H Alexis Arnold είναι μία σύγχρονη καλλιτέχνης με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, της οποίας τα γλυπτά, οι εγκαταστάσεις και τα δισδιάστα έργα της επικεντρώνονται στον υλικό κόσμο, τον μετασχηματισμό και την αντίληψη του φωτός και του χρώματος, διάφορους τύπους γεωλογικών σχηματισμών και τις εγγενείς προσδοκίες του υλικού. Χρησιμοποιεί χημικές διεργασίες, επισημαίνοντας τις φυσικές δομές και τα φαινόμενα του φυσικού κόσμου μέσα από τα γλυπτά της. Ορισμένα υλικά και τεχνικές που χρησιμοποιεί είναι το σκυρόδεμα, οι χρωστικές, η ρητίνη, τα διχρωματικά και ολογραφικά φιλμ, οι οθόνες, η υδροκάλυψη, η βαφή ψεκασμού, το οπτικό γυαλί, οι κρύσταλλοι και πολλά ακόμη.
“I create sculptures, installations, and mixed media 2-D art that focuses on time, transformation, and perception. My material and process-driven practice explores the structures and phenomena of the natural world across micro to macro levels. I aim to recontextualize the commonplace, disguise the recognizable, and highlight the aesthetic traits of the materials, found objects, and subjects in my work.”
H Alexis Arnold αγαπά να μετασχηματίζει σε γλυπτά περιοδικά, φθαρμένα βιβλία, τηλεφωνικούς καταλόγους εφαρμόζοντας μια μέθοδο κρυστάλλωσης και κατάψυξης. Έτσι γίνονται σαν γεωλογικά δείγματα, σαν παγωμένα γλυπτά. Τα βιβλία τα βρίσκει σε κούτες όταν οι ιδιοκτήτες τα πετούν στο δρόμο δίπλα σε σκουπιδοντενεκέδες.
Εμπνεύστηκε την δημιουργία των συγκεκριμένων γλυπτών αφού επανειλημμένα βρήκε κιβώτια πεταμένων βιβλίων στο αστικό της περιβάλλον και γοητεύτηκε από την ιδέα να βρει τρόπους για να αποθανατίσει τις ξεχασμένες εκδόσεις που κανείς δεν ήθελε. Με το έργο της θέλει να στείλει και ένα ηχηρό μήνυμα για την αξία του “παραδοσιακού” βιβλίου καθώς το κλείσιμο των εκδόσεων πολλών εφημερίδων και περιοδικών σε συνδυασμό με την “επίθεση” των e-books και της “ηλεκτρονικής ανάγνωσης” αφήνει το βιβλίο σε μία αβέβαιη κατάσταση.
«Η κρυσταλλωμένη σειρά βιβλίων εξετάζει την ουσιαστικότητα του ίδιου του βιβλίου ως αντικειμένου έναντι του κειμένου ή του περιεχομένου του βιβλίου, εκτός φυσικά από το σχολιασμό της ευπάθειας και ευαισθησίας του τυπωμένου βιβλίου.» περιγράφει η Άρνολντ. «Οι κρύσταλλοι αφαιρούν το κείμενο και μετατρέπουν τα βιβλία σε αισθητικά, μη λειτουργικά αντικείμενα. Τα βιβλία, κατεψυγμένα με κρυστάλλινη ανάπτυξη, έχουν γίνει τεχνουργήματα ή γεωλογικά δείγματα εμποτισμένα με την ιστορία του χρόνου, της χρήσης και της νοσταλγίας. Έτσι, τα κρυσταλλωμένα γλυπτά των βιβλίων μοιάζουν λες και έχουν παγώσει για πάντα στο χρόνο.» και συμπληρώνει «Επιπλέον, είχα αναπτύξει κρύσταλλα σε σκληρά αντικείμενα και ήθελα να δω την επίδραση της ανάπτυξης των κρυστάλλων σε πορώδη, εύπλαστα αντικείμενα.»
“The crystals remove the text and solidify the books into aesthetic, non-functional objects.”They do give the idea that they have “become artifacts or geologic specimens imbued with the history of time, use, and memory.”
– Alexis Arnold
Η τεχνική με την οποία δημιουργεί τα γλυπτά της είναι η εξής: χρησιμοποιεί ένα υπερσυμπυκνωμένο διάλυμα Borax (χημικό διάλυμα)για την ανάπτυξη κρυστάλλων, το οποίο βράζει. Στη συνέχεια, βυθίζει το βιβλίο στο ζεστό μείγμα δίνοντας του εκείνη την στιγμή το επιθυμητό σχήμα. Καθώς το καυτό νερό κρυώνει, τα μόρια συρρικνώνονται και κάθε περίσσειο κομμάτι Borax κρυσταλλώνεται. Μόλις το διάλυμα κρυώσει εντελώς και οι κρύσταλλοι έχουν αναπτυχθεί στο βιβλίο, αποστραγγίζει και στεγνώνει το βιβλίο χωρίς να πειράξει το σχήμα του. Τα βιβλία θα κρατήσουν το νέο, διαμορφωμένο σχήμα τους όταν θα είναι εντελώς στεγνά. Οι ίδιοι οι κρύσταλλοι αλλάζουν από ημιδιαφανές σε αδιαφανές με την πάροδο του χρόνου ανάλογα με τις ατμοσφαιρικές συνθήκες. Αυτή η μετάβαση μπορεί να διαρκέσει χρόνια ή να προκληθεί γρήγορα.
Εκτός από τα γλυπτά, η Alexis έχει δημιουργήσει ποικίλα άλλα τεχνουργήματα, το καθένα με το δικό του μήνυμα. Τα έργα της κοστίζουν από 300 εώς και 4000 δολλάρια. Το έργο της έχει εκτεθεί σε διεθνές επίπεδο, όπως στο Aspen Art Museum, στην New York Hall of Science, στο Whatcom Museum, στο Bergdorf Goodman, στην Southern Exposure, στην Workshop Residence, στο Art on Paper, στο San Francisco Center for the Book και στην San Francisco Arts Commission.
Πηγή:
https://www.designboom.com/art/alexis-arnold-crystallized-books-02-23-2015/
https://www.zmescience.com/other/feature-post/crystallizing-books-the-spectacular-art-of-alexis-arnold/