«Πλεξούδα» της Λετίσια Κολομπανί: η γυναικεία δύναμη ως ένας δεσμός άρρηκτος

«Μια γυναίκα ελεύθερη είναι ακριβώς το αντίθετο από μια γυναίκα ελευθέρων ηθών». Με τη φράση αυτή της Σιμόν Ντε Μποβουάρ ξεκινά το πρώτο της μυθιστόρημα η Λετίσια  Κολομπανί, που φέρει τον τίτλο «Η πλεξούδα» και κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκης. Πρόκειται για μια ιστορία που ενώνει τις ζωές τριών διαφορετικών και άγνωστων μεταξύ τους γυναικών. Ένα βιβλίο υπέροχο, συγκινητικό και αληθινό, ένας πραγματικός ύμνος στην γυναικεία δύναμη που κέρδισε μία θέση στην καρδιά μας, αμέσως όταν το διαβάσαμε.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Σε αυτό το έργο διασταυρώνονται οι ζωές και η μοίρα τριών γυναικών που δε θα συναντηθούν ποτέ. Η πρώτη είναι η Σμίτα, η οποία ανήκει στην κάστα των Ανέγγιχτων, δηλαδή στο χαμηλότερο σκαλοπάτι της ινδικής κοινωνίας. Οι συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει είναι άθλιες, όπως και η δουλειά της στα αποχωρητήρια. Έχει όμως άλλα όνειρα για τη μικρή της κόρη και αυτό θα την οδηγήσει στο να πάρει μια παράτολμη απόφαση.

Η δεύτερη είναι η Τζούλια από το Παλέρμο. Είναι αποφασισμένη να βρει λύση ώστε να μη χαθεί η βιοτεχνία του πατέρα της, που μοιάζει να βρίσκεται σε αδιέξοδο λόγω της αλλαγής των συνθηκών. Η τρίτη είναι η Σάρα, εξαιρετικά επιτυχημένη δικηγόρος στο Μόντρεαλ, που βλέπει τον κόσμο της να κλυδωνίζεται, μαζί με την υγεία της, καθώς έρχεται αντιμέτωπη με τον κοινωνικό αποκλεισμό του εργασιακού της περιβάλλοντος όταν αποκαλύπτεται ότι πάσχει από καρκίνο.

Οι ιστορίες αυτών των τριών γυναικών, που καλούνται να παλέψουν ενάντια στη μοίρα τους, είναι άρρηκτα δεμένες με ένα παράξενο νήμα που και οι ίδιες δε γνωρίζουν.

Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΙΡΑ ΚΑΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ

Αυτή είναι η περίληψη του βιβλίου, όπως την διαβάζουμε στο οπισθόφυλλό του. Η συγγραφέας με μαεστρία και υπομονή πλέκει τις ιστορίες αυτών των τριών γυναικών, της Σμίτα, της Τζούλια και της Σάρα, για να δημιουργήσει μια όμορφη πλεξούδα. Και καθώς οι ζωές τους και οι τούφες της πλεξούδας ακουμπάνε η μία την άλλη, διασταυρώνονται με έναν τρόπο μοναδικό· έτσι, οι αγωνίες, ο φόβος και ο πόνος αυτών των ηρωίδων καταλαγιάζει, γιατί αισθάνονται πως δεν είναι πια μόνες. Και αυτό γιατί είναι όλες τους αποφασισμένες να ξεπεράσουν τους περιορισμούς τους οποίους θέτει στη ζωή τους το φύλο τους.

Η πλεξούδα - Κολομπανί Λετισιά | Εκδόσεις Πατάκη

Η Σμίτα, η Τζούλια και η Σάρα αισθάνονται όλες τους πως μπορούν να τα καταφέρουν, να ορθώσουν το ανάστημά τους για να κατακτήσουν την προσωπική τους ελευθερία, την αξιοπρέπειά τους, την προσωπικότητά τους και εν τέλει την ευτυχία. Κόντρα σε στερεότυπα, ήθη, παραδόσεις, προκαταλήψεις, νοοτροπίες που ματαιώνουν κάθε όνειρο και επιθυμία. Η καθεμιά χωριστά αλλά και με έναν τρόπο όλες μαζί, αποφασίζουν να διεκδικήσουν αυτό που τους αξίζει παλεύοντας ενάντια σε βαθιά ριζωμένα στερεότυπα γύρω από την γυναικεία φύση και ρισκάροντας τα πάντα, ακόμα και την ίδια τους τη ζωή. 

Η λιτή, σφιχτή γραφή της Κολομπανί αναδεικνύει με αδρές γραμμές τις απίστευτες προκλήσεις της καθημερινότητας που αντιμετωπίζουν οι τρεις ηρωίδες της, την αγωνία για το μέλλον, τον πόνο, την απελπισία τους, την φαινομενικά αναπόδραστη απόγνωση. Τα σύντομα κεφάλαια και οι εναλλαγές των γυναικών συμβάλλουν, ώστε το ενδιαφέρον να μείνει αμείωτο μέχρι το τέλος, όταν ο συγκινητικός και συνάμα λυτρωτικός συνδετικός κρίκος μεταξύ των τριών ιστοριών αποκαλύπτεται. Χωρίς φλυαρίες και βερμπαλισμούς η συγγραφέας καταφέρνει, τελικά, να προσφέρει στο αναγνωστικό της κοινό κάτι που πραγματικά έλειπε· ένα έργο που μιλά απευθείας στην καρδιά, ένα βιβλίο που σε καλεί να βυθιστείς στις σελίδες του και να συναντηθείς κάπου εκεί με τις αληθινές ηρωίδες του.

Συνολικά, πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο, ένα εξαιρετικό τρίπτυχο στο οποίο είτε άμεσα και κυριολεκτικά, είτε έμμεσα και υπαινικτικά, πρωταγωνίστρια είναι πάντα μόνο μία και αυτή δεν είναι άλλη από την Γυναίκα, η οποία για άλλη μία φορά έχει την τιμητική της σε ένα λογοτεχνικό έργο υψηλών προδιαγραφών που φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει ψηλά στις προτιμήσεις των αναγνωστών.

ΠΗΓΕΣ: Η «Πλεξούδα»: ένα μυθιστόρημα όπου πρωταγωνίστρια είναι η Γυναίκα – POPAGANDA, Η πλεξούδα – Κριτικές αναγνωστών, «Η πλεξούδα» ενώνει τρεις διαφορετικές γυναίκες | Athens Voice

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *