Ο κινηματογράφος από την αυγή του μέχρι σήμερα έχει εξελιχθεί ραγδαία, αποτελώντας μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του σύγχρονου κόσμου Η γέννηση της έβδομης τέχνης το 1895 ήταν επαναστατική και άλλαξε ριζικά τον καλλιτεχνικό κόσμο. Αν και μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τα πρώτα βήματα του κινηματογράφου σε αυτό το άρθρο μας, θα ήταν αδύνατον να εξιστορήσουμε εδώ έναν αιώνα ιστορίας, γι’ αυτόν τον λόγο αποφασίσαμε να σας παρουσιάσουμε μονάχα ελάχιστες από τις πιο εμβληματικές στιγμές της μεγάλης οθόνης για την Παγκόσμια Ημέρα Κινηματογράφου.
1. Η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους
Το 1906 παράγεται η πρώτη ταινία μεγάλου μήκους The Story of the Kelly Gang, με διάρκεια μίας ώρας και δέκα λεπτών. Η ταινία σκηνοθετήθηκε από τον Charles Tait στην Μελβούρνη και αφηγείται την ιστορία του εγκληματία Ned Kelly και της συμμορίας του, κατά τον 19ο αιώνα. Δυστυχώς, μονάχα δεκαεπτά λεπτά υλικού έχουν διασωθεί από ολόκληρη την ταινία.
2. Ο Βουβός Κινηματογράφος
Ο σιωπηλός, βωβός κινηματογράφος έζησε το απόγειο του στην αρχή της δεκαετίας του 20ου με πρωτοστάτη τον Τσάρλι Τσάπλιν. Η έλλειψη ήχου έδωσε τη θέση του στις αφίσες που διαστρέφονται στις εικόνες που καθοδηγούσαν τον θεατή. Ένας άλλος πόρος ήταν οι υπότιτλοι και οι γραπτές συζητήσεις, οι οποίες αναπτύχθηκαν από τους λεγόμενους «συγγραφείς τίτλων». Ένα από τα χαρακτηριστικά του σιωπηλού κινηματογράφου ήταν ο αφύσικος τρόπος με τον οποίο κινήθηκαν οι χαρακτήρες. Ωστόσο, αποτελεί συνέπεια του γεγονότος ότι η καταγραφή έγινε με κυλίνδρους φιλμ 35 mm. Αυτή η μορφή είχε λίγα πλαίσια, από 16 έως 20 ανά δευτερόλεπτο, οπότε το κίνημα έμοιαζε σπασμωδικό.
3. Η γέννηση του Hollywood
Το Hollywood θεωρείται από πολλούς ως συνώνυμο του κινηματογράφου. Στις αρχές του 20ου αιώνα πολλές αμερικάνικες κινηματογραφικές εταιρίες που εδράζονταν στην Νέα Υόρκη και το Νιου Τζέρσεϋ, εγκαταστάθηκαν στο Λος Άντζελες, λόγω του καιρού του. Οι κακές καιρικές συνθήκες συχνά καθυστερούσαν τις παραγωγές, γεγονός που οδήγησε τα συνεργεία να αποστέλλονται σε πιο ηλιόλουστες περιοχές. Μέχρι το 1910, όλο και περισσότερα στούντιο χτιζόντουσαν στο Hollywood και το Λος Άντζελες έγινε το κέντρο των κινηματογραφικών παραγωγών της χώρας.
4. Η Εποχή του Ήχου
Ο ήχος υπήρχε από τον βωβό κινηματογράφο, με ζωντανή μουσική να συνοδεύει την δράση που ξετυλίγονταν στην οθόνη. Προσπάθειες για τον συγχρονισμό του ήχου και της εικόνας έγιναν καθ’ όλη την διάρκεια της δεκαετίας του 1920, με πρώτη επιτυχημένη προσπάθεια το The Jazz Singer, μία αμερικάνικη ταινία του 1927, όπου ακούμε τον πρωταγωνιστή να μιλά και να τραγουδά. Η νέα αυτήν τεχνολογία ήταν ξένη για σκηνοθέτες και τεχνικούς, οι οποίοι χρειάστηκαν χρόνια για να εξοικειωθούν με αυτή.
5. Εγχρωμες Ταινίες
Λίγα χρόνια μετά τον ήχο κατέφτασε και το χρώμα, με την πρώτη έγχρωμη ταινία Becky Sharp να κάνει το ντεμπούτο της το 1935. Μέχρι τότε υπήρχαν διάφορες τεχνικές χρωματισμού του φιλμ μετά το γύρισμα της ταινίας, αλλά η εταιρία Technicolor ήταν αυτή που δημιούργησε το έγχρωμο φιλμ τριών λωρίδων, δημιουργώντας τα πιο λαμπερά και κορεσμένα χρώματα. Για άλλη μία φορά οι δημιουργοί ένιωθαν επίφοβοι με αυτήν την νέα τεχνική, της οποίας το κόστος ήταν ακριβό, κάτι που δικαιολογεί την καθυστερημένη ανάπτυξη του έγχρωμου κινηματογράφου.
6. Τα πρώτα βραβεία
Η 1η τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ, που παρουσιάστηκε από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών (AMPAS) τίμησε τις καλύτερες ταινίες από την 1η Αυγούστου 1927 έως τις 31 Ιουλίου 1928 και έλαβε χώρα στις 16 Μαΐου 1929, σε ιδιωτικό δείπνο στο Hollywood Roosevelt Hotel στο Λος Άντζελες της Καλιφόρνια. Τα εισιτήρια κόστιζαν 5 $. Την εκδήλωση, η οποία διήρκησε 15 λεπτά, παρακολούθησαν 270 άτομα. Είναι πρώτη τελετή απονομής βραβείων για τον κινηματογράφο και η μόνη τελετή απονομής των βραβείων Όσκαρ που δεν μεταδόθηκε ούτε στο ραδιόφωνο ούτε στην τηλεόραση. εισήχθη ραδιοφωνική μετάδοση για τα 2α Όσκαρ.
7. Βιντεοκασέτες και DVDs
Ο κινηματογράφος φτάνει στα σπίτια μας το 1976 με την Νοτιοκορεάτικη ταινία The Young Teacher, την πρώτη ταινία που κυκλοφόρησε σε VHS. Δεκαετίες αργότερα, το 1997 γίνεται διαθέσιμη μία νέα, πιο εξελιγμένη τεχνολογία, τα DVD, με το Twister να γίνεται η πρώτη ταινία που διατίθεται σε DVD.
8. Η πρώτη ταινία 3D
Ποιος θα το πίστευε ότι το φορμάτ των 3D ταινιών ξεκίνησε από το 1953, στην πρεμιέρα της ταινίας House of Wax. Αναμφίβολα, η προσπάθεια συνοδεύτηκε από ορισμένα τεχνικά προβλήματα, αλλά δεν παύει να αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τεχνολογικές ανακαλύψεις που κυριαρχεί στην σημερινή πραγματικότητα, κάνοντας την κινηματογραφική εμπειρία διπλά συναρπαστική. Το 2004 Το Polar Express βγάζει 14 φορές περισσότερα στους κινηματογράφους προβάλλοντας την ταινία σε τρισδιάστατο από ό,τι στις 2D αίθουσες. Με την δημιουργία 3D κινηματογράφων σε όλο τον κόσμο, επιτέλους το Avatar ετοιμάζεται για την κυκλοφορία του τον Δεκέμβριο ως η πρώτη μεγάλη ζωντανή 3D ταινία της σύγχρονης εποχής και εκτοξεύεται στην πρώτη θέση της πιο οικονομικά επιτυχημένης ταινίας όλων των εποχών εκτοξεύοντας και το μέλλον της 3D ψυχαγωγίας.
9. Κινηματογράφος on-demand
Η μόδα των VHS και DVD, διήρκησε για δεκαετίες, αλλά ξεπεράστηκε πολύ πιο γρήγορα με την εμφάνιση των πλατφορμών streaming ταινιών. Πλέον δεν χρειάζεται να βγεις από το σπίτι σου για να αγοράσεις ή να νοικιάσεις την ταινία που θέλεις να δεις. Μία απλή συνδρομή είναι αρκετή και με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείς να επιλέξεις από μία τεράστια βιβλιοθήκη ταινιών. Η πρώτη πλατφόρμα streaming ταινιών iTV, έκανε το ντεμπούτο της το 1998, λίγες βδομάδες πριν το Netflix να κυκλοφορήσει το πρώτο του DVD.
10. Το καλύτερο κινηματογραφικό φιλί
Στον παλιό αλλά και σύγχρονο κινηματογράφο, έχουμε παρακολουθήσει κατά καιρούς φιλιά που έχουν αφήσει ιστορία και μάλιστα έχουν αποτελέσει σημεία αναφοράς στην ποπ κουλτούρα. Μάλιστα, αν ερμηνευτεί και σκηνοθετηθεί σωστά, το κινηματογραφικό φιλί μπορεί να είναι περισσότερο αποτελεσματικό από κάποια ερωτική σκηνή ή ακόμα και ένα ευτυχισμένο τέλος για το ζευγάρι. Από το φιλί στην Casablanca που η Ilsa λέει στον Rich, «Φίλα με. Φίλα με σαν να ήταν η τελευταία φορά», μέχρι και το φιλί με τα σπαγκέτι ανάμεσα στα δύο σκυλάκια στην ταινία Η Λαίδη και ο Αλήτης, θα έλεγε κανείς ότι υπάρχει ποικιλία iconic φιλιών στην μεγάλη οθόνη. Παρ’όλα αυτά, προσωπικά ξεχωρίζουμε, και η πλειοψηφία συμφωνεί, ότι το καλύτερο κινηματογραφικό φιλί είναι αυτό του Νόα (Ράιαν Γκόσλινγκ) και της Άλι (Ρέιτσελ ΜακΆνταμς) στην ταινία “The Notebook” κάτω από την καταρρακτώδη βροχή. Το πάθος και το συναίσθημα που φορτίζουν αυτό το φιλί καθώς και η λύτρωγση των πρωταγωνιστών και του θεατή αναμφισβήτητα το καθιστούν ένα από τα φιλιά που έχει μείνει αξέχαστο στην ιστορία του σύγχρονου κινηματογράφου.
Bonus – Το πρώτο φιλί της κινηματογραφικής ιστορίας δόθηκε το 1896 στην ταινία «The Kiss». Αν και χαρακτηρίστηκε ως «αηδιαστικό» και «σκανδαλώδες», ήταν η πιο δημοφιλής ταινία της εταιρείας παραγωγής «Edison» για εκείνη τη χρονιά.
11. Η Καλύτερη ταινία όλων των εποχών
Μία από τις σπουδαιότερες στιγμές στην ιστορία του κινηματογράφου αποτελεί η ταινία Citizen Kane του 1941, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Orson Welles, που μνημονεύεται ευρέως ως η καλύτερη ταινία που δημιουργήθηκε ποτέ. Η ταινία παραμένει σταθερά στην πρώτη θέση των καταλόγων με τις καλύτερες ταινίες όλων των εποχών, κάτι που δικαιολογείται από το ιδιαίτερο μοντάζ, τα εφέ και την μοναδική κινηματογράφησή της.
12. Η διασημότερη κινηματογραφική σκηνή
Στις αγαπημένες μας ταινίες υπάρχουν σκηνές που έχουν μεγάλο αντίκτυπο στους θεατές. Θα μπορούσε να είναι ο παράγοντας σοκ, το γεγονός ότι η σκηνή είναι η πρώτη στο είδος της ή η αισθητική της σκηνής που την κάνει τόσο καθοριστική. Το σίγουρο είναι ότι αυτές οι σκηνές, που χαρακτηρίζονται ως “εμβληματικές”, θα μείνουν για πάντα χαραγμένες στη μνήμη του κοινού. Μερικές από αυτές τις σκηνές είναι η σκηνή του ντους από το Ψυχώ που θεωρήθηκε επαναστατική για τις ταινίες τρόμου ή η σκηνή που ο Darth Vader αποκαλύπτει ότι είναι ο Πατέρας του Luke, ίσως η πιο σοκαριστική σκηνή στην ιστορία του σινεμά, που έγινε και πασίγνωστη, αν και παραποιημένη, ατάκα. Αναμφίβολα όμως η διασημότερη και πιο εμβληματική, μουσικά και σκηνοθετικά, σκηνή στην ιστορία του κινηματογράφου είναι η σκηνή από τον Τιτανικό όπου η Rose βρίσκεται στην πρύμνη του πλοίου και αναφωνεί “I’m flying, Jack, I’m flying!”. Θα θεωρούσαμε αδύνατο το γεγονός να μην έχει δει κάποιος αυτή την σκηνή ή έστω κάποια αναπαράσταση της.
Πηγές:
https://www.pocket-lint.com/tv/news/163172-teleparty-netflix-party-how-to-use
https://www.e-daily.gr/popculture/218903/oi-diasimoteres-skines-stin-istoria-tou-kinimatografou-pics