Οι ζωγραφιές του «Μικρού Πρίγκιπα» δια χειρός Antoine de Saint-Exupéry

Με αφορμή τη γέννηση σαν σήμερα του “πατέρα” ενός από τα πιο αγαπημένα βιβλία μικρών και μεγάλων του «Μικρού Πρίγκιπα» σας παρουσιάζουμε σήμερα ένα ζωγραφικό αφιέρωμα στο αγαπημένο αυτό ανάγνωσμα που από το 1900 και εξής μιλάει στις ψυχές τόσων ανθρώπων.

Τον Απρίλιο του 1943, λίγο μετά την κυκλοφορία του βιβλίου, ο 43χρονος Saint-Exupéry έσπρωξε τα χειρόγραφα και τα σχέδια του Μικρού Πρίγκιπα σε μια καφέ χάρτινη σακούλα, δίνοντάς τα στη φίλη του Silvia Hamilton — «Θα ήθελα να σας δώσω κάτι υπέροχο», της είπε, «αλλά αυτό είναι το μόνο που έχω». — και αναχώρησε για το Αλγέρι ως στρατιωτικός πιλότος με την Ελεύθερη Γαλλική Αεροπορία. Ήταν οκτώ ετών πάνω από το όριο ηλικίας για πιλότους σε τέτοιες μοίρες, γι’ αυτό αιτήθηκε την εξαίρεσή του μέχρι που τελικά τού χορηγήθηκε από τον στρατηγό Ντουάιτ Αϊζενχάουερ. Στις 31 Ιουλίου 1944 έφυγε για μία αποστολή, από την οποία έμελλε να μην επιστρέψει ποτέ.

Αυτό που έκανε τον Saint-Exupéry έναν τόσο μοναδικό καλλιτέχνη της φαντασίας ήταν ότι κατατάχθηκε μεταξύ αυτών των σπάνιων συγγραφέων που εικονογράφησαν επίσης τα δικά τους έργα. Αυτό που κάνει αυτά τα σχέδια τόσο ξεχωριστά είναι ότι ενσωματώνουν ταυτόχρονα και αντικρούουν την πιο αξιομνημόνευτη γραμμή του Saint-Exupéry – «Αυτό που είναι ουσιαστικό είναι αόρατο στο μάτι». Έτσι, γίνεται μέσω αυτών ορατή η δημιουργική δεξιοτεχνία ενός ανθρώπου που πολύ μετά τον θάνατό του συνεχίζει να συγκινεί γενιές με την τρυφερή του ιστορία για το νόημα της ζωής.

Μάλιστα τον Φεβρουάριο του 2022 μία έκθεση στο Παρίσι παρουσίασε το χειρόγραφο του «Μικρού Πρίγκιπα» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ για πρώτη φορά στη γενέτειρά του Γαλλία, μαζί με δεκάδες σχέδια που αναδεικνύουν το ταλέντο του συγγραφέα ως εικονογράφου. Η έκθεση «Meeting the Little Prince» στο Musée des Arts décoratifs συμπεριέλαβε επίσης ακουαρέλες και σχέδια, καθώς και εικόνες και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του που δείχνουν ότι ο Σαιντ-Εξυπερύ ήταν ένας πολύ καλός γραφίστας με ιδιαίτερη έφεση στα απλά σχέδια.

Εκθεση στο Παρίσι

«Είναι συγκινητικό να καταλαβαίνεις πως ο Σαιντ-Εξυπερύ έπρεπε να ζωγραφίζει για να εκφραστεί. Είναι, βέβαια, γνωστός ως συγγραφέας και αεροπόρος, αλλά εδώ ανακαλύπτουμε και μια άλλη πλευρά του, αυτή του εικονογράφου», δήλωσε η Αν Μονιέρ Βανρίμπ, επιμελήτρια της έκθεσης του Παρισιού.

Στην έκθεση παρουσιάζονται σκίτσα του μικρού πρίγκιπα με έναν σκύλο, έναν παπαγάλο και ένα σαλιγκάρι, αντί του χαρακτήρα της αλεπούς στην ιστορία, καθώς και πρωτότυπα σχέδια των χαρακτήρων του βιβλίου.

Επιστολές προς τη μητέρα του δείχνουν τον Σαιντ-Εξυπερύ να ζητά τη γνώμη της για τα σχέδιά του και να εκφράζει τις αμφιβολίες του για το αν είναι αρκετά καλά. «Ο Σαιντ-Εξυπερύ ήταν πολύ περήφανος για το γεγονός ότι η σελίδα με τον τίτλο του βιβλίου έλεγε ότι τα σχέδια είναι του συγγραφέα, καθώς ένιωθε ότι ήταν πραγματικό επίτευγμα που κατάφερε να το εικονογραφήσει ο ίδιος», λέει η Μονιέρ Βανρίμπ.

«Ο Μικρός Πρίγκιπας γράφτηκε κατά τη διάρκεια του Β′ Παγκοσμίου Πολέμου (το 1942, ενώ ο συγγραφέας βρισκόταν στις ΗΠΑ μετά την εισβολή των ναζί στη Γαλλία), σε ένα πολύ ζοφερό πλαίσιο και μεταφέρει ένα πολύ ζωντανό και διαχρονικό μήνυμα ανθρωπισμού και ελπίδας. Ένα μήνυμα με το οποίο μπορούμε όλοι να ταυτιστούμε.

ΠΗΓΕΣ: https://www.themarginalian.org/2014/02/03/exupery-little-prince-morgan-drawings/, https://www.huffingtonpost.gr/entry/to-cheiroyrafo-kai-oi-zoyrafies-toe-mikroe-priykipa-yia-prote-fora-ste-yallia_gr_620d4042e4b0557b5a3e1dc7

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *