Η ιστορία πίσω από τον διάσημο πίνακα του

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους παγκόσμιους πίνακες, όχι μόνο για την τέχνη αλλά και για την ιστορία που τον ενέπνευσε. Στο παρόν αφιέρωμα, διαβάστε την ιστορία πίσω από το έργο “Ρωμαϊκή Ευσπλαχνία”.

Ο ζωγράφος

Ο Jean-Baptiste Deshays ήταν Γάλλος ζωγράφος που γεννήθηκε το 1729 και έφυγε από τη ζωή στο Παρίσι, το 1765. Από μικρή ηλικία άρχισε να ασχολείται με την τέχνη της ζωγραφικής, καθώς ο ο πατέρας του ήταν αυτός που όντας και ο ίδιος ζωγράφος τον εκπαίδευσε. Στην πορεία, ο Γάλλος καλλιτέχνης, γνώρισε πολλές επιτυχίες και εργάστηκε σε πολλα στούντιο της εποχής. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την αντιγραφή πινάκων, γνωστών ζωγράφων της εποχής, οπως ο Ραφαήλ, ενώ η θεματική των δικών του έργων ήταν συνήθως μυθολογικού η θεολογικού περιεχομένου.

Ο μύθος

Σύμφωνα με το μύθο, ο γέρος που ζωγραφίστηκε στον πίνακα καταδικάστηκε σε λιμοκτονία και μπορούσε να τον επισκεφτεί μόνο η κόρη του ,για να βλέπει την καταστροφή του σώματός του μέρα με τη μέρα.


Η γυναίκα δεν μπορούσε να αντέξει αυτήν την κατάσταση, αλλά πήγαινε κάθε μέρα και δεν μπορούσε να φέρει ούτε φαγητό ούτε νερό. Στη συνέχεια, έκανε ένα «θαύμα», κάτι που κανείς δεν μπορούσε να κάνει εκείνη την εποχή και πολύ λιγότερο θα ήταν δυνατό να γίνει και σήμερα, τον θήλαζε από το γάλα της, ώστε να μην υποφέρει από αυτόν τον σίγουρο και φρικτό θάνατο.


Άρχισε όμως η δυσπιστία του κόσμου περνούσαν οι μέρες και ήταν ακόμα ζωντανός, σε καλή κατάσταση, με καλή εμφάνιση. Κάποια στιγμή ένας από τους φρουρούς που ήταν άγρυπνος, ανακάλυψε το μυστικό, είδε τη σκηνή του θηλασμού και ήταν σοκαρισμένος, όπως και οι υπόλοιποι φυλακισμένοι, έχοντας επίγνωση του τι συνέβαινε.


Αντιμέτωποι με μια τέτοια επίδειξη αγάπης, οι δικαστές αποφάσισαν, προς τιμήν της αγάπης, από την αφοσίωση της κόρης στον πατέρα της, να τον απελευθερώσουν. Έτσι, η αγάπη της κόρης υπερνίκησε κάθε επίγειο κανόνα και ξεπέρασε κάθε εμπόδιο…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *