Η πρώτη selfie

Οι selfie φωτογραφίες έχουν μπει τα τελευταία χρόνια για τα καλά στην ζωή μας. Με τον όρο «selfie», εννοούμε την αυτο-φωτογράφηση συνήθως με την κάμερα του κινητού ή με τη βοήθεια ενός καθρέφτη και την κοινοποίησή της σε διάφορα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Η λέξη «selfie» πρωτοεμφανίστηκε το 2005 από τον φωτογράφο Jim Krause και το 2009 είχε πλέον διεισδύσει τόσο πολύ στην κοινωνία, ώστε συμπεριελήφθη ως λήμμα στο λεξικό Oxford English Dictionary. Όμως, η αυτο-φωτογράφηση ως ιδέα, έχει ιστορία πολλών ετών.

Η πρώτη selfie τραβήχτηκε το 1839.

Το μοντέλο και ταυτόχρονα φωτογράφος ονομαζόταν Robert Cornelius. Πάθος του ήταν η χημεία και η φωτογραφία, που τότε βρισκόταν σε πολύ πρώιμα στάδια εξέλιξης. Τον Οκτώβριο του 1839, ο Cornelius εργαζόταν στην επιχείρηση της οικογένειάς του και στον ελεύθερό του χρόνο, ασχολούνταν με την νταγκεροτυπία, όπως ονομαζόταν η πρώτη μέθοδος φωτογράφησης.

Ο νεαρός Cornelius επέλεξε να στήσει τη φωτογραφική μηχανή έξω από το κατάστημά του και για να γλιτώσει χρόνο, αποφάσισε να ποζάρει ο ίδιος μπροστά στο φακό, ώστε να ολοκληρώσει το πείραμά του. Έβγαλε λοιπόν το κάλυμμα του φακού, στάθηκε ακίνητος μπροστά στη μηχανή για μερικά λεπτά και έπειτα τρέχοντας, τοποθέτησε το κάλυμμα πίσω στο φακό. Το αποτέλεσμα ήταν η παραπάνω φωτογραφία που θα μπορούσε εύκολα να χαρακτηριστεί ως μία επιτυχής selfie.

Αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η πρώτη ομαδική selfie, η οποία βέβαια τραβήχτηκε πολλά χρόνια αργότερα. Είναι Δεκέμβρης του 1920. Πέντε γνωστοί φωτογράφοι της εποχής μαζεύονται στο στούντιο του ενός στην Νέα Υόρκη και ανεβαίνουν στην ταράτσα. Τη φωτογραφική μηχανή κρατάει με το δεξί του χέρι ο Joseph Byron και με το αριστερό ο Ben Falk. Στο κέντρο Pirie MacDonald, Colonel Marceau, Pop Core. Αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, δεν είναι τόσο φανερό ότι η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν 100 χρόνια.

Και όπως λοιπόν περνάνε τα χρόνια, φτάσαμε στο σημείο να έχουμε φωτογραφία selfie ακόμα και από το διάστημα. Ο Αμερικανός μηχανικός και πρώην αστροναύτης Buzz Aldrin είναι ο δεύτερος άνθρωπος στην Ιστορία που περπάτησε πάνω στη Σελήνη, μετά τον Neil Armstrong, αλλά κατάφερε να έχει μια άλλη πρωτιά. Κατά τη διάρκεια της αποστολής Gemini XII τράβηξε την πρώτη, ας την πούμε διαστημική, selfie.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *