Τρεις ποιητικές συλλογές από τον Νίκο Παπάνα

Ο Νίκος Παπάνας γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι καθηγητής Ιατρικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Από το 1988 έχει δημοσιεύσει ποιήματα, μεταφράσεις ποιημάτων και δοκίμια για την ποίηση σε λογοτεχνικά περιοδικά. Το 2004 έλαβε τιμητική διάκριση από τον Σύνδεσμο Εκδοτών Βόρειας Ελλάδας. Το 2019 κυκλοφόρησε η ποιητική συλλογή του «Πρώτη δημοτικού και άλλα» από τις εκδόσεις Ιωλκός. Ακολούθησαν οι ποιητικές συλλογές : «Σε ανακηρύσσω νικήτρια» και «Σας αρέσουν τα σονέτα;».

«Πρώτη δημοτικού και άλλα»

Η ποιητική συλλογή αποτελεί μια απόπειρα επιστροφής στην παιδική αθωότητα και στον λυρισμό, με τρόπο αυτοσαρκαστικό, παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις δυσκολίες, που προκαλεί η απόπειρα αυτή. Διακρίνεται σε δύο ποιητικές ενότητες. Κύριες θεματικές είναι η ποίηση και ο έρωτας, και όσα συνδέονται με αυτά: η θλίψη, η φθορά, η ήττα, αλλά και το φως, η μελωδία, η αγάπη…

Διαβάστε περισσότερα για την ποιητική συλλογή εδώ.

Εν’ αστέρι πεσμένο

Εν’ αστέρι πεσμένο, μία πληγωμένη σιωπή,

ένα ερείπιο.

Κι αχ πώς να ανυψωθώ

ξάστερος, διάφανος

μέσα στο βλέμμα σου.

Να πλέξω ένα στεφάνι φως.

Να σ’ αγαπήσω.

Κάνετε δική σας τη συλλογή εδώ.

«Σε ανακηρύσσω νικήτρια»

Το θέμα της δεύτερης συλλογής είναι ο έρωτας, που εμφανίζεται ξαφνικά και αναδεικνύεται ως νικηφόρος, μα και ανεκπλήρωτος. Η συλλογή ξεχωρίζει για τη συνοχή της και τη δραματική ένταση και αναδύεται σε ένα ερωτικό ταξίδι. Τα ποιήματα αλληλοσυμπληρώνονται, σαν να αφηγούνται μια ερωτική ιστορία. Η δεύτερη ενότητα ολοκληρώνεται με χαϊκού.

Ευτυχώς ήρθες

Ευτυχώς ήρθες –

λύτρωση επιτέλους,

έναστρο πάθος,

νόημα του καλπασμού, α

φροσύνη δύο ψυχών.

Κάνετε δική σας τη συλλογή εδώ.

«Σας αρέσουν τα σονέτα;»

Η τρίτη συλλογή του Νίκου Παπάνα περιλαμβάνει 14 σονέτα, μερικά εκ των οποίων ακολουθούν παραδοσιακή μορφή. Η συλλογή παραμένει πιστή στα αγαπημένα θέματα του έρωτα και της ποίησης. Το πρώτο σονέτο τείνει να αφήνει τον έρωτα ανεκπλήρωτο, καθώς σύμφωνα με τον ποιητή, ο έρωτας είναι “αιώνια προσωρινός” και τρέφεται από την απουσία. Το δεύτερο σονέτο, επηρεασμένο από την ελληνική και ευρωπαϊκή παράδοση, προσπαθεί να μας παρηγορήσει. Η γραφή διατηρεί την πρωτοτυπία της, δημιουργώντας υποβλητικές εικόνες και απροσδόκητους συνδυασμούς λέξεων, ενώ διατηρείται η ισορροπία μεταξύ λυρισμού, δραματικότητας και ολοκληρωμένης μορφής.

Τα ποιήματα συνοδεύουν έργα της Ρένας Ανούση – Ηλία.

Έρωτας

Πιστός, ζηλότυπος και μονογαμικός,

αιώνια προσωρινός,

ανόητα έξυπνος,

παράφορα ψυχρός•

σαν κύκλος που εννοεί

την ίδια του την κυκλικότητα-

επίλυση της εξίσωσης

φωτιά ίσον νερό.

Ειρωνική ειλικρίνεια,

επώδυνη διαφάνεια,

γλώσσα πέρ’ απ’ τις γλώσσες.

Αδύνατο να τον ορίσει ορισμός –

πιστός, ζηλότυπος και μονογαμικός,

αιώνια προσωρινός.

Κάνετε δική σας τη συλλογή εδώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *