Οι πίνακες του Αλέκου Φασιανού στο μετρό του Μεταξουργείου, της αγαπημένης του γειτονιάς

Την εβδομάδα που μας πέρασε ο καλλιτεχνικός χώρος της Ελλάδας έμεινε φτωχότερος εξαιτίας της απώλειας ενός σπουδαίου Έλληνα ζωγράφου, του Αλέκου Φασιανού. Ως ύστατο χαίρε στον αγαπημένο αυτό ζωγράφο των παιδικών και νεανικών μας χρόνων, αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε στο σημερινό μας αφιέρωμα μία από τις πιο ιδιαίτερες εκθέσεις έργων τέχνης του Φασιανού που εμείς, οι ταξιδιώτες της πόλης και της τέχνης, έχουμε θαυμάσει πολλές φορές. Ο λόγος φυσικά για τους πίνακες του Αλέκου Φασιανού που κοσμούν το μετρό Μεταξουργείο.

Ο Μύθος της γειτονιάς μου στο Σταθμό Μεταξουργείο | UrbanLife.gr

Ο Φασιανός φιλοτέχνησε τα έργα που εκτέθηκαν στο μετρό Μεταξουργείο, μεταξύ των οποίων “Ο μύθος της γειτονιάς μου” και “Ο χαρούμενος ποδηλάτης” το 2000. Στους χαρακτηριστικούς του πίνακες με τα έντονα χρώματα προσπάθησε να αναβιώσει την αγαπημένη του γειτονιά της δεκαετίας του ’50. Το Μεταξουργείο υπήρξε ο τόπος, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε, και οι πίνακές του που μπορούμε και σήμερα να θαυμάσουμε στο μετρό μαρτυρούν την αγάπη του για τη γειτονιά του Μεταξουργείου, αλλά και την επιθυμία του για μια οικεία καθημερινότητα. Η καθημερινότητα αυτή λαμβάνει ενίοτε μια μυθική διάσταση λόγω και των αναφορών που κάνει μέσα από τα έργα του σε πρόσωπα της μυθολογίας. Μάλιστα, ο ίδιος έγραφε “Όταν ο οπωροπώλης ζύγιζε τα σταφύλια στην μπαλάντζα, οι άνθρωποι έκαναν άφοβα ποδήλατο και συνέρρεαν στο θερινό σινεμά Αλκαζάρ”, για να δείξει τη νοσταλγία του για την παλιά Αθήνα.

Η τέχνη (στο μετρό) σώζει τη μέρα

ΠΗΓΕΣ: https://www.ertnews.gr/video/o-mythos-tis-geitonias-moy-toy-fasianoy-sto-metaxoyrgeio/, https://glypto.wordpress.com/2007/04/05/fasianos-metro/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.