10 καλύτερα βιβλία για το 2021

Η χρονιά που πέρασε μας γέμισε με πλούσιες αναγνωστικές εμπειρίες. Με δυσκολία συγκεντρώσαμε μονάχα 10 εξ αυτών που κυκλοφόρησαν εντός του 2021 για να σας τις παρουσιάσουμε. Αναμένουμε να ακούσουμε και τις δικές σας επιλογές! Καλή αναγνωστική χρονιά!

1. Κατάλογος απολεσθέντων, Γιούντιτ Σαλάνσκυ, εκδ. Αντίποδες

Δώδεκα διηγήματα που θα παρομοίαζε κανείς με δοκίμια περί της απώλειας. Ένα έργο πρωτότυπο που ξεκινά από το πραγματικό και το χειροπιαστό για να μεταφερθεί στην σφαίρα της φαντασίας ή καλύτερα της φαντασίωσης. Αυτό διευκολύνει πολύ και η απόδοση του Γιάννη Καλιφατίδη, ιδίως ως προς τον υλικό κόσμο της Γιούντιτ Σαλάνσκυ. Η μετάβαση από αυτούς τους κόσμους δεν είναι απότομη, αλλά έχει μια φυσικότητα, ενώ τα μέρη του βιβλίου, αν και μοιάζουν με ξεχωριστά ρυάκια στο τέλος συγκλίνουν σε ένα δέλτα που καθιστά τον ποταμό αυτό μοναδικό και αξιοζήλευτο. Δεν είναι απορίας άξιον που το συγκεκριμένο βιβλίο αποτέλεσε ένα από τα αγαπημένα μας αναγνώσματα της χρονιάς που πέρασε. Θα το βρείτε από τις εκδόσεις αντίποδες.

2. Αισθηματική Αγωγή, Γκιστάβ Φλομπέρ, εκδ. Μεταίχμιο

Το έπος του Γκιστάβ Φλομπέρ κυκλοφόρησε φέτος από τις εκδόσεις Μεταίχμιο σε μετάφραση της Αριστέας Κομνηνέλλη. Με την ιδιότητα ενός ζωγράφου της λογοτεχνίας, ο Γάλλος συγγραφέας δημιουργεί ένα ενιαίο έργο με επιμέρους πινελιές, καθεμία από τις οποίες έχει την δική της υπόσταση και σημασία. Στο φόντο του τοποθετείται ένα διασκευασμένο ιστορικό και κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο κινούνται οι ήρωες του. Είναι ένα από εκείνα τα βιβλία που έχουν στην φαρέτρα τους πολλά βέλη έτοιμα να εκτοξευτούν σε διάφορους τομείς και να στοχεύσουν όλες τις πτυχές των νοημάτων που ο αναγνώστης μπορεί να ανακαλύψει μελετώντας τα. Ο έρωτας, σάτιρα, ο ρόλος του καλλιτέχνη είναι μερικά από αυτά. Και όλα τα πράττει προετοιμάζοντας τον κόσμο για αυτό που θα ονομαζόταν σύγχρονη πεζογραφία. Για αυτό το λόγο και για άλλους πολλούς αξίζει να διαβάσετε αυτό το βιβλίο που έκανε την περσινή εκδοτική χρόνια κατά λίγο τι σπουδαιότερη.

3. Χρυσό Αίμα, Θεόφιλος Γιαννόπουλος, εκδ. Έξη

Ένα περιπετειώδες μυθιστόρημα με ιστορικά και μυθικά στοιχεία που μας περιπλανά στα άγνωστα μονοπάτια της Κωνσταντινούπολης. Πρόκειται να ταξίδι στη σκιά του χρόνου και μια αναζήτηση δύο ανθρώπων που πασχίζουν να ρίξουν φως. Όλα αυτά ενώ κυνηγιούνται από προδότες, συνωμότες και ενώ γίνονται μάρτυρες καίριων μυστικών. Θα κατορθώσουν άραγε να φτάσουν στην άκρη του νήματος; Το βιβλίο του Θεόφιλου Γιαννοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Έξη παντρεύει την μυθοπλασία, την αλυσιδωτή δομή, τον θρύλο και το απόκοσμο με την γρήγορη αφήγηση συνθέτοντας μια πρωτότυπη ιστορία που στο τέλος θα σας ανταμείψει.

4. Φλογισμένες πόλεις, Θεοχάρης Μποϊντάς, εκδ. Πηγή

Αυτή η χρονιά είχε τον δυναμισμό που βρίσκει κανείς σε ένα πολιτικό μυθιστόρημα, όπως οι Φλογισμένες Πόλεις του Θεοχάρη Μποϊντά. Μέσα από μια αντιπαράθεση των ιδεών και των μικροπολιτικών συμφερόντων, των φοιτητών και των αιτημάτων τους και όσων επιθυμούν να τις καταστείλουν ο συγγραφέας μιλά με παρρησία για μια βαθύτερη αντίθεση στην στάση ζωής. Η επανάσταση αποκτά έννοια υπαρξιακή, κουβαλά ένα ιδεολογικό φορτίο και για αυτό ασχέτως της κατάληξής της δεν θα είναι ποτέ εις μάτην. Με γοργή ροή, με έντονους χαρακτήρες είναι ένα βιβλίο που θα σας κρατήσει σίγουρα τεταμένο το ενδιαφέρον και θα σας προβληματίσει. Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πηγή.

5. Το μαύρο βιβλίο, Ορχάν Παμούκ, εκδ. Πατάκη

Ένα βιβλίο στο οποίο η αναζήτηση και ο θάνατος είναι παρόντες και δικαιολογούν, κατά μία έννοια και τον τίτλο του. Στοχαστικό, μελαγχολικό, μυστικιστικό, το Μαύρο βιβλίο πραγματεύεται με το ζήτημα της ταυτότητας, της αλήθειας. Με μια αύρα αστυνομικού μυθιστορήματος μας μεταφέρει σε μια ομιχλώδη ατμόσφαιρα από την οποία ελπίζουμε εμείς, όπως και οι ήρωες να απεγκλωβιστούμε. Θα τα καταφέρουμε ή θα χαθούμε βαθύτερα στην άβυσσο της ανατολίτικης, αιχμηρής σκέψης του Ορχάν Παμούκ. Μένει να φανεί. Το βιβλίο σε μετάφραση της Στέλλας Βρετού κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.

6. Κοπέλες μόνες, Τσέζαρε Παβέζε, εκδ. Κέδρος

Μια κορυφαία εκδοτική στιγμή της χρονιάς με φόντο τον καυτό ήλιο και το ιταλικό όνειρο οι Κοπέλες Μόνες κυκλοφόρησαν σε μετάφραση του Στρατή Τσίρκα από τις εκδόσεις Κέδρος. Το οικονομικό θαύμα του ιταλικού βορρά, η ζωή των απλών ανθρώπων, η ανατολή ενός νέου αστικού περιβάλλοντος, η αντίθεση μεταξύ της επαρχίας και της πρωτεύουσας. Όλα αυτά και ακόμα περισσότερα συμφύρονται στην ποιητική σκέψη του Παβέζε που έχει το θάρρος να προχωρήσει σε μια λογοτεχνία της απροσωποποίησης. Εξάλλου, για αυτό το λόγο τα έργα του ασχέτως της ιστορικής τους συγκυρίας παραμένουν διαχρονικά και οικουμενικά με μια μοναδική ικανότητα να μας αγγίζουν.

7. Μεσάνυχτα στη βιβλιοθήκη, Ματ Χέιγκ, εκδ. Ψυχογιός

Το Μεσάνυχτα στη Βιβλιοθήκη δεν είναι απλά ένα μυθιστόρημα με νοερά ταξίδια της πρωταγωνίστριας, είναι μια πορεία αυτοπραγμάτωσης. Η αφήγηση συνδυάζει το συναίσθημα και την φαντασία, βυθίζεται στο άδυτο της ψυχής της πρωταγωνίστριας. Καλλιεργεί μια σχέση ταυτότητας. ο αναγνώστης μετατρέπεται σταδιακά σε ένα συμπορευτή σε ταξίδι των κόσμων και του ίδιου του του εαυτού. Και πρόκειται για ένα ταξίδι μαγικό και λογοτεχνικά άψογο. Κυκλοφορεί στα Ελληνικά σε μετάφραση της Άννας Παπασταύρου από τις εκδόσεις Ψυχογιός.

8. Το καταραμένο παιδί, Ονορέ ντε Μπαλζάκ, εκδ. Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος

Ένα βιβλίο αποτελούμενο κάτ’ ουσίαν από δύο μέρη που συναντιούνται στο λογοτεχνικό σύμπαν του Ντε Μπαλζάκ. Μια τρομερή ποιοτικά γραφή, κομψή πρόζα αφηγείται μια σκληρή ιστορία που αναδεικνύει τον ρόλο της γυναίκας, της πατρικής στοργής ή της έλλειψης της, της ματαιοδοξίας, του εγωισμού ή της παθολογικής αγάπης. Γύρω από 5 πρόσωπα συνθέτει μια ιστορία ενδιαφέρουσα μέσα στην απλότητά της. Σε μετάφραση του Γιώργου Σημηριώτη θα το βρείτε στα Ελληνικά από τις εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλος.

9. Γιοζεφίνε η αοιδός και άλλα διηγήματα, Φραντς Κάφκα, εκδ. Κίχλη

Τα δύο διηγήματα που συναντά κανείς στην εν λόγω έκδοση είναι Ο Μπλούμφελντ το γεροντοπαλίκαρο και Γιοζεφίνε η Αοιδός ή ο λαός των Ποντικιών. Σε αυτά ο Κάφκα βρίσκει την ευκαιρία να αναπτύξει και πάλι το ιδιόμορφο όραμά του για το παράλογο σύμπαν. Μέρος αυτού είναι και ο καλλιτέχνης, αλλά και ο καθένας από εμάς που προσπαθεί να λειτουργήσει ως μέρος της μάζας αλλά και ως ξεχωριστή οντότητα. Σε μια εποχή που τα δύο αυτά διαρκώς αναμειγνύονται, ο προβληματισμός του Κάφκα που συναντάται και σε αυτό το έργο είναι πιο επίκαιρος από ποτέ! Κυκλοφορεί με μετάφραση της Μαρίας Ζαχαριάδου από τις εκδόσεις Κίχλη.

10. Οι εμπρηστές, Ρ. Ο. Κουόν, εκδ. Δώμα

Οι Εμπρηστές, το ντεμπούτο της Κουόν, είναι η ιστορία δύο μοναχικών νέων ανθρώπων που βιώνουν την απώλεια. Με μια εξαιρετική αφηγηματική γραφή, πλούσια γλώσσα και ταχύ ρυθμό, η Κουόν γράφει ένα μυθιστόρημα για τον φανατισμό της εποχής μας, τον διχασμό και τον εξστρεμισμό κινούμενη μεταξύ του σκοταδιού και του φωτός με φοβερή δεξιοτεχνία. Κυκλοφορεί στα Ελληνικά σε μετάφραση της Παλμύρας Ισμυρίδου από τις εκδόσεις Δώμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *