«Ναι στη ζωή, ό,τι κι αν συμβεί» από τον Βίκτορ Ε. Φρανκλ, έναν επιζώντα του Ολοκαυτώματος

ΑΝΤΙ ΠΡΟΛΟΓΟΥ

Στο σημερινό μας αφιέρωμα θα ασχοληθούμε με ένα υπέροχο βιβλίο αυτοβελτίωσης που διαβάσαμε πρόσφατα. Ο λόγος για το βιβλίο «Ναι στη ζωή, ό,τι κι αν συμβεί» του συγγραφέα Βίκτορ Ε. Φρανκλ από τις εκδόσεις Ψυχογιός. Μέσα στην πληθώρα των – ομολογουμένως πολύ αξιολόγων – βιβλίων αυτοβελτίωσης που έχουν εκδοθεί τα τελευταία χρόνια το συγκεκριμένο βιβλίο ξεχωρίζει για εμάς για έναν πολύ απλό μα και ουσιαστικό λόγο· λόγω της ικανότητάς του να μας επανασυνδέει κάθε φορά που ανατρέχουμε σε αυτό με τις πραγματικές αξίες, με όλα όσα συνθέτουν το πολυπόθητο και κατά κανόνα δυσεύρετο νόημα της ζωής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Ο Βίκτορ Ε. Φρανκλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους διανοητές του 20ού αιώνα. Ήταν καθηγητής Νευρολογίας και Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης και, για 25 χρόνια, διευθυντής της περίφημης Νευρολογικής Πολυκλινικής της. Ο Φρανκλ οδηγήθηκε σε στρατόπεδο συγκέντρωσης και είδε όλη του την οικογένεια να οδηγείται στον θάνατο, μεταξύ αυτών και την έγκυο γυναίκα του. Ωστόσο, παρά τις προσωπικές αυτές τραγωδίες και τη βαθιά του θλίψη για την απώλεια των πιο προσφιλών του προσώπων, ο Φρανκλ κατάφερε να εντάξει όλα όσα είχαν συμβεί, στους οικείους του και στον ίδιο, σε μια κοσμοαντίληψη κατάφασης στη ζωή, η οποία λειτουργεί παρηγορητικά αλλά και εμψυχωτικά για εκατομμύρια αναγνώστες.

Viktor Frankl on the Human Search for Meaning – The Marginalian

Η ύπαρξη του βιβλίου «Ναι στη ζωή, ό,τι κι αν συμβεί» είναι ένα μικρό θαύμα, σύμφωνα με τον Ντάνιελ Γκόλμαν που επιμελείται την εισαγωγή του. Οι διαλέξεις που περιλαμβάνει δόθηκαν από τον Βίκτορ Φρανκλ το 1946, μόλις εννέα μήνες μετά την απελευθέρωσή του από το στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας, όπου και είχε αντικρίσει κατάματα το φάσμα του θανάτου. Οι διαλέξεις του Φρανκλ δημοσιεύτηκαν τότε από έναν μικρό Γερμανό εκδότη. Ωστόσο, η έκδοση εξαντλήθηκε και εν πολλοίς ξεχάστηκε, έως ότου ο ίδιος εκείνος εκδότης, σχετικά πρόσφατα, την ανέσυρε από τα αρχεία του.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον συγγραφέα, «έστω κι αν δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη μοίρα μας, μπορούμε ωστόσο να την αποδεχτούμε, να προσαρμοστούμε ανάλογα, ίσως και να ωριμάσουμε εσωτερικά λόγω ακριβώς των δυσκολιών που αντιμετωπίζουμε». Αυτή τη νοοτροπία προσπαθεί με τρόπο συστηματικό να μεταδώσει στους αναγνώστες του. Πράγματι, ο άνθρωπος αυτός που δεν παραιτήθηκε από την ζωή παρά τις δυσκολίες και τα βάσανα που γνώρισε φαίνεται να κατάφερε να βρίσκει κάθε μέρα το νόημα σε αυτήν. Για να το ανακαλύψεις, αρκεί να αφοσιωθείς στη δράση και τη δημιουργία, στην αγάπη ή στην ορθή αντιμετώπιση των δυσκολιών.

ΝΑΙ ΣΤΗ ΖΩΗ - ΒΙΚΤΟΡ ΦΡΑΝΚΛ - Εκδόσεις Ψυχογιός

Άλλωστε, όπως ο ίδιος γράφει, «όλοι είμαστε ατελείς […] όμως ο καθένας από εμάς είναι αναντικατάστατος, μοναδικός, όχι μόνο λόγω των αρετών του αλλά και λόγω των αδυναμιών του». Η παραίτηση δεν είναι λύση, αντίθετα έχει την τάση να μεγεθύνει τα προβλήματα. Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί να απαντάμε καθημερινά στα ερωτήματα και τις προκλήσεις που μας θέτει η ίδια η ζωή, αφού «η πόρτα της ευτυχίας ανοίγει πάντα προς τα έξω» (Κίρκεργκορ).

ΑΝΤΙ ΕΠΙΛΟΓΟΥ

Συνολικά, το βιβλίο «Ναι στη ζωή, ό,τι κι αν συμβεί» είναι ένα πολύτιμο ανάγνωσμα που πράγματι θα σε κάνει να αναθεωρήσεις την κοσμοθεωρία σου. Ο συγγραφέας καταφέρνει να παρουσιάσει τη σύνθετη αναζήτηση του νοήματος της ζωής ως κάτι εφικτό, σχεδόν μετρήσιμο. Ως μια ανάγκη επιτακτική για όλους τους ανθρώπους, ως το ουσιαστικό και αποφασιστικό βήμα για την διεκδίκηση της ευτυχίας μας. Άλλωστε, η προσωπική σκληρή ιστορία του ίδιου δεν παύει να μας συγκινεί και να μας εμπνέει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.