Το αριστούργημα του Henri Matisse, “Ο ΧΟΡΟΣ”


Ο πίνακας “Ο Χορός”(1910) είναι μια ελαιογραφία σε καμβά (260 X 391 εκ.) του Henri Matisse, ο οποίος εκτίθεται στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (MoMA) της Νέας Υόρκης.

Ο πίνακας αναπαριστά πέντε φιγούρες σε κυκλικό σχηματισμό μπροστά από επίπεδο φόντο. Η απόδοση είναι απλοποιημένη, με επίπεδα σχήματα και μορφές χωρίς λεπτομέρειες. Χρησιμοποιούνται σκούρες αποχρώσεις του μπλε και του πράσινου στο φόντο, ενώ το χρώμα των μορφών είναι βασισμένο στο κόκκινο. Αξιοποιείται η φόρμα, το περίγραμμα και η εκφραστική αξία χρωμάτων ομάδων (θερμά, αντίθετα) δημιουργώντας σχέσεις ισορροπίας και αρμονίας. Μέσα από τις επαναλήψεις της καμπύλης γραμμής και του κόκκινου χρώματος αντανακλάται ρυθμός και κίνηση, ενώ η απουσία προοπτικής δίνει ένα αίσθημα ακαθόριστου χώρου.

Ειδικότερα, οι γιγαντόσωμες φιγούρες χορεύουν ανάμεσα σε γη και ουρανό , παρασυρμένες σε ένα αέναο στροβιλισμό. Πίσω από την φαινομενική απλότητα της σύνθεσης και την αμεσότητα των μορφών και των χρωμάτων κρύβεται ένα σύνθετο πλέγμα από ιδέες και νοητικούς συνειρμούς. Ο χορός γίνεται το συμβολικό όραμα ενός συμπαντικού εναγκαλισμού , στο οποίο η ζωή ερμηνεύεται ως μια κυκλική αρμονία που επαναλαμβάνεται ασταμάτητα και ρυθμικά .

“Μουσική” (1910)

Το έργο “Ο Χορός” δημιουργήθηκε μαζί με ένα άλλο την “Μουσική” το 1910 για να κοσμήσουν τον χώρο της σκάλας στην μοσχοβίτικη κατοικία του Σεργκέι Σουκίν. Προηγείται ένας πρώτος πίνακας “Χορός Ι” του 1909, ο οποίος κατά τον καλλιτέχνη ήταν απλώς ένα προπαρασκευαστικό σχέδιο. Το 1911 ο Matisse ταξίδεψε στην Μόσχα για να επιβλέψει αυτοπροσώπως την εγκατάσταση των δύο μεγάλων έργων.

“Χορός Ι” (1909)

Πηγές: https://www.henrimatisse.org/the-dance.jsp , https://m.lifo.gr/team/sansimera/52648 , http://photodentro.edu.gr/lor/handle/8521/9316

2 thoughts on “Το αριστούργημα του Henri Matisse, “Ο ΧΟΡΟΣ”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *