Αγκάθα Κρίστι: 15 μυστήρια γύρω από τη ζωή της…

Σήμερα ολοκληρώνονται 43 χρόνια από το θάνατο της βρετανίδας αστυνομικής συγγραφέα, Αγκάθα Κρίστι, της επονομαζόμενης και “Βασίλισσας του εγκλήματος”, χάρη στα 80 αστυνομικά μυθιστορήματα και τα αμέτρητα διηγήματα που συνέγραψε. Διασημότεροι ήρωές της είναι αναμφισβήτητα ο θρυλικός Ηρακλής Πουαρώ  και η δεσποινίδα Μάρπλ. Στο άρθρο αυτό θα βρείτε γεγονότα που αγνοείτε για την ζωή της:

1. Η μητέρα της δεν της επέτρεπε να διαβάζει

Η μητέρα της νεαρής Αγκάθα είχε αρνηθεί να λάβει η κόρη της τη βασική μόρφωση τουλάχιστον μέχρι την ηλικία των 8, με αποτέλεσμα η Κρίστι να μάθει μόνη της ανάγνωση και να διαβάζει κρυφά  από τη μητέρα της,τις περιπέτειες του Σέρλοκ Χόλμς. Τελικά στα 15 της, στάλθηκε σε σχολείο για δεσποινίδες στο Παρίσι.

2. Το πρώτο της μυθιστόρημα γράφτηκε μετά από στοίχημα

Αφότου πέρασε την εφηβεία της διαβάζοντας βιβλία και γράφοντας διηγήματα, η αδερφή της Κρίστι έβαλε στοίχημα αν θα μπορούσε η αδερφή της να ξεκινήσει κάτι σε μέγεθος μυθιστορήματος. Η Κρίστι αποδέχτηκε την πρόκληση κι έγραψε το “Η μυστηριώδης υπόθεση στο Styles”, μια ιστορία μυστηρίου με έναν στρατιώτη σε αναρρωτική άδεια που βρίσκει τον εαυτό του να εμπλέκεται σε μια υπόθεση δηλητηρίασης στο κτήμα ενός φίλου του. Το μυθιστόρημα, στο οποίο εμφανίζεται ο Ηρακλής Πουαρώ, απορρίφθηκε από έξι εκδότες μέχρι να εκτυπωθεί το 1920.

3.Είχε ψευδώνυμο

Από το 1930 και  ως το 1956, έγραψε τρία ρομαντικά μυθιστορήματα με το λογοτεχνικό ψευδώνυμο Μαίρη Γουεστμάκοτ. Το ψευδώνυμο ήταν σύνθεση του δεύτερου ονόματός της, Μαίρη, ενώ το Γουεστμάκοτ ήταν επίθετο των συγγενών της.

4.Ο Πουαρώ ήταν αληθινό πρόσωπο

Ο  Πουαρώ, ο  ντετέκτιβ που έλυνε τα εγκλήματα ως τζέντελμαν, είναι ίσως το γνωστότερο δημιούργημα της Κρίστι. Η Κρίστι λέγεται πως τον εμπνεύστηκε όταν είδε τυχαία ένα Βέλγο άνδρα να κατεβαίνει από λεωφορείο στις αρχές του 1910. Λέγεται πως είχε κάπως παράξενη εμφάνιση, περίεργο μούσι και αινιγματική έκφραση. Το ντεμπούτο του μυθιστορηματικού του ομολόγου στο “Η μυστηριώδης υπόθεση στο Styles” επρόκειτο να είναι η πρώτη από τις σχεδόν 50 εμφανίσεις.

5.Κάποτε εξαφανίστηκε για 10 μέρες

Το 1926 η Κρίστι άφησε το σπίτι της στο Λονδίνο χωρίς να αφήσει ίχνος. Θα μπορούσε να είναι μια υπόθεση εξαφάνισης όμοια με αυτές στα μυθιστορήματά της, ιδίως αφότου ο σύζυγός της, Άρτσι, είχε πρόσφατα αποκαλύψει πως είχε ερωτευτεί μια άλλη γυναίκα και ήθελε διαζύγιο. Εξαπολύθηκε ανθρωποκηνυγητό από την αστυνομία, παρότι ήταν αχρείαστο: Η Κρίστι απλώς είχε βγει με το αμάξι από την πόλη με κατεύθυνση ένα σπα, πιθανόν για να βγάλει από το μυαλό της την ταραχώδη οικογενειακή της ζωή. Η συγγραφέας δεν έκανε καμία αναφορά στο περιστατικό στην κατοπινή της αυτοβιογραφία. Κάποιοι υπέθεσαν ότι ήταν κόλπο δημοσιότητας, άλλοι πίστεψαν τον ισχυρισμό της οικογένειας, πως είχε υποστεί κάποιου είδους επεισόδιο αμνησίας.

6.Αγαπούσε το σέρφινγκ

Μαζί με το σύζυγό της, Άρτσι, η Κρίστι έκανε μαζικά ταξίδια το 1922, ξεκινώντας από τη Νότιο Αφρική και καταλήγοντας στη Χονολουλού. Σε κάθε βήμα, το ζευγάρι έγινε πιο ικανό στην ιστιοσανίδα, κάποιοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ίσως ήταν οι πρώτοι Βρετανοί σέρφερ που έμαθαν να στέκονται όρθιοι στη σανίδα.

7.Πήρε όρκο συγγραφής αστυνομικών βιβλίων

Ιδρυμένο το 1928 από τον συγγραφέα Άντονυ Μπέρκλεϋ, το London Detection Club ή Famous Detection Club, ήταν μια κοινωνική συνάθροιση των σημαντικών αστυνομικών συγγραφέων της Αγγλίας. Τα μέλη “ορκίζονταν” να μην στερούν ποτέ από τον αναγνώστη βασικές ενδείξεις για την υπόθεση και ποτέ να μη χρησιμοποιούν ολότελα φανταστικά δηλητήρια ως στηρίγματα της πλοκής. Η Κρίστι ήταν μέλος με κύρος, και ανέλαβε το ρόλο της προέδρου επί τιμή το 1956 με μια προϋπόθεση: Δεν ήθελε ποτέ να βγάλει λόγο.

8.Έκανε ό,τι μπορούσε για ν’ αρχίσει το κάπνισμα

 Λίγο μετά το τέλος του πρώτου παγκοσμίου πολέμου, την περίοδο που το κάπνισμα έχαιρε κύρους και εκτιμήσεως, λέγεται πως η Κρίστι είπε πως απαγοητεύτηκε που δε μπορούσε να αποκτήσει τη συνήθεια παρότι είχε επανειλημμένα προσπαθήσει.

9.Αγαπούσε την αρχαιολογία

Αφού χώρισε με τον πρώτο της σύζυγο Άρτσι, η Κρίστι παντρεύτηκε τον αρχαιολόγο Μαξ Μάλλοουαν το 1930 και τον ακολουθούσε σε τακτικά ερευνητικά ταξίδια στη Συρία και το Ιράκ. Παρότι βοηθούσε τον άντρα της στις ανασκαφές, ποτέ δε σταμάτησε να δουλεύει πάνω στα βιβλία της: Το προτιμώμενο μέσο μετακίνησης ήταν συχνά το Οριάν Εξπρές, γεγονός που πιθανόν ενέπνευσε το “Έγκλημα στο Οριάν Εξπρές”.

10.Εμπνεύστηκε τουλάχιστο ένα από τα “θύματά” της από έναν μπελά στην πραγματική ζωή

Όταν ο Μάλλοουαν παντρεύτηκε την Κρίστι, ήταν βοηθός του γνωστού αρχαιολόγου Σερ Λέοναρντ Γούλεϋ. Αυτό το γεγονός τάραζε τη σύζυγο του Γούλεϋ, που αρνήθηκε στην Κρίστι να μείνει σε ανασκαφική κατασκήνωση της Μεσοποταμίας. Ο Μάλλοουαν αναγκαζόταν να παίρνει τραίνο προς τη Βαγδάτη κάθε νύχτα για να την δει. Η Κρίστι σύντομα έγραφε το “Φόνος στη Μεσοποταμία”: Θύμα ήταν η σύζυγος ενός διευθυντή αρχαιολογικών ανασκαφής, που δολοφονήθηκε με ένα αρχαίο σκήπτρο. Η Κρίστι αφιέρωσε το βιβλίο στους Γούλεϋ, που ποτέ δεν ξανασυνεργάστηκαν με τον Μάλλοουαν.

11.Δεν ήθελε να φωτογραφίζεται ως συγγραφέας

Η Κρίστι φωτογραφιζόταν συχνά όταν ταξίδευε, ωστόσο φαινόταν να αντιπαθεί την εμφάνιση της φωτογραφίας της στο κάλυμμα των μυθιστορημάτων της και μια φορά επέμεινε να εκδοθούν χωρίς απεικόνισή της. Είναι πιθανό πως η Κρίστι προτιμούσε να μην αναγνωρίζεται δημόσια.

12.Το παλιό της σπίτι νοικιάζεται

Η πρώην οικία της στο Ντέβονσάιρ της Αγγλίας διατίθεται προς ενοικίαση. Το αιωνόβιο κτίριο ήταν το καλοκαιρινό καταφύγιο της Κρίστι της δεκαετία του ’50, τμήματα του νοικιάζονται σε άτομα ή γκρουπ για 500 δολάρια τη βραδιά. Κάποια έπιπλα κι ένα πιάνο που κάποτε ανήκαν στη συγγραφέα παραμένουν στην οικία.

13.Έγραψε την “Ποντικοπαγίδα” με αίτημα της βασίλισσας

Το έργο “Ποντικοπαγίδα” για μια ομάδα ανθρώπων παγιδευμένων σε πανσιόν αποκλεισμένη απ’το χιόνι, με ένα δολοφόνο ανάμεσα τους-ήταν αρχικά ραδιοφωνικό σκετς, με τίτλο “Τρεις τυφλοπόντικες”, που γράφτηκε με αίτημα της Βασίλισσας Μαίρης, μητέρα του Γεωργίου ΣΤ’, το 1947.


14.Οι Times της Νέας Υόρκης αφιέρωσαν επικήδειο στον Ηρακλή Πουαρώ όταν πέθανε. 

Στο μυθιστόρημα της “Η κουρτίνα”, το 1975, ο διάσημος ντετέκτιβ πεθαίνει στα βαθιά γεράματα δίνοντας όμως λύση πριν στο φαινομενικά “τέλειο φόνο”. Η αντίδραση στην απώλειά του ήταν τόσο έντονη, που οι Times της Νέας Υόρκης δημοσίευσαν έναν πρωτοσέλιδο “επικήδειο” για το χαρακτήρα στις 6 Αυγούστου. Η Κρίστι πέθανε την επόμενη χρονιά.


15.Δε συμπαθούσε τη βία

Η προτιμώμενη μεθοδολογία της Κρίστι για την εξόντωση των χαρακτήρων της ήταν το δηλητήριο: Είχε δουλέψει σε κλινική κατά τα τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου πολέμου και είχε βαθιά γνώση φαρμακολογίας. Γι’ αυτό το λόγο, σπάνια φέρουν όπλο οι πρωταγωνιστές της. Εξαιτίας μάλιστα της ακρίβειας στην περιγραφή του δηλητηρίου ως φονικό όπλο, το πρώτο της μυθιστόρημα δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα για φαρμακοποιούς!

One thought on “Αγκάθα Κρίστι: 15 μυστήρια γύρω από τη ζωή της…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.