Ένα αφιέρωμα τέχνης στην χρονιά της τίγρης

Αντί Προλόγου

Το Κινέζικο Νέο Έτος, επίσης γνωστό σαν Σεληνιακό Νέο Έτος ή το Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ είναι η πιο σημαντική από τις παραδοσιακές κινεζικές αργίες. Αποτελείται από μια περίοδο εορτασμών που αρχίζουν την κινέζικη πρωτοχρονιά, την πρώτη ημέρα του κινέζικου ημερολογίου. Αυτή είναι η ημέρα της δεύτερης νέας σελήνης μετά το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το Κινέζικο Νέο Έτος τελειώνει με το Φεστιβάλ των Φαναριών, την δέκατη πέμπτη ημέρα του φεστιβάλ. Δεν γιορτάζεται, όμως, αποκλειστικά στην Κίνα, αλλά και σε πολλές χώρες της Ανατολικής Ασίας, όπως στην Κορέα κ.α.

Ο θρύλος αναφέρει ότι στα παλιά χρόνια, ο Βούδας ζήτησε από όλα τα ζώα να τον συναντήσουν την κινέζικη Πρωτοχρονιά. Μόνο 12 ανταποκρίθηκαν στην πρόκλησή του (Αρουραίος, Βουβάλι, Τίγρης, Κουνέλι, Δράκος, Φίδι, Άλογο, Τράγος, Πίθηκος, Κόκορας, Σκύλος, Γουρούνι) και ο Βούδας ονόμασε κάθε χρόνο με το όνομα ενός από τα ζώα. Έτσι, κάθε 12 χρόνια ένα από αυτά τα ζώα έχει την τιμητική του. Ο Βούδας έκανε γνωστό ότι κάθε άνθρωπος που θα γεννηθεί στο έτος ενός από τα 12 ζώα θα έχει κάποια από τα χαρακτηριστικά αυτού του ζώου.

Φέτος είναι η χρονιά της τίγρης και το γιορτάζουμε με ένα αφιέρωμα ερχόμενο από την Άπω Ανατολή!

Η ιστορία

Η απεικόνιση της τίγρης έχει μεγάλη ιστορία στην Ανατολική Ασία. Στον ταοϊσμό είναι το σύμβολο του γιν. Κατά τη διάρκεια της δυναστείας Χαν (206 π.Χ.- 220 μ.Χ.) συμπεριλήφθηκαν στα τέσσερα ιερά ζώα που αντικατόπτριζαν τόσο τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα όσο και τα φιλοσοφικά δόγματα. Οι τίγρεις συνδέθηκαν με τη Δύση και το λευκό χρώμα. Χρησιμοποιούνταν ως μεταφορά του πραγματικού κόσμου. Στενή υπήρξε και η σύνδεσή τους με τον Βουδισμό. Η σημασία που τους αποδίδεται αποτυπώνεται στις καλές τέχνες.

Κατά τα αρχαία χρόνια, θεωρούνταν θεϊκά όντα που εξασφάλιζαν την προστασία ενάντια στα κακά πνεύματα, την Αρετή και την προθυμία, ενώ πολλές φορές χρησιμοποιήθηκαν για να αναδειχθεί η παράδοση και η μεταμόρφωση. Επαναστατικά και αρχοντικά ζώα την ίδια στιγμή, σε αυτά αφιερώνει το κινέζικο ημερολόγιο την φετινή χρονιά.

Η τέχνη

Διαφοροποιούνται, ωστόσο, αναλόγως με την χώρα προέλευσης τους, όχι τόσο ως προς την απεικόνιση της τίγρης, αλλά, ως προς το περιβάλλον που τη συντροφεύει. Στην Κίνα χρησιμοποιούνται πιο έντονα μοτίβα, ενώ στην Κορεατική τέχνη το παρασκήνιο είναι λιγότερο αισθητό αλλά λεπτομερές, εστιάζοντας στην απεικόνιση της τίγρης αυτής καθαυτή της. Οι Ιαπωνικοί πίνακες επιδεικνύουν μία προτίμηση στα δάση με μπαμπού, τη στιγμή που οι κορεατικές τίγρεις ζουν σε ορεινές περιοχές με φοίνικες.

Η συλλογή

Αντί Επιλόγου

Φέτος, σύμφωνα με τον μύθο, προβλέπεται να είναι μια χρονιά δυναμική, με εντάσεις, αλλά και στόχους και φιλοδοξίες, μαχητική σαν την τίγρη! Μέλλει να το δούμε! Καλό- σεληνιακό- νέο έτος!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *