Τα «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου

Tο βραβευμένο θεατρικό έργο «Αξύριστα Πηγούνια» του Γιάννη Τσίρου («Άγριος Σπόρος», «Αόρατη ‘Ολγα», «Τα Μάτια Τέσσερα»), το οποίο τιμήθηκε με το A΄ βραβείο νέου συγγραφέα το 2004 από το ΥΠΠΟ, παρουσιάζεται από τις 7 Οκτωβρίου 2021 στο Θέατρο Μικρό Χορν, σε σκηνοθεσία του Γιώργου Παλούμπη.

Στο φετινό ανέβασμα του έργου, στο ρόλο του Σάββα είναι ο Γιώργος Πυρπασόπουλος και στους ρόλους του Κυριάκου, του Μαρινάκη και της Ιρίνας, βλέπουμε και πάλι τους Ηλία Βαλάση, Στέλιο Δημόπουλο και Μαρία Νεφέλη Δούκα, αντίστοιχα.

Η ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Τρεις άντρες, υπάλληλοι ενός νοσοκομείου, εργάζονται καθημερινά στην υπηρεσία τους στην υπόγεια πτέρυγα. Από τους πάνω ορόφους δέχονται και στη συνέχεια ταξινομούν, φροντίζουν και φυλάνε προσωρινά ανθρώπους που δεν κατάφεραν να επιζήσουν. Ακολουθούν μια ρουτίνα με τυπικές διαδικασίες. Απόψε όμως «έρχεται» μια γυναίκα να ταράξει τη νεκρή τους πραγματικότητα. Τα μυστικά, οι αποκαλύψεις και οι συγκρούσεις θα φέρουν στο φως τις αδυναμίες και τα ταπεινά τους ένστικτα. Ακολουθεί το έγκλημα, η εκδίκηση, η ενοχή και όταν φτάσει το πρωί δε θα είναι τίποτα ίδιο.

ΑΞΥΡΙΣΤΑ ΠΗΓΟΥΝΙΑ – Αθηναϊκά Θέατρα

ΚΡΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Οι σκηνοθετικές δουλειές του Γιώργου Παλούμπη τα τελευταία χρόνια επιμένουν, συνήθως, στο νεοελληνικό θεατρικό κείμενο με κοινή συνισταμένη το αποτύπωμα της νεοελληνικής κοινωνίας, αλλά και στη ρεαλιστική προσέγγιση των κειμένων. Και με ευφυΐα, με ευαισθησία, με απλό και γήινο τρόπο και με τον τρόπο του θεάτρου τα αναδεικνύει όλα χάρη και στις ερμηνείες όλων των ηθοποιών του. Έτσι που να φωτίζονται οι ήρωες κάθε φορά και να μας θυμίζουν τον γείτονα, τον γνωστό, τον φίλο, εμάς.

Το σημαντικό αυτό θεατρικό κείμενο, 16 χρόνια μετά το πρώτο του ανέβασμα το 2006 και πάνω από 20 μετά την πρώτη του γραφή, αποδεικνύεται πιο σύγχρονο και πιο επίκαιρο από ποτέ. Η ανθρώπινη εκμετάλλευση, η κατάσταση των μεταναστών, η σεξιστική αντιμετώπιση της γυναίκας, η οικονομική ανισότητα και οι σχέσεις εξουσίας – τα ζητήματα που θίγει το έργο – έχουν μάλλον διογκωθεί στις μέρες μας, παρά αμβλυνθεί. Τα «Αξύριστα Πηγούνια» έρχονται μετά από δέκα και πλέον χρόνια, που η χώρα μας ζει καθοριστικές εξελίξεις, για να προβληματίσουν και να συγκινήσουν, σαν να μιλούν για το εδώ και το τώρα.

Τα «Αξύριστα Πηγούνια» είναι ένα ρεαλιστικό, κοινωνικό δράμα με υπαρξιακές και ποιητικές προεκτάσεις. Μέσα από το χιούμορ και το έντονο σασπένς παρακολουθούμε χαρακτήρες «αληθινούς» και οικείους μας, με τις αδυναμίες, τις ενοχές, τη γοητεία, τη γελοιότητα, την τρυφερότητα καθώς και τη σκληρότητα τους. Τα μυστικά τους προοδευτικά αποκαλύπτονται και μαζί τους ξετυλίγεται κομμάτι-κομμάτι το κουβάρι της ιστορίας μέχρι το καθηλωτικό φινάλε.

Πρόκειται για άντρες εγκλωβισμένους που ξεγυμνώνονται ψυχικά απέναντι στο αντικείμενο του πόθου τους, γίνονται θύτες μιας γυναίκας αλλά και θύματα της ίδιας τους της αντρικής φύσης. Ανίκανοι να διαχειριστούν το πάθος τους έρχονται σε επαφή με το κρυμμένο, τρομακτικό τους πρόσωπο.

Το συγκεκριμένο έργο παραμένει επίκαιρο ως σήμερα, με αποτέλεσμα η παράσταση να έχει κερδίσει την εκτίμηση του θεατρόφιλου κοινού της Αθήνας και των κριτικών. Σας προτρέπουμε να την παρακολουθήσετε!

ΠΗΓΕΣ: https://www.lifo.gr/guide/theater/news/axyrista-pigoynia-brabeymeno-theatriko-ergo-toy-gianni-tsiroy-erhetai-sto , https://www.athensvoice.gr/culture/theater/732479-ta-axyrista-pigoynia-toy-gianni-tsiroy-sto-mikro-horn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.