Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης αποτελεί την πιο παλαιά διοργάνωση Μαραθωνίου δρόμου, εξαιρουμένου φυσικά αυτού των Ολυμπιακών Αγώνων. Διεξάγεται κάθε χρόνο την τρίτη Δευτέρα του Απριλίου στη Βοστώνη και αποτελεί την πιο προβεβλημένη εκδήλωση της Ημέρας των Πατριωτών, που γιορτάζεται στην πολιτεία της Μασαχουσέτης, σε ανάμνηση των δύο πρώτων μαχών του πολέμου της αμερικανικής ανεξαρτησίας.
Ο πρώτος Μαραθώνιος της Βοστώνης έγινε στις 19 Απριλίου 1897, με σκοπό να συνδέσει τον αγώνα των αρχαίων Αθηναίων και των Αμερικανών για την ελευθερία. Συμμετείχαν 18 αθλητές και νικητής αναδείχθηκε ο ιρλανδοαμερικανός Τζον Μακ Ντέρμοτ με χρόνο 2:55:10. Με την πάροδο του χρόνου η διοργάνωση γιγαντώθηκε και διεθνοποιήθηκε. Στις ημέρες μας, οι συμμετέχοντες (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) ξεπερνούν τις 30.000 και οι θεατές τις 500.000 χιλιάδες.
Η μελανότερη σελίδα στην ιστορία της διοργάνωσης γράφτηκε στις 15 Απριλίου 2013. Στις 2 και 49 το μεσημέρι τοπική ώρα, τρεις ώρες περίπου μετά των τερματισμό των νικητών, και ενώ συνέχιζαν να τερματίζουν οι συμμετέχοντες, εξερράγησαν με διαφορά δεκατριών δευτερολέπτων δύο βόμβες, στην Boylston Street, κοντά στην Copley Square, λίγα μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού. Για τον ένα εκρηκτικό μηχανισμό πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε μια χύτρα ταχύτητας ενώ ο δεύτερος είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί. Επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από εκρηκτικά, κομμάτια μετάλλου και μεταλλικά σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένοι σε μαύρες νάυλον σακούλες ή σακίδια πλάτης.
Ως αποτέλεσμα των δύο αυτών εκρήξεων, τρεις θεατές, η Κρισλ Κάμπελ, 29 ετών, η Κινέζα Λου Λινγκζί, 23 ετών και ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ έχασαν την ζωή τους. Επίσης 183 άνθρωποι τραυματίστηκαν, ενώ δυστυχώς αρκετοί εξ αυτών ακρωτηριάστηκαν. Ως δράστες της επίθεσης αναγνωρίστηκαν τα αδέλφια Τσαρνάεφ, τσετσενικής καταγωγής, που ζούσαν στις ΗΠΑ. Ο 27χρονος Ταμερλάν σκοτώθηκε από πυρά αστυνομικού, ενώ ο 19χρονος Τζοχάρ συνελήφθη και καταδικάσθηκε σε θάνατο.
Ο Τζεφ Μπάουμαν περίμενε την κοπέλα του στην γραμμή του τερματισμού. Χωρίς να το καταλάβει είδε τον έναν από τους δράστες που θα άλλαζε για πάντα όχι μόνο τη δική του ζωή αλλά και αρκετών ανθρώπων ακόμα. Ο Τζοκάρ Τσαρνάεβ τοποθέτησε τη βόμβα δίπλα ακριβώς από εκείνον. Ακρωτηριάστηκαν και τα δύο του πόδια. Όπως δηλώνει και ο ίδιος «Είδα τον βομβιστή. Πήρε τα πόδια μου, αλλά δεν με διέλυσε. Απλά με έκανε αυτό που είμαι σήμερα».
Ο Μπάουμαν έγινε σύμβολο του αιματηρού Μαραθωνίου της Βοστώνης. Αποτελεί υποκείμενο πολλών φωτογραφιών με θέμα την τρομοκρατική επίθεση στον μαραθώνιο της Βοστώνης, και η ζωή του έχει γίνει ταινία. Έχει παντρευτεί την τότε κοπέλα του, και έχουν αποκτήσει ένα παιδί.