“Η Κότα που ονειρευόταν να πετάξει”: μια συγκινητική ιστορία για τη μητρότητα και τα όνειρα

Η Μπουμπουκίτσα είναι μια νεαρή κότα που ζει σε ένα κοτέτσι και έχει ένα όνειρο: να γεννήσει και να κλωσήσει ένα αυγό, μέχρι να εκκολαφθεί ένα κοτοπουλάκι. Ένα δικό της, κοτοπουλάκι. Η ιστορία της κότας που ονειρευόταν να πετάξει αν και αρχικά μοιάζει με μια απλή ιστορία για τη μητρότητα και τις θυσίες που απαιτεί, πρόκειται στην πραγματικότητα για κάτι πολύ πιο ουσιώδες. Πρόκειται για μια αλληγορία για τη ζωή, μια ωδή στη δύναμη που κρύβει κάθε πλάσμα μέσα του, μια συγκινητική αφήγηση για την εκπλήρωση των ονείρων…

Η Υπόθεση

Η Μπουμπουκίτσα ζει σε ένα κοτέτσι όπου μόνη της δουλειά είναι να γεννάει αυγά, τα οποία καρπώνονται οι ιδιοκτήτες της φάρμας. Όταν πια δεν είναι ικανή για αυτό, το ζευγάρι αγροτών αποφασίζουν να την ξεφορτωθούν. Από εκεί ξεκινούν οι περιπέτειες και τα δεινά της νεαρής ηρωίδας. Στο ταξίδι της ζωής της, θα γνωρίσει τον χλευασμό από τα άλλα ζώα της αυλής, θα συνάψει όμως και φιλίες που θα τη σημαδέψουν, θα πλησιάσει τον θάνατο, θα βιώσει το πένθος, αλλά και τη χαρά της ύπαρξης, θα κινδυνεύσει, θα αγωνιστεί, θα κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα….

Οι πρωταγωνιστές

Η Μπουμπουκίτσα

Όπως προαναφέρθηκε, η Μπουμπουκίτσα είναι η πρωταγωνίστρια του έργου. Είναι μια νεαρή κλώσσα με όνειρα και φιλοδοξίες, που αν και είναι προορισμένη για να γεννάει αυγά, εκείνη νιώθει πως ο σκοπός της ζωής της είναι άλλος, Αγωνίζεται για να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα, με αφοσίωση και γενναιότητα. Χωρίς εγωισμούς και με αυταπάρνηση, η Μπουμπουκίτσα ξέρει πως η φιλία είναι σπουδαία αρετή και η μητρική αγάπη είναι συνώνυμο της ελευθερίας.

Το “Μωρό”

Ο νεαρός γιος της Μπουμπουκίτσας, που αν και δεν είναι το βιολογικό της παιδί, την αγαπάει και τη νοιάζεται ανιδιοτελώς. Το παπάκι αισθάνεται μοναξιά και αναζητά διαρκώς να ανήκει κάπου, να συνυπάρξει και με πάπιες, όμως μέχρι τις τελευταίες σελίδες, δεν ξεχνά τη μαμά του, την κοτούλα που τον ανέθρεψε και τον αγάπησε όσο κανείς…

Ο Παρατρεχάμενος

Η αγριόπαπια που σώζει τη ζωή της Μπουμπουκίτσας και έτσι σηματοδοτείται η αρχή μιας φιλίας που μέλει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και των δυο. Μια περιθωροποιημένη πάπια που μοιάζει να μην ανήκει με τις άλλες της αυλής…

Ο Νυφίτσας

Ο Νυφίτσας αποτελεί τον διαρκή φόβο όλων των ζώων, καθώς ανά πάσα στιγμή απειλείται η ζωή τους εξαιτίας του. Όμως κάποιες φορές τα φαινόμενα απατούν και αυτός που φαίνεται φαινομενικά κακός, κρύβει μια ευαίσθητη και τρυφερή πλευρά….

5 μαθήματα ζωής από το βιβλίο

1. Αγάπη

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον. Αυτό θα πει αγάπη!

2. Πένθος

Στον έξω κόσμο ήταν λες και δεν είχε αλλάξει τίποτα απ’ την προηγούμενη μέρα, όμως για εκείνη τούτο το πρωϊνό ήταν πολύ ιδιαίτερο. Σε διάφορα σημεία των αγρών συνέβαιναν πολλά και διάφορα πράγματα, ασταμάτητα. Κάποιος πέθαινε, κάποιος γεννιόταν. Καμιά φορά ένα “αντίο” κι ένα χαίρε τύχαινε να συμβούν την ίδια στιγμή.

3. Ζωή

Οι πολύτιμες στιγμές δεν κρατούν για πάντα. […] Σύντομα , οι αναμνήσεις θα ήταν το μόνο πράγμα που είχε.

4. Ελευθερία

Πρέπει να φύγεις. Δεν νομίζεις κι εσύ πως πρέπει να ακολουθήσεις το είδος σου και να δεις κι άλλους κόσμους; […] Δεν ξέρω πως θα μπορέσω να ζήσω χωρίς εσένα. Εσύ όμως πρέπει να φύγεις.

5. Ευτυχία

Η Μπουμπουκίτσα έκλεισε τα μάτια της. […] Η ευχή της να το καταφέρει είχε βγει αληθινή. Είχε περάσει μια δύσκολη ζωή, αλλά είχε υπάρξει ευτυχισμένη.

Η συγγραφέας

H Sun-mi Hwang γεννήθηκε το 1963 στη Νότια Κορέα. Διδάσκει Λογοτεχνία στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Σεούλ και η συγγραφική της καριέρα ξεκίνησε το 1995 με την απροσδόκητη επιτυχία μιας νουβέλας στην οποία πρωταγωνιστούσε μια κότα. Έκτοτε έχει εκδώσει τριάντα βιβλία σε διάφορα είδη, ενώ Η Κότα που Ονειρευόταν να Πετάξει είναι το διαχρονικότερο best seller στην πατρίδα της που μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Τα έργα της Hwang πραγματεύονται τη σύνδεση μεταξύ των παραδόσεων και του σύγχρονου τρόπου ζωής, την οικολογία και την αναζήτηση της απόλυτης ελευθερίας. Έχει βραβευτεί επανειλημμένα κερδίζοντας όλα τα σημαντικά κορεατικά λογοτεχνικά βραβεία τόσο για τα παιδικά της βιβλία όσο και για τα μυθιστορήματα ενηλίκων. Από τις εκδόσεις Διόπτρα κυκλοφορούν τα βιβλία Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει, Ο σκύλος που τόλμησε να ονειρευτεί και Οι κερασιές που ήθελαν να ανθίσουν.


Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *