Η σημερινή ημέρα (10 Οκτωβρίου) έχει οριστεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας. Αποτελεί μια σημαντική υπενθύμιση προς όλους πως τα ζητήματα που άπτονται της ψυχικής μας υγείας δεν πρέπει να τίθενται σε δεύτερη μοίρα, διότι είναι εξίσου σημαντικά με τη σωματική μας υγεία. Επίσης, είναι μια ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούμε πάνω σε αυτό το θέμα που για πολλές δεκαετίες αποτέλεσε ταμπού, να καλλιεργήσουμε ενσυναίσθηση και να αποκτήσουμε κατανόηση για τους ανθρώπους που αντιμετωπίζουν τέτοιου είδους προβλήματα. Ο καλύτερος τρόπος να το πετύχουμε είναι μέσα από την τέχνη. Πιο συγκεκριμένα, η κορεάτικη βιομηχανία θεάματος έχει πολλάκις θίξει μέσα από τηλεοπτικές σειρές το σοβαρό αυτό ζήτημα με τεράστια επιτυχία. Συγκεντρώσαμε μόλις δέκα που ξεχωρίζουμε από τις πολυάριθμες απόπειρες. Θα χαρούμε πολύ να διαβάσουμε και τις δικές σας προτάσεις εντός και εκτός γεωγραφικών συνόρων.
1. It’s okay not to be okay (2020) – Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας
Πρώτο στη λίστα φιγουράρει το blockbuster του Netflix ‘It’s okay not to be okay’. Πραγματεύεται τη ζωή του Moon Gang-tae (Kim Soo-hyun), ενός νοσηλευτή στο ψυχιατρικό ίδρυμα ΟΚ και της Ko Moon-young (Seo Ye-ji), επιτυχημένης συγγραφέος παιδικών βιβλίων που πάσχει από αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας. Μαζί με τον αυτιστικό αδελφό του Moon Gang-tae ,Moon Sang-tae (Oh Jung-se) προσπαθούν να υπερβούν τα τραύματα του παρελθόντος που τους κρατούν δέσμιους και να δημιουργήσουν την δική τους εκδοχή της ευτυχίας. Μια σειρά που με την αποτύπωση των ασθενών του ψυχιατρικού ιδρύματος καταφέρνει να καταδείξει πως η διατάραξη της ψυχικής υγείας είναι ένα διόλου σπάνιο φαινόμενο, με πολλές μορφές και προεκτάσεις, αλλά δεν είναι ικανό να στερήσει τη συντροφικότητα και την αγάπη.
2. Kill me, heal me (2015) – Διασχηστική διαταραχή προσωπικότητας
Μια δεύτερη σειρά αφιερωμένη στην ψυχική υγεία που θίγει και το πολύ σοβαρό και ακανθώδες θέμα της κακοποίησης είναι το ‘Kill me, heal me’. Ο Cha Do-hyun (Ji Sung) για να αντιμετωπίσει τη σκοτεινή παιδική του ηλικία έχει κατασκευάσει 6 διαφορετικές προσωπικότητες. Θα ζητήσει θεραπεία για τη διασχηστική διαταραχή προσωπικότητας από την οποία πάσχει από την ψυχίατρο Oh Ri-jin (Hwang Jung-eum) που φαίνεται να μπορεί να τιθασεύσει τις προσωπικότητες που εμφανίζονται σε ανύποπτο χρόνο και δρουν πολλές φορές ανεξέλεγκτα. Μια ιστορία με ανατροπές και ενδιαφέρουσα πλοκή που καταδεικνύει την καταλυτική δύναμη της αγάπης, της εμπιστοσύνης και της αποδοχής.
3. It’s okay, that’s love (2014) – Σχιζοφρένεια, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, γενοφοβία
Το έργο που έλαβε τα εύσημα της Κορεάτικης Εταιρείας για την Μελέτη της Σχιζοφρένειας δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από το ‘It’s okay, that’s love’ και, σαφώς, δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα. Ο Jang Jae-yeol (Jo In-sung), ένας διάσημος συγγραφέας βιβλίων μυστηρίου και ραδιοφωνικός παραγωγός πάσχει από σχιζοφρένεια και ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, ενώ συχνά έχει οπτικοακουστικές παραισθήσεις. Η γνωριμία του με την Ji Hae-soo (Gong Hyo-jin) μια ψυχίατρο που επίσης πάσχει από γενοφοβία (φοβία για την σεξουαλική επαφή). Και οι δύο φέρουν πληγές από το παρελθόν. Η γνωριμία και η συνύπαρξή τους με τα πάνω και τα κάτω της θα δείξει πως ο χώρος που αφήνει ο ένας στον άλλο να ανοιχτεί ίσως να είναι και ο τρόπος υπερβούν τα εμπόδιά τους από κοινού.
4. Healer (2014) – Διαταραχή μετατραυματικού στρες
To ‘Healer’ είναι μια σειρά που συνδυάζει με επιτυχία την αστυνομική πλοκή με πολιτικές προεκτάσεις με την κωμωδία και το ρομάντζο. Ο Seo Jung-hoo/Park Bong-soo/Healer (Ji Chang-wook) ασχολείται με παράνομες δραστηρίοτητες. Στο πλαίσιο της δουλειάς του θα γνωρίσει την Chae Young-shin (Park Min-young), μια νεαρή δημοσιογράφο που πάσχει από διαταραχή μετατραυματικού στρες και συχνά παθαίνει κρίσεις πανικού. Η συνύπαρξή τους θα αποκαλύψει τις ευάλωτες πλευρές και των δυο τους και τα συναισθήματα που θα ανθίσουν μεταξύ τους θα αποδείξουν πως το ψευδώνυμο Healer που υιοθετεί για τις δουλειές του μαρτυρά και μια άλλη ικανότητά του. Αν αναζητάτε μια σειρά με έντονο παρασκήνιο και σημαντική αναφορά στην ψυχική υγεία, αυτή είναι η κατάλληλη για εσάς.
5. What’s wrong with Secretary Kim? (2018) – Ναρκιστιστική διαταραχή
Αν και όσοι έχουν παρακολουθήσει τη σειρά θα ταχθούν αναφανδόν στη συμπερίληψή της στις ρομαντικές κομεντί, το ‘What’s wrong with Secretary Kim?’ είναι πολλά περισσότερο από αυτό. Ο Lee Young-joon (Park Seo-joon), ένας επιτυχημένος αντιπρόεδρος μιας μεγάλης εταιρείας, με χαρακτηριστικά ναρκιστιστικής διαταραχής συνταρράσσεται όταν η γραμματέας του Kim Mi-so (Park Min-young) που έχει αραχνοφοβία αποφασίζει μετά από 9 χρόνια συνεργασίας να παραιτηθεί. Θα κάνει τα πάντα για να την κρατήσει στο πλάι του. Στην πορεία αυτή θα ανακαλύψει πως κάτι πολύ βαθύτερο και καλά κρυμμένο στο παρελθόν τους συνδέει και τροφοδοτεί τις φοβίες τους που μόνο μαζί θα μπορέσουν να ξεπεράσουν.
6. Flower of Evil (2020)- Αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας
Το ‘Flower of Evil’ είναι σίγουρα μια από τις καλύτερες ιστορίες δράσης στη μικρή οθόνη και αυτό εξηγεί και τη δημοφιλία του σε χώρες εκτός της Κορέας. Ωστόσο, δεν μένει μόνο στην αστυνομική πλοκή αλλά θίγει αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας από την οποία πάσχει ο Baek Hee-sung (Lee Joon-gi). Η διαταρχή αυτή στην μικρή κοινωνία που μεγάλωσε οδήγησε στην κακομεταχείριση και την περιθωριοποίησή του. Η σύζυγός του και αστυνομικός Cha Ji-won (Moon Chae-won) αγνοεί παντελώς την ασθένειά του και το τραυματικό του παρελθόν που θα ανακαλύψει εντελώς τυχαία μέσα από έρευνα μιας σειράς ανεξιχνίαστων δολοφονιών. Αξιοσημείωτο είναι πως αυτό το έργο τονίζει την ανάγκη όλων όσων πάσχουν από τέτοιου είδους διαταραχές να γίνουν αποδεκτοί από μια κοινωνία που τους απορρίπτει που ωθούνται να προσποιούνται όλη τους τη ζωή.
7. Dinner mate (2020)- Εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας
Μια σειρά που διαπλέκεται γύρω από τη σχέση ανάμεσα στη Woo Do-hee (Seo Ji-hye), ενός παραγωγού και του ψυχιάτρου Kim Hae-kyung (Song Seung-heon) στο νησί Τζέτζου. Ο τίτλος ‘dinner mate’ προδίδει και τη σχέση που αναπτύσσουν μετά από σειρά τυχαίων συναντήσεων. Την εξέλιξη της σχέσης τους θα διακόψει κατά κάποιον τρόπο ο Jeong Jae-hyeok (Lee Ji-hoon), πρώην σύντρφος της Do-hee’s, ο οποίος πάσχει από εξαρτημένη διαταραχή προσωπικότητας. Ο συγκεκριμένος κλέβει την παράσταση και φανερώνει μια άλλη, πιο ρεαλιστική πλευρά των ψυχικών ασθενειών, από την οποία πάσχει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων αλλά πολλές φορές παραλείπεται η αναφορά της.
8. Chocolate (2019)- Κατάθλιψη, διαταραχή μετατραυματικού στρες
Τα γυρίσματα στην Ελλάδα δεν είναι ο μόνος λόγος να δει κανείς το ‘Chocolate’. Ο Lee Kang (Yoon Kye-sang) συνδέεται με τη μαγείρισσα Moon Cha-yeong (Ha Ji-won) που πάσχει από κατάθλιψη και υποφέρει από κρίσεις πανικού αποτέλεσμα της διαταραχής μετατραυματικού στρες από την οποία υποφέρει. Δεν κατορθώνει να αντιμετωπίσει τα τραύματά της, καθώς τείνει να τα απωθεί. Αλλά η συνάντησή της με τον Lee Kang θα τα φέρει στην επιφάνεια. Αρκεί η υποστήριξή του και η ενασχόληση με τη δημιουργία σοκολάτας να τη βοηθήσουν να αφήσει πίσω όλα αυτά τα βάρη που κουβαλούσε μέσα της τόσο καιρό;
9. Rain or Shine (2017)- Μετατραυματική αμνησία, διαταραχή μετατραυματικού στρες
Το ‘Rain or Shine είναι μια ιστορία’ ανάμεσα στον Lee Gang-doo (Lee Jun-ho) και την Ha Moon-soo (Won Jin-ah) που έχουν χάσει σε ένα τρομερό ατύχημα τους αγαπημένους τους και προσπαθούν να ξεπεράσουν το ψυχικό αυτό εμπόδιο και να συνεχίσουν τη ζωή τους. Εκείνος, λόγω του τραυματισμού και της διαταραχής μετατραυματικού στρες από την οποία ταλαιπωρείται θέλει να παραιτηθεί από τη ζωή. Εκείνη πάσχει μετατραυματική αμνησία. Μόνο όταν ο ένας ανοίγεται στον άλλο καταλαβαίνουν ότι όλα μπορούν να τα ξεπεράσουν και βρίσκουν κίνητρο να ζήσουν και να δημιουργήσουν.
10. Soul Mechanic (2020)- Οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας
Για το τέλος κρατήσαμε το ‘Soul Mechanic’ που αφηγείται is about a psychiatrist, Lee Si-joon (Shin Ha-kyoon), έναν παθιασμένο και δημιουργικό ψυχίατρο και την Ηan Woo-joo (Jung So-min), μια καλλιτέχνη που πάσχει από οριακή (μεταιχμιακή) διαταραχή προσωπικότητας που της προκαλεί νευρικές κρίσεις. Αποφασίσει να την βοηθήσει παρά το γεγονός ότι και ο ίδιος αντιμετωπίζει μετατραυματικό στρες μετά από την αυτοκτονία ενός ασθενή του. Οι δυο θα γεφυρώσουν ότι τους χωρίζει και θα δείξουν ότι το ταξίδι προς τη θεραπεία είναι ευκολότερο όταν έχεις συνοδοιπόρο.
Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις από τις πραγματικά πολυάριθμες σειρές της κορεάτικης μικρής οθόνης που είτε αφιερώνονται ολοκληρωτικά είτε θίγουν εν μέρει το ζήτημα της ψυχικής υγείας. Θα χαρούμε πολύ να δούμε τις δικές σας προτάσεις και να εμπλουτίσουμε τον κατάλογο!
Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να βρείτε γραμμές ψυχολογικής υποστήριξης:
Γραμμές Βοήθειας – Ψυχο-γραφήματα (psychografimata.com)
Και να θυμάστε:
Πηγές:
21 Korean Dramas About Mental Health Issues, Sorted Into Categories (thesmartlocal.com)