Η φωτογραφία τραβήχτηκε κατά την καθέλκυση ενός γερμανικού στρατιωτικού σκάφους το 1936, σε μια τελετή στην οποία παρευρέθηκε ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ. Μέσα στην εικόνα ένας μοναχικός άντρας στάθηκε με τα χέρια σταυρωμένα καθώς εκατοντάδες άντρες και γυναίκες γύρω του σήκωσαν τα χέρια τους, κάνοντας τον χαιρετισμό που δείχνει αφοσίωση στο ναζιστικό κόμμα και τον αρχηγό του, τον Αδόλφο Χίτλερ. Το 1933 ο ναζιστικός χαιρετισμός είχε καταστεί υποχρεωτικός για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους, από τον υπουργό Εσωτερικών του τρίτου Ράιχ, και υποδήλωνε την λατρεία προς το πρόσωπο του Χίτλερ.
Στην φωτογραφία βλέπουμε έναν άνθρωπο που δεν υπάκουσε. Ο άνθρωπος αυτός ονομαζόταν August Landmesser. Στην φωτογραφία είναι 26 ετών. Ο August Landmesser έγινε μέλος του ναζιστικού κόμματος το 1931 με σκοπό να βρει μια δουλειά. Κατάφερε να βρει δουλειά ως εργάτης στα ναυπηγεία Blohm + Voss shipyard του Αμβούργου.
Το 1934, ο Landmesser συνάντησε την Εβραία Irma Eckler και οι δύο τους ερωτεύτηκαν βαθιά. Η σχέση τους είχε ως αποτέλεσμα, ένα χρόνο αργότερα να τον διαγράψουν από το κόμμα. Επίσης, η αίτησή τους για γάμο απορρίφθηκε σύμφωνα με τους νέους νόμους της Νυρεμβέργης.
Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους ο August και η Irma έκαναν ένα κοριτσάκι, την Ingrid. Το 1937 η οικογένεια έκανε μια αποτυχημένη προσπάθεια να φύγει στη Δανία, όπου συνελήφθησαν στα σύνορα. Ο Landmesser συνελήφθη και κατηγορήθηκε για «ατιμάτωση της φυλής» βάσει του ναζιστικού φυλετικού νόμου. Υποστήριξε ότι ούτε αυτός ούτε ο Eckler γνώριζαν ότι ήταν 100% Εβραία και αθωώθηκε στις 27 Μαΐου 1938 λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων, με την προειδοποίηση ότι η επανάληψη της παράβασης θα οδηγούσε σε ποινή φυλάκισης πολλών ετών.
Το ζευγάρι συνέχισε τη σχέση του, χωρίς καμία προσπάθεια να κρυφτεί και ένα μήνα αργότερα, ο Landmesser συνελήφθη ξανά και καταδικάστηκε σε καταναγκαστική εργασία για δύο χρόνια σε στρατόπεδο συγκέντρωσης. Δεν θα έβλεπε ποτέ ξανά την αγαπημένη του γυναίκα. Η Eckler συνελήφθη από τη Γκεστάπο και κρατήθηκε στη φυλακή Fuhlsbüttel, όπου γέννησε την δεύτερη κόρη τους, Irene.
Μετά την αποφυλάκιση του August τον Ιανουάριο του 1941 στάλθηκε στο μέτωπο, στην μονάδα Bewährunsbataillon 999, μια ιδιαίτερη σκληρή μονάδα με πρώην κρατούμενους και «ανεπιθύμητους». Οι Ναζί τοποθετούσαν σε αυτή την μονάδα αυτούς που τους έδιναν την ευκαιρία να αποδείξουν ότι είναι πατριώτες σύμφωνα με τα πρότυπα τους. Από τότε χάθηκαν τα ίχνη του August Landmesser. Εικάζεται ότι σκοτώθηκε σε αυτή την μονάδα.
Η γυναίκα του πιστεύεται ότι μεταφέρθηκε στο λεγόμενο Κέντρο Ευθανασίας Bernburg τον Φεβρουάριο του 1942, όπου ήταν μεταξύ των 14.000 ανθρώπων που σκοτώθηκαν.
Ο August Landmesser είχε την δύναμη να δείξει τα πιστεύω του και να παλέψει για αυτά. Προτίμησε να πάει κόντρα στους εκατοντάδες συνάδελφους του που χαιρέτησαν ναζιστικά, και όχι να γίνει σαν αυτούς. Προτίμησε να προσπαθήσει να φτιάξει έναν καλύτερο κόσμο για αυτόν και την οικογένεια του. Μακάρι ο κόσμος μας να ήταν γεμάτος με ανθρώπους σαν τον August, αντί για “ανθρώπους” που σκοτώνουν ανθρώπους σαν τον August.
Πηγή: rarehistoricalphotos