των ΗΠΑ. Οι νομοθετικές του παρεμβάσεις άνοιξαν τον δρόμο για τη βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας του, ενώ το 1784 ίδρυσε την Τράπεζα της Νέας Υόρκης, η οποία εξακολουθεί να λειτουργεί μέχρι και σήμερα. Μόλις εφτά χρόνια μετά, ο ασταμάτητος πολιτικός ίδρυσε την εφημερίδα New York Evening Post, η οποία μετεξελίχθηκε στη γνωστή σε όλους μας New York Post, ένα από τα παλαιότερα και πιο επιτυχημένα έντυπα στις ΗΠΑ.

“Κληρονομιά είναι να φυτεύεις σπόρους για ένα κήπο που δεν πρόκειται να δεις.”

– Αλεξάντερ Χάμιλτον

ΤΟ ΜΙΟΥΖΙΚΑΛ ΠΟΥ ΕΓΡΑΨΕ ΙΣΤΟΡΙΑ

Η συναρπαστική ζωή του Αλεξάντερ Χάμιλτον είναι μόνο ένα από τα «συστατικά» της μαγικής συνταγής που έχει κάνει όλον τον κόσμο να μιλά για το ομώνυμο μιούζικαλ. Η μουσικός τρόπος εξιστόρησης είναι αυτός που κάνει το Χάμιλτον να ξεχωρίζει και να σαγηνεύει τους θεατές και ακροατές. Κάθε νότα και κάθε στίχος του soundtrack που κατέκτησε τις καρδιές εκατομμυρίων ανθρώπων ανά την υφήλιο – χωρίς καν να έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ομώνυμο μιούζικαλ στο θέατρο – είναι έμπνευση του Πορτορικανού ηθοποιού, παραγωγού, στιχουργού και τραγουδιστή Λιν-Μανουέλ Μιράντα. Ο Λιν-Μανουέλ Μιράντα κατάφερε, μέσα από την σύγχρονη γλώσσα της χιπ-χοπ μουσικής και τη μοναδική του αφήγηση, να κάνει εκατομμύρια ανθρώπους να ενδιαφερθούν για ένα πρόσωπο της μακρινής ιστορίας, για το οποίο ακόμα και η πλειοψηφία των Αμερικανών γνώριζε λιγοστά πράγματα μέχρι πρότινος.

Ο ίδιος ο Lin Manuel Miranda είπε πως, διαβάζοντας τη βιογραφία του Alexander Hamilton, ένιωσε πως διαβάζει την πραγματική ιστορία του αμερικανικού έθνους και ιδιαίτερα της ραπ μουσικής. Στον ορφανό, φτωχό μετανάστη που κατάφερε να γίνει ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της πολιτικής ιστορίας της Αμερικής, ο Miranda είδε την παραλληλία με τη ραπ, όπου παιδιά των δρόμων, λέγοντας με πάθος την ιστορία τους, κατάφεραν να αλλάξουν την ποπ κουλτούρα. Σε απόλυτα σύγχρονους μουσικούς ρυθμούς, με ρίμες, λίγη τζαζ, πολύ χορό, και κυρίως κανένα στερεοτυπικό θεατρικό καλούπι, η ιστορία της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ και των ανθρώπων πίσω από αυτή μετατράπηκε σε έναν μουσικό κυκεώνα της ίδιας της αμερικανικής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το Original Broadway Cast, αλλά και όλες οι υπόλοιπες παραγωγές του συγκεκριμένου έργου, φέρνουν στη σκηνή ένα πλήθος ηθοποιών που η καταγωγή και το χρώμα τους μπορεί να είναι ασύμβατα με την ιστορική πραγματικότητα της υπόθεσης. Είναι όμως απόλυτα συμβατά με την υπάρχουσα κατάσταση της Αμερικής, στην οποία και απευθύνεται το έργο. Αυτό είναι και το κλειδί της επιτυχίας. Λευκοί, Λατίνοι, Ασιάτες και Αφροαμερικανοί έχουν ίσο μερίδιο στην ιστορία της χώρας τους, μιλούν γι’ αυτή μέσα από τη δική τους, σύγχρονη μουσική και αφήνουν χώρο σε κάθε αμερικανό πολίτη – ανεξαρτήτως φυλής και καταγωγής – να ταυτιστεί και να νιώσει πως η ιστορία του τόπου του πραγματικά τον αφορά και μπορεί να είναι μέρος της. O τρόπος που παρουσιάζεται στη σκηνή το μιούζικαλ ουσιαστικά συνδέει το <χτές> της Αμερικάνικης ιστορίας με το σήμερα. 

“Σε μια Αμερική που βράζει, ένα αυθεντικά αμερικανικό μιούζικαλ μπόρεσε να δείξει πως η ιστορία  – όπως και η τέχνη – , απευθύνεται σε όλους, αφορά όλους, έχει τη δυνατότητα να γίνει διασκεδαστική χωρίς καμία προκατάληψη.”

ΟΙ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ

Εκτός από τα 11 Tony που προαναφέρθηκαν, το Χάμιλτον κέρδισε επίσης 2 Grammy, 1 Emmy και 1 “Genius” Award του ιδρύματος MacArthur. Θριάμβευσε με 7 Ολιβιέ, από τα 13 για τα οποία ήταν υποψήφιο. Γενικά, σε όποιο award show κι αν προτάθηκε, κατάφερε να φύγει με το βραβείο Καλύτερου Νέου Μιούζικαλ, και πολλά βραβεία στις κατηγορίες Χορογραφίας, Μουσικής, Ηχου, Φωτισμού, και φυσικά Ερμηνείας. Το μιούζικαλ «Χάμιλτον» κέρδισε και το βραβείο Πούλιτζερ για την καλύτερη δραματική παραγωγή της χρονιάς.

Η σαρωτική πορεία του “Χάμιλτον” τράβηξε ακόμα και την προσοχή του Προέδρου των ΗΠΑ, με τον Μπαράκ Ομπάμα να δηλώνει ένθερμος φαν του Μιράντα και να τον προσκαλεί μάλιστα επανειλημμένα, μαζί με ολόκληρο το καστ, να ερμηνεύσουν τραγούδια του μιούζικαλ στον Λευκό Οίκο.

Η ΤΑΙΝΙΑ ΠΟΥ ΕΣΠΑΣΕ ΤΑ ΡΕΚΟΡ

Η επιλογή ενός καστ που αντανακλά την πολυφυλετικότητα της σημερινής Αμερικής, η χρήση της χιπ-χοπ ως “επίσημη γλώσσα της επανάστασης”, η γοητεία των χαρακτήρων που σε κάνουν να τους καταλάβεις, να ταυτιστείς μαζί τους και να τους αγαπήσεις παρά τα ελαττώματά τους αλλά και η εκπληκτική μουσική είναι σίγουρα μερικοί από τους λόγους που μας κάνουν να ακούμε το soundtrack του Χάμιλτον ξανά και ξανά.

Πλέον όμως έχουμε και την δυνατότητα να δούμε την ταινία στο Disney+. Δεν πρόκειται βέβαια για κάποια μεταφορά του έργου σε ταινία, αλλά για την εγγραφή και προβολή της ζωντανής παράστασης του Broadway με στόχο τη σύλληψη της ενέργειας που εκπέμπει μια θεατρική παράσταση.

Η ταινία δημιουργήθηκε απο το μαγνητοσκοπημένο υλικό της παράστασης από το 2015 με το αρχικό καστ των: Λιν – Μανουέλ Μιράντα, Ρενέ Ελις Γκόλντσμπερι, Τζόναθαν Γκροφ, Λέζλι Οντομ Τζ, Κρίστοφερ Τζάκσον. Ο Τόμας Κάιλ, ο οποίος κέρδισε βραβείο Τόνι το 2016 για τη σκηνοθεσία της παράστασης, επιστρέφει για τη δημιουργία της κινηματογραφικής εκδοχής του «Χάμιλτον». Το τελικό αποτέλεσμα περιλαμβάνει υλικό από τρεις live ερμηνείες του «Χάμιλτον» στη θεατρική σκηνή.

Η Ντίσνεϊ πλήρωσε 75 εκατομμύρια δολάρια για τα δικαιώματα της ταινίας και προβολής της στον κινηματογράφο, καθιστώντας την συμφωνία εξαγοράς ως μια από τις ακριβότερες στην ιστορία του Χόλιγουντ.  Η “ταινία” λοιπόν επρόκειτο να κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, όμως, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού, το «Χάμιλτον» προβλήθηκε πρώτα στην πλατφόρμα streaming της Disney τον Ιούλιο του 2020. Μέσα σε έναν μήνα από την διάθεση του, το Hamilton κατάφερε να γίνει ο πιο πετυχημένος streaming τίτλος του καλοκαιριού. Σύμφωνα με στοιχεία έρευνας του Variety, το Hamilton ήταν υπεύθυνο για το εντυπωσιακό  37% της συνολικής streaming παρακολούθησης του Ιουλίου σε όλες τις πλατφόρμες. Βέβαια, υπάρχουν ακόμα σχέδια για κυκλοφορία στον κινηματογράφο. Ίσως κάποια στιγμή το παρακολουθήσουμε και στις ελληνικές κινηματογραφικές αίθουσας, όμως αυτή η μέρα μοιάζει ακόμα μακρινή.

Πηγές:

https://www.protothema.gr/world/article/626200/hamilton-i-ekpliktiki-zoi-enos-metanasti-pou-enepneuse-to-pio-epituhimeno-miouzikal-tis-dekaetias/

https://www.efsyn.gr/tehnes/moysiki-horos/146578_sarose-me-epta-olibie-mioyzikal-iamilton

https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-chamilton-erchetai-sten-platforma-disney-stis-3-ioelioe_gr_5ef05426c5b62a1dc92c6579

https://luben.tv/nerdcult/popstream/200427

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *