Λογοτεχνία και Queerness

Αντί προλόγου

Το τελευταίο διάστημα  ολοένα και συχνότερες είναι οι συζητήσεις για την queer τέχνη και λογοτεχνία, τις παραμέτρους που την προσδιορίζουν, τα στοιχεία γενικά που ορίζουν όσο το δυνατό πληρέστερα το ίδιο το queer. Η ελευθερία και ταυτόχρονα η αναγκαιότητα δημόσιας έκφρασης, μέσω της λογοτεχνίας, υποκειμένων που αυτοπροσδιορίζονται queer αποδίδει έργα με έντονο βιωματικό χαρακτήρα όπου η ένταση της αδιαμεσολάβητης εμπειρίας προσδίδει αμεσότητα και αυθεντικότητα. Η ιδιαιτερότητα της queer λογοτεχνίας δείχνει, εκθέτει, διατρανώνει μια πλευρά του κόσμου ως τώρα αποσιωπημένη. Η queer λογοτεχνία δεν παίρνει «ταμπέλα» για να περιθωριοποιηθεί ως περιφερειακή, όπως συνέβαινε κάποτε με τη γυναικεία λογοτεχνία, αλλά ακριβώς για να γίνει ορατή ως χαρακτηριστικά και ανατρεπτικά διαφορετική, αντι-κανονιστική- αντιεξουασιστική. Το queer δεν είναι αποκλειστικά και μόνο το βίωμα κι η έκθεσή του ούτε μόνο ακαδημαϊκός όρος, αλλά είναι ζήτημα γλώσσας και πολιτικής. Αν η “queer” γλώσσα δεν ανοικειώνει, δεν από-ταυτοποιεί, δεν υπονομεύει, δεν εξεγείρεται ενάντια στο ετεροκανονι(στι)κό, αν το queer δεν είναι βαθειά πολιτικό, αν αγνοεί εντελώς το ταξικό, αν δεν είναι ανοιχτό στα όριά του, τότε δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί queer. Η queer λογοτεχνία μπορεί να συστήσει στον αναγνώστη εκ νέου τον ερωτισμό και την αγάπη χωρίς διακρίσεις με βάση το φύλο, χωρίς να θέλει να το υποτιμήσει βέβαια, αλλά έχοντας απώτερο σκοπό τη συζήτηση περί ανθρώπινων σχέσεων, ερωτικών διαθέσεων, καθώς και την καταγραφή του έντονου ρατσισμού αλλά και την πολιτική και κοινωνική υπονόμευση των βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων που μπορεί να βιώσει κάποιος που θα εκδηλώσει διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό από την πλειονότητα μιας κοινωνίας.

Υπήρξαν συγγραφείς που βρήκαν τη φωνή τους μέσα από την σεξουαλική ταυτότητα τους και διαλάλησαν στον κόσμο τις δικές του ιστορίες για την ομοφυλοφιλία, την αμφιφυλοφιλία και τη διαφυλικότητα. Οι συγγραφείς που αρνήθηκαν να σιωπήσουν και να υποταχθούν στο πνεύμα της εποχής υπήρξαν πολλοί, πριν εμφανιστεί το 1960 το σύγχρονο ρεύμα της ομοφυλοφιλικής γραφής, μεταξύ αυτών η Βιρτζίνια Γουλφ και ο Τρούμαν Καπότε. Έκτοτε, έχουν εκδοθεί πολλά βιβλία που υμνούν τους  «υπερήφανους» αυτούς έρωτες, αλλά και καταγραφούν την κοινωνική κατακραυγή, το ρατσισμό, το μυστικισμό που ακολουθεί τα άτομα της ΛΟΑΤ κοινότητας.

1. Το δωμάτιο του Τζιοβάνι του James Baldwin

Σημαδεμένος από μια ομοφυλοφιλική εμπειρία στην εφηβεία του, ο Ντέιβιντ, ένας νεαρός Αμερικανός, αναζητώντας την εσωτερική του ισορροπία, θα καταλήξει στο Παρίσι της δεκαετίας του 1950. Στη διάρκεια της νύχτας που θα φέρει τον τραγικό επίλογο της ιστορίας του, ο Ντέιβιντ μας αφηγείται την παράλληλη σχέση του με τον Τζοβάνι και την αρραβωνιαστικιά του, την Έλα, την πάλη του ανάμεσα στην ερωτική επιθυμία και τη συμβατική ηθική, τη σύγκρουση ανάμεσα στην αλήθεια του κορμιού και τα ψέματα του μυαλού.

Το κλασικό αυτό αφήγημα πάθους και θανάτου, το οποίο εκδόθηκε το 1956 και αντικατοπτρίζει την προσωπική πάλη του ίδιου του συγγραφέα με τη σεξουαλική αμφισημία, παραμένει ένα συγκλονιστικό βιβλίο χάρη στην απλότητα του δραματικού του ιστού και στην ένταση με την οποία εκτυλίσσεται η πλοκή του, αποκαλύπτοντάς μας άγνωστες πτυχές της ανθρώπινης καρδιάς.

2. Να με φωνάζεις με τ’ όνομά σου του Andre Aciman

Ο Έλιο, ένας δεκαεπτάχρονος στο κατώφλι της ενηλικίωσης. Ο Όλιβερ, ένας νεαρός ερευνητής, φιλοξενούµενος για το καλοκαίρι στο σπίτι των γονιών του Έλιο. Οι δυο τους θα ζήσουν ένα αιφνίδιο, παράφορο ειδύλλιο µε φόντο την Ιταλία της δεκαετίας του ’80. Απροετοίµαστοι για τις συνέπειες της αµοιβαίας τους έλξης, οι ατέλειωτες καλοκαιρινές µέρες τούς παρασύρουν σε εναλλασσόµενα ρεύµατα εµµονής, σαγήνης και πόθου. Αψηφώντας τους κινδύνους, οι δυο τους συγκλίνουν προς κάτι που φοβούνται ότι δεν θα ξαναβρούν ποτέ: την απόλυτη σύνδεση µε έναν άλλο άνθρωπο.

3. Το Πορφυρό Χρώμα της Alice Walker

Η Σέλι χρειαζόταν λίγα για να ζήσει και να επιβιώσει σ’ έναν κόσμο σκληρό και δύσκολο. Όλα αυτά μέχρι την ημέρα που η Σουγκ Αβερι μπήκε στη ζωή της. Αυτή η τραγουδίστρια των μπλουζ και ερωμένη του άντρα της, τής έδωσε το κουράγιο να ζητήσει πολλά. Όλα αυτά που δεν είχε γνωρίσει και ξεχνούσε την ανάγκη τους: Το γέλιο, το παιχνίδι και στο τέλος την αγάπη

4. Το τραγούδι του Αχιλλέα της Madelline Miller

Έχεις ακούσει το ψιθύρισμα του δάσους μια φθινοπωρινή νύχτα; Σου έχουν τραγουδήσει για τον πόλεμο και την αγάπη; Άγγιξες ποτέ με τα δάχτυλά σου το σώμα ενός ημίθεου;
Ο νεαρός Πάτροκλος απογοητεύει τον πατέρα του και εξορίζεται στην αυλή του βασιλιά της Φθίας. Εκεί μεγαλώνει στη σκιά του εκθαμβωτικού Αχιλλέα, ο οποίος έχει τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές των γύρω του και σύμφωνα με τις προφητείες θα γίνει ο άριστος των Ελλήνων.

Τα δύο αγόρια γίνονται φίλοι και στέλνονται να μαθητεύσουν στη σπηλιά του θρυλικού δάσκαλου Χείρωνα. Εκεί η σχέση τους ανθίζει και ορκίζονται ότι θα μείνουν για πάντα μαζί, όμως οι Μοίρες έχουν υφάνει το δικό τους σχέδιο. Ξέπνοοι αγγελιαφόροι φέρνουν το μήνυμα ότι ένας πρίγκιπας από την Τροία έκλεψε την ομορφότερη γυναίκα στον κόσμο. Πρέπει τώρα οι βασιλιάδες να ξεπλύνουν την ντροπή και για να γίνει αυτό χρειάζονται το δόρυ και την ασπίδα του Αχιλλέα. Ο ήρωας γνωρίζει ότι για να κατακτήσει την αθανασία το τίμημα θα είναι βαρύ, αλλά πιστεύει ότι ένα τραγούδι μπορεί να ξεγελάσει ακόμα και τους θεούς. Η μεγαλύτερη ιστορία αγάπης έχει μόλις ξεκινήσει.

5. The Price of Salt της Patricia Highsmith

Στη Νέα Υόρκη του 1950 η νεαρή Τερέζ Μπέλιβετ έχει μία αδιάφορη δουλειά σε ένα κατάστημα. Η ανιαρή ζωή της αλλά, όταν μία ημέρα γνωρίζει την κομψή, ευκατάστατη και μεγαλύτερή της Κάρολ Ερντ, η οποία επισκέπτεται το κατάστημα με σκοπό ν αγοράσει ένα δώρο στο παιδί της. Οι δύο γυναίκες ερωτεύονται και, παρά τα εμπόδια, όπως ο εκβιασμός που επιχειρεί ο σύζυγος της Κάρολ, αποφασίζουν να δραπετεύσουν μαζί από την πόλη αψηφώντας τους ενδοιασμούς της συντηρητικής κοινωνίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο The Price of Salt έχει βασιστεί η ταινία Carol.

6. Ορλάντο της Virginia Woolf

Το «Ορλάντο» αποτελεί ένα από τα πιο ανατρεπτικά βιβλία της εποχής του και ίσως η μεγαλύτερη επιτυχία της Virginia Woolf. Το Orlando παρακολουθεί τον αθάνατο βίο και την ταραχώδη πολιτεία ενός αμφίφυλου ανθρώπου, του/της Orlando από τα χρόνια του ως νεαρού ευγενή του ελισαβετιανού Λονδίνου μέχρι τη δράση του ως χειραφετημένη γυναίκα των αρχών του 20ου αιώνα. Η αλληγορική ψευδοβιογραφία, γραμμένη στο απόγειο της συγγραφικής καριέρας της Virginia Woolf θεωρείται ορόσημο στη συγγραφική της πορεία, ενώ χαρακτηριστικό είναι πως η συγγραφέας εμπνεύστηκε από τη θυελλώδη σχέση της με τη Βίτα Σάκβιλ-Γουέστ, στην οποία άλλωστε είναι αφιερωμένο το μυθιστόρημα.

7. Middlesex του Jeffrey Eugenides

Το Middlesex αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και τριών γενεών της ελληνοαμερικανικής οικογένειας Στεφανίδη, οι οποίοι ταξίδεψαν από ένα μικρό χωριουδάκι απέναντι από τον Όλυμπο της Μικράς Ασίας στο Ντητρόιτ της ποτοαπαγόρευσης, έζησαν τις ένδοξες ημέρες στην πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις φυλετικές ταραχές του 1967, προτού μετακομίσουν στις δεντροφυτεμένες λεωφόρους του Γκρος Πουέντ, στο Μίσιγκαν. Για να καταλάβει η Καλλιόπη τον λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό και την εκπληκτική γενετική ιστορία που μεταμορφώνει την Κάλλι σε Καλ, έναν από τους πιο τολμηρούς και υπέροχους αφηγητές στη σύγχρονη μυθιστορία. Λυρικό και συναρπαστικό, το Middlesex είναι μια απολαυστική αναβίωση του αμερικανικού έπους.

Η κεντρική ηρωίδα Κάλλι ξεκινά τη ζωή της σαν κορίτσι, η εφηβεία της αποκαλύπτει σιγά σιγά τον ανδρισμό που κρύβει μέσα της και στα δεκατέσσερά της μια χειρουργική επέμβαση ξεκαθαρίζει τα πράγματα: η Κάλλι είναι από δω και πέρα ο Καλ. Είναι λοιπόν όλα ζήτημα γονιδίων, μπορεί ο γενετικός ντετερμινισμός να ερμηνεύσει τα πάντα; “Το βιβλίο μου” μας ξεκαθαρίζει ο Ευγενίδης “έχει θέμα τη γενετική, όχι όμως εις βάρος της ψυχολογικής ανάλυσης της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Το αντίθετο μάλιστα, αντιστρατεύεται την τρέχουσα εκλαϊκευμένη μορφή της γενετικής που θεωρεί την ανθρώπινη συμπεριφορά γενετικά προκαθορισμένη. Οι περισσότεροι γενετικοί επιστήμονες υποστηρίζουν σήμερα ότι η ανθρώπινη ταυτότητα είναι το αποτέλεσμα μιας περίπλοκης διάδρασης ανάμεσα σε ένα 50% γενετικά προκαθορισμένων συστατικών και σε ένα 50% περιβαλλοντικών παραγόντων. Η Κάλλι γεννιέται με ένα μεταλλαγμένο γονίδιο, αλλά υπερβαίνει μέσα από την ιστορία αυτόν τον προκαθορισμό, η μοίρα κατά συνέπεια δεν είναι άφευκτη.

8. Annie on My Mind της Nancy Garden

Το συγκεκριμένο μυθιστόρημα θεωρείται πρωτοπόρο, καθώς κυκλοφόρησε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και εξιστορεί την αγάπη μεταξύ δύο έφηβων κοριτσιών που, ενώ είναι κολλητές φίλες, καταλαβαίνουν πως υπάρχουν άλλου είδους αισθήματα μεταξύ τους και κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τη σχέση τους, παρά την πίεση που δέχονται από το σχολείο και τους γονείς. Το Annie on My Mind είχε απαγορευτεί από πολλές σχολικές βιβλιοθήκες της Αμερικής και στο Kansas City το έκαψαν δημοσίως! Η συγγραφέας Nancy Garden γράφει με ένα ευκολοδιάβαστο, ρευστό σχεδόν στιλ, που σε κάνει να θέλεις να τελειώσεις το βιβλίο σε μία μόνο μέρα.

9. Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe του Benjamin Alire Sáenz

Μία από τις πιο γλυκές, τρυφερές αλλά ταυτόχρονα στενάχωρες και σπαραχτικές ιστορίες ενηλικίωσης που θα διαβάσεις ποτέ, και όλα αυτά χωρίς ούτε έναν θάνατο. Ο Aristotle είναι ένας συνηθισμένος έφηβος που ζει σε δύσκολη οικονομική και οικογενειακή κατάσταση, προσπαθώντας να αντιμετωπίσει τους προσωπικούς του δαίμονες και το “φάντασμα” του αδερφού του, που βρίσκεται στη φυλακή. Η καθημερινότητά του θα αλλάξει όταν θα γνωρίσει τον Dante, ένα έξυπνο αλλά συνάμα περίεργο αγόρι που έχει τον δικό του μοναδικό τρόπο να βλέπει τον κόσμο. Μέσω της φιλίας τους και οι δύο θα ανακαλύψουν τις πιο βαθιές και πιο μεγάλες αλήθειες για τους εαυτούς τους και το ποιοι ακριβώς θέλουν να είναι.

10. Αυτό που σου Ανήκει του Garth Greenwell

Στο ‘Αυτό που σου ανήκει’ από τις Εκδόσεις Καστανιώτη ο συγγραφέας Garth Greenwell εξερευνά τη σεξουαλική επιθυμία και τις συνέπειες της, αλλά και το ταμπού της ομοφυλοφιλίας στην Αμερική, μέσα από τη σχέση ενός Αμερικανού καθηγητή στη Σόφια με τον Μίτκο, ένα νεαρό που εκδίδεται επί χρήμασι. Το βιβλίο αναλύει την περίεργη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ τους και χωρίζεται σε τρία μέρη. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι το ύφος του βιβλίου αλλάζει σε κάθε μέρος, προσφέροντας έναν αέρα ανανέωσης.

11. Oranges Are Not The Only Fruit της Jeanette Winterson

Η Jeanette Winterson στα είκοσι της έγραψε το πρώτο της (ημί)αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα για την ιστορία ενηλικίωσης της σε μία φοβερά αυστηρή και βαθιά θρησκευόμενη οικογένεια. Ερευνά το πως ανακάλυψε ότι την ελκύουν κοπέλες και το τι σήμαινε αυτό για τη ταυτότητα της και για την κοινωνία γύρω της. Με λυρική έως μαγική γραφή, μπλέκει την αφήγηση της ζωής της με μύθους και χριστιανικές παραβολές. Είναι ένα αριστουργηματικό έργο ως προς τον τρόπο εξέλιξης του, έχει κερδίσει άλλωστε πόσα λογοτεχνικά βραβεία και γυρίστηκε σε mini σειρά από το BBC. Δεν έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και η αλήθεια είναι ότι έχει δύσκολη γραφή αν δεν είσαι εξοικειωμένος με την αγγλική γλώσσα, παρ’όλα αυτά έχουν μεταφραστεί αρκετά άλλα έργα της, τα οποία εξερευνούν τη σεξουαλική ταυτότητα και τις συμβάσεις και διαφορές των δύο φύλων.

12. Τα Ρέστα (Διηγήματα) του Κώστας Ταχτσής

Με διαφορετικά προσωπεία ο ήρωας, καθώς μεγαλώνει από ιστορία σε ιστορία, έρχεται συνεχώς αντιμέτωπος με παρόμοιες κοινωνικές επιταγές και τις περισσότερες φορές αποτυγχάνει: η «μοντέρνα» ανδρική εμφάνιση, το σχολείο και τα «αρρενωπά» μαθηματικά, η κοινωνική θέση, τα σeξουαλικά παιχνίδια με το ίδιο και η «κατάκτηση» του άλλου φύλου, ο έρωτας, το πανεπιστήμιο. Σχεδόν πάντα οι κοινωνικές αυτές «εγκλήσεις» αναδεικνύονται σχετικές με το κοινωνικό φύλο, την κοινωνική θέση του άνδρα και της γυναίκας, τον ανδρισμό και τη γυναικότητα.

13. The Miseducation of Cameron Post της Emily Danforth

Το βιβλίο διηγείται την ιστορία της Cameron Post που χάνει τους γονείς σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Η Cameron είναι ομοφυλόφιλη και ερωτεύεται την καλύτερή της φίλη. Όμως, η γιαγιά της και η θεία της που μένουν μαζί, προσπαθούν να την “θεραπεύσουν” και δεν μπορούν να αποδεχτούν αυτό που είναι. Πρόκειται για ένα μοναδικό βιβλίο σχετικά με την ανακάλυψη του εαυτού μας και την δύναμη που χρειάζεται να ζούμε με τους δικούς μας κανόνες.

14. Άσε Με να Ονειρευτώ – Let me Dream του Χαράλαμπος Βασιλειάδης

Ο Χάρης είναι ένας ευαίσθητος νεαρός ο οποίος ερωτεύεται πολύ εύκολα και γρήγορα. Κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών του διακοπών γνωρίζει έναν από αυτούς τους έρωτες, που τελικά αναχωρεί την επόμενη κιόλας μέρα για εξωτερικό. Τα αισθήματα του πρωταγωνιστή μας είναι πιο δυνατά από όσο περίμενε, με αποτέλεσμα να αναρωτιέται ποιο είναι το σωστό: να αφήσει στο παρελθόν την βραδιά που πέρασε, ή να αναζητήσει την συνέχειά της; Ακολουθήστε τον δρόμο αυτού του απρόβλεπτου νεαρού και ανακαλύψτε μαζί του μέχρι πού μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος για τον έρωτά του. Αξίζει να τα παρατήσει όλα για έναν άνθρωπο, ή μπορεί να βρει την αγάπη που ψάχνει πιο κοντά από όσο περιμένει;

15. Ο Σάιμον Ενάντια στην Ανθρωπότητα της Becky Albertalli

Όλοι αξίζουν μια μεγάλη ιστορία αγάπης. Για τον 17χρονο Σάιμον Σπάιερ όμως τα πράγματα είναι λίγο περισσότερο πολύπλοκα: Ακόμα δεν έχει πει στους γονείς ή στους φίλους του πως είναι ομοφυλόφιλος και δεν έχει ιδέα για την πραγματική ταυτότητα του ανώνυμου συμμαθητή του που έχει ερωτευτεί μέσω διαδικτύου. Η προσπάθεια να λύσει αμφότερα τα προβλήματα αποβαίνει αστεία, τρομακτική και του αλλάζει μια για πάντα τη ζωή. 

16. Ελαττωματικό Αγόρι του Sam Albatros

Ο Sam Albatros, Έλληνας με λατινογραμμένο όνομα, γράφει το πρώτο του μυθιστόρημα, όπου έχει ως αφηγητή το μικρό στις πρώτες τάξεις του Δημοτικού αγόρι, το οποίο τη δεκαετία του ’90 διαβάζει τον κόσμο με παιδική αφέλεια, με γνήσια σκέψη, με ευτράπελο τρόπο. Του αρέσουν τα βιντεοπαιχνίδια, τα πόκεμον, το μάνγκα Σέιλορ Μουν, η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, αλλά δεν του αρέσει το καράτε, το ποδόσφαιρο ή οι ποντιακοί χοροί. Κάνει παρέα με κορίτσια, όπως τη Σοφία, την Αθηνά και την Αθανασία, η τελευταία εκ των οποίων θέλει να γίνει αγόρι· όπως κι ο πρωταγωνιστής μας που θέλει να γίνει κορίτσι…

Ο Sam Albatros διαβάζει το φύλο και το γένος, το βιολογικό φύλο και το κοινωνικό γένος, από τη σκοπιά ενός αδιαμόρφωτου ακόμα νεαρού ατόμου. Αυτό, μολονότι η κοινωνία δεν αντιλαμβάνεται τέτοιες διαφοροποιήσεις, μολονότι η οικογένεια δεν το θέλει να ασχολείται με κοριτσίστικες συνήθειες, που προσιδιάζουν σε «πούστηδες», μολονότι τα συνομήλικα αγόρια ασκούν βία εις βάρος του, προσπαθεί να συνειδητοποιήσει τη δική του αυτονόητη πραγματικότητα, την ομοφυλόφιλη τάση του, και να εξηγήσει παιδικά κι αυθόρμητα τα δικά του θέλω σε σχέση με τα πρέπει των άλλων.

17. Φοβάμαι, Ταυρομάχε του Πέδρο Λεμεμπέλ

Επαναστάτης, ανατρεπτικός, αντικαθεστωτικός στη δικτατορία του Πινοτσέτ, ανοιχτά ομοφυλόφιλος, ή μάλλον queer, περφόρμερ ο Χιλιανός Λεμεμπέλ καταγράφει την πολλαπλή αντίσταση σε κάθε υποταγή και φίμωση του αντιεξουσιαστικού λόγου της εθνοετεροκανονικότητας συνδυάζοντας πολιτική και σεξουαλικότητα. Το ζοφερό σκηνικό της δικτατορίας σε αντίστιξη με τον κεντρικό χαρακτήρα, η δυναμική της γλώσσας, η αίσθηση της φωνής που διατρανώνει το αλλότριο, μέσα σε ακραία καταπιεστική συνθήκη, συνθέτουν ένα εξαιρετικό βιβλίο του οποίου την απαιτητική μετάφραση φέρνει σε πέρας επάξια ο Κώστας Αθανασίου.

Bonus – Ιστορία της σύγχρονης ομοερωτικής λογοτεχνίας της Σόνια Τζόουνς

Το βιβλίο “Ιστορία της Σύγχρονης Ομοερωτικής Λογοτεχνίας”, είναι μια απόπειρα ιστορικής καταγραφής της πολύπλευρης έκρηξης ομοερωτικών γραπτών που συντελέστηκε στο δεύτερο μισό του εικοστού αιώνα. “…Η ποίηση και η λογοτεχνία μπορούν κάποιες φορές να κάνουν αυτό που η θεωρία δεν έχει μάθει ακόμη: να μιλήσουν στην γλώσσα της επιθυμίας εκεί όπου προηγουμένως υπήρχε μόνο η σιωπή και η άρνηση. Αυτό μας το έχει μάθει η Adrienne Rich, όπως και η Audre Lorde, η Monique Witting και πολλοί άλλοι συγγραφείς που αρνήθηκαν να φιμωθούν πολύ πριν εμφανιστεί το σύγχρονο ρεύμα της ομοφυλοφιλικής γραφής.”

Παρουσιάζονται άρθρα πάνω στο έργο των Τρούμαν Καπότε, Τζέιμς Μπόλντουιν, Μπέρθα Χάρρις, Ντέιλ Πέκ και πολλών ακόμη, καθώς ακόμη αναλύσεις για την ομοερωτική ποίηση του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, του λεσβιακού περιοδικού “The Ladder” (που εκδίδετο από την ιστορική οργάνωση των Daughters of Bilitis) και πολύ ακόμη αθησαύριστο αρχειακό υλικό.

Πηγές:

https://www.athensvoice.gr/culture/book/378357_6-neanika-lgbt-vivlia-poy-prepei-na-diavaseis

https://www.neolaia.gr/2021/06/16/pride-month-10-biblia/

https://www.oneman.gr/entertainment/8-lgbt-books/

https://www.e-daily.gr/themata/171912/bivlia-gia-mikroys-kai-megalous-me-lgbtq-xaraktires

5 βιβλία αφιερωμένα στην lgbt κοινότητα που πρέπει να διαβάσεις

http://www.thegreekreads.eu/2021/06/31-lgbtq.html

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *