Το 1980 ο Mike Wells τράβηξε αυτήν την συγκλονιστική φωτογραφία ενός καθολικού ιεραπόστολου που κρατά το χέρι ενός πεινασμένου αγοριού της Ουγκάντα. Φαίνεται σχεδόν απίθανο ότι αυτό το χέρι είναι ανθρώπινο. Και όμως είναι το χέρι ενός ανθρώπου. Ενός πεινασμένου ανθρώπου.
Ο ανεξάρτητος φωτορεπόρτερ Mike Wells εξήγησε στο περιοδικό Holland Herald, σε συνέντευξή του, αφού κέρδισε το βραβείο World Press Photo of the Year, ότι το 1980 βρισκόταν στην Αφρική εργαζόμενος για την οργάνωση Save the Children του Ηνωμένου Βασιλείου, καλύπτοντας την εκστρατεία κατά της πολιομυελίτιδας στην Σουαζιλάνδη και το Μαλάουι. Ο Wells τράβηξε αυτήν την εικόνα, ενώ ήταν σε ένα ταξίδι στην Ουγκάντα. Εκεί ιερείς της Βερόνα μοίραζαν φαγητό, ήδη από τις πρώτες μέρες του λιμού. Ένας από τους μοναχούς περιέγραψε την κατάσταση στον Wells και του είπε ότι το αγόρι ήταν από την φυλή Karamojong και ήταν περίπου τεσσάρων ετών.
Η έλλειψη τροφίμων στην Karamoja ξεκίνησε τον Ιούλιο του 1978, μετά την ξηρασία, την αποτυχία των καλλιεργειών και τις ασθένειες των φυτών. Χωρίς να είναι περιοχή μεγάλης οικονομικής ή πολιτικής σημασίας για την κυβέρνηση της Ουγκάντα, η διοίκηση του προέδρου Idi Amin δεν έλαβε καμία ενέργεια, παρόλο που ειδοποιήθηκε για την κατάσταση εκείνο το έτος. Μετά την ανατροπή του Amin και την φυγή των στρατιωτών του το 1979, οι πολεμιστές του Karamojong απέκτησαν μεγάλη ποσότητα όπλων και πυρομαχικών. Η εισροή πυροβόλων όπλων άλλαξε δραστικά τις περιφερειακές ισορροπίες ισχύος και τις πολιτιστικές παραδόσεις γύρω από τις επιδρομές. Έγινε επικίνδυνο να μετακινηθείτε μέσα και έξω από την Karamoja με βοοειδή ή σπόρους.
Επιπλέον, η εθνική ανασφάλεια προκάλεσε πλήρη κατάρρευση του εμπορίου. Οι οικογένειες άρχισαν να εξαντλούν τα τρόφιμα στις αρχές του 1980. Η κατάσταση έγινε κρίσιμη τον Μάιο και ο λιμός έφτασε στο αποκορύφωμά του τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του ίδιου έτους. Τον Ιούλιο, οι ιερείς της Βερόνα στη Karamoja ζήτησαν βοήθεια από το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα στη Ρώμη. Οι καθολικές ιεραποστολικές δραστηριότητες είχαν αρχίσει στην περιοχή το 1933, με την Καθολική Εκκλησία να παρέχει βοήθεια σε περιόδους λιμού από τη δεκαετία του 1960.
Ο φωτογράφος Mike Wells, ο οποίος αργότερα θα κέρδιζε το World Press Photo Award για αυτήν τη φωτογραφία, παραδέχτηκε ότι ήταν ντροπή να τραβήξει τη φωτογραφία. Ένιωθε ντροπιασμένος, καθώς δεν μπήκε από μόνος του στον διαγωνισμό και ήταν αντίθετος στο να κερδίσει βραβεία με εικόνες ανθρώπων που λιμοκτονούσαν μέχρι θανάτου.
Πηγή: rarehistoricalphotos