“Αρχιμάστορας Σόλνες” του Ερρίκου Ίψεν: ένας διάλογος μεταξύ δύο ψυχών

Όψιμο, αυτοβιογραφικό μα και αποκαλυπτικό θεωρείται το έργο του Νορβηγού συγγραφέα Ερρίκου Ίψεν, “Αρχιμάστορας Σόλνες”.

Το έργο

Το θεατρικό έργο “Αρχιμάστορας Σόλνες” δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά τον Δεκέμβριο του 1892 και θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα και πιο αποκαλυπτικά έργα του, καθώς αποτελεί έναν διάλογο δύο ψυχών, όπου τα δυο κύρια πρόσωπα ενσαρκώνουν μύχιες επιθυμίες κι αυτοκαταστροφικά ορμέμφυτα.

Η πλοκή

Ο Χάρβαρντ Σόλνες είναι ένας μεσήλικας άνδρας και αρχιμάστορας σε μια μικρή πόλη στη Νορβηγία, ο οποίος έχει γίνει επιτυχημένος αρχιτέκτονας και χαίρει της αναγνώρισης στον τόπο του. Μια μέρα που τον είχε επισκεφτεί ο φίλος του, ο γιατρός Χέρνταλ, ο Σόλνες δέχεται επίσκεψη από τη Χίλντα Βάνγκελ, μία 23χρονη γυναίκα, την οποία αναγνωρίζει ο γιατρός Χέρνταλ από ένα πρόσφατο ταξίδι που είχε κάνει.

Ο γιατρός φεύγει και ο Σόλνες μένει μόνος του με τη Χίλντα, και εκείνη του υπενθυμίζει ότι δεν είναι ξένοι – έχουν συναντηθεί προηγουμένως στην πόλη της πριν από 10 χρόνια, όταν εκείνη ήταν 13 ετών. Όταν ο Σόλνες δεν ανταποκρίνεται αμέσως, του θυμίζει ότι σε κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους, την είχε προσεγγίσει ερωτικά και της είχε υποσχεθεί ένα «βασίλειο», τα οποία εκείνη τότε πίστευε. Εκείνος τα αρνείται όλα. Η Χίλντα τον πείθει όμως σταδιακά, ότι μπορεί να τον βοηθήσει με τα καθήκοντα του σπιτιού και έτσι εκείνος την παίρνει στο σπίτι του.

Ο συγγραφέας

Ο Νορβηγός θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης Ερρίκος Ίψεν γεννήθηκε στις 20 Μαρτίου 1828 και πέθανε στις 23 Μαΐου 1906. Υπήρξε ένας εκ των θεμελιωτών του μοντερνισμού στο θέατρο, σίγουρα ένας από τους σημαντικότερους θεατρικούς συγγραφείς παγκοσμίως και ο κορυφαίος του είδους του για τον 19ο αιώνα. Το ρεαλιστικό ύφος της πρόζας του Ίψεν, η τάση του να ανατρέπει την καθιερωμένη μανιέρα του ευρωπαϊκού θεάτρου της εποχής του, καθώς και η κριτική του στάση απέναντι σε θέματα ηθικής, ενόχλησαν, σκανδάλισαν και προκάλεσαν τη συντηρητική νορβηγική αλλά και την ευρύτερη ευρωπαϊκή κοινωνία. Μερικά από τα σημαντικότερα έργα του είναι ο “Πέερ Γκυντ”, “Το κουκλόσπιτο”, “Έντα Γκάμπλερ”, “Βρυκόλακες”, “Η αγριόπαπια” και “Αρχιμάστορας Σόλνες”.

Απόσπαμα από το έργο

«Θέλω όμως να σας πω πως τη νοιώθω εγώ -πάνω μου- τούτη την “ευτυχία”: σαν ένα κομμάτι στο στέρνο μου πούχει γυμνωθή από δέρμα. Κ᾿ οι βοηθοί μαζί με τους υπηρέτες -οι δαίμονες όλοι- γδέρνουν σάρκες από άλλους ανθρώπους και μου τις φέρνουν, για να μπαλώσουν τη δικιά μου πληγή! … Μα η πληγή δε γιατρεύεται. Ποτέ,.. ποτέ! Αχ και να ξέρατε συχνά-πυκνά πόσο με τρώει και με καίει.»


Οι εικόνες προέρχονται από την θεατρική παράσταση “Αρχιμάστορας Σόλνες” στο θέατρο Ιλίσια σε σκηνοθεσία της Αθανασίας Καραγιαννοπούλου (2019).

Ο Αρχιμάστορας Σόλνες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.