Το κορίτσι του Αφγανιστάν

Ο Στιβ ΜακΚάρι γεννήθηκε στην Πενσυλβάνια στις 24 Φεβρουαρίου του 1950 και είναι φωτογράφος και φωτορεπόρτερ, έχοντας δουλέψει χρόνια για το National Geographic.

Το 1984 ο φωτογράφος βρήκε τη 12χρονη σε προσφυγικό καταυλισμό στο Πακιστάν και τη φωτογράφισε. Το κορίτσι φορούσε κόκκινη μαντίλα και κοιτούσε με τα καταπράσινα μάτια της ευθεία στον φακό της κάμερας. H φωτογραφία της έγινε εξώφυλλο στο τεύχος Ιουνίου του 1985 και η Σαρμπάτ έγινε σύμβολο των καταπιεσμένων γυναικών του Αφγανιστάν, που βρισκόταν τότε υπό την κατοχή των Σοβιετικών. Το «National Geographic» είχε γυρίσει και ένα μικρό ντοκιμαντέρ για τη ζωή της με τίτλο «Η Μόνα Λίζα του αφγανικού πολέμου». Η Σαρμπάτ είχε ορφανέψει στα έξι της χρόνια, καθώς οι γονείς της είχαν σκοτωθεί στους βομβαρδισμούς του Αφγανιστάν από τους Σοβιετικούς. Το 1984 ταξίδεψε επί μέρες στα βουνά του Αφγανιστάν, προκειμένου να περάσει τα σύνορα και να βρει καταφύγιο σε καταυλισμό στο Πακιστάν, όπου και την εντόπισε ο φωτογράφος του «National Geographic”.

Ωστόσο, ο φωτογράφος δεν είχε συγκρατήσει το όνομά της. Μερικά χρόνια αργότερα, οι υπεύθυνοι του περιοδικού προσπάθησαν να την εντοπίσουν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Το 2002 ο ΜακΚάρι μαζί με μια ομάδα του περιοδικού ταξίδεψαν στο Αφγανιστάν με σκοπό να μάθουν μάθουν τι απέγινε το κορίτσι του εξωφύλλου. Όταν έγινε γνωστός ο λόγος του ταξιδιού τους πολλοί άντρες τους πλησίαζαν και τους έλεγαν ότι ήταν παντρεμένοι με την κοπέλα της φωτογραφίας. Τελικά κατάφεραν να την εντοπίσουν μέσω ενός φίλου του αδερφού της, σε χωριό του Αφγανιστάν.

Η Σαρμπάτ ήταν πλέον 30 ετών, δεν είχε δει ποτέ τον εαυτό της στο εξώφυλλο του περιοδικού και αγνοούσε την αναγνωρισιμότητα που είχε κερδίσει. Στα 13 της χρόνια είχε παντρευτεί έναν φούρναρη και απέκτησε τέσσερα παιδιά, ενώ εκ των οποίων πέθανε σε νηπιακή ηλικία.

Το 2016 συνελήφθη από τις πακιστανικές αρχές για κατοχή πλαστών εγγράφων. Καταδικάστηκε σε 15 μέρες κράτηση και απελάθηκε από το Αφγανιστάν.