Πητ Μοντριάν, ο πρωτοπόρος της “αφαίρεσης”

Ο Πιτ Μοντριάν (Piet Mondrian, πραγματικό όνομα Piet Cornelis Mondriaan) γεννήθηκε στην πόλη Amersfoort της Ολλανδίας και σπούδασε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Άμστερνταμ την περίοδο 1892 – 1895. Ήταν ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μοντέρνας τέχνης και συνιδρυτής του κινήματος του νεοπλαστικισμού (κίνημα de Stijl) μαζί με τον Theo Van Doesburg. Θεωρείται από τους πλέον επιδραστικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα. Είναι γνωστός για τους μη παραστατικούς πίνακες που ονόμαζε συνθέσεις, που αποτελούνταν από ορθογώνιες φόρμες, κόκκινες, μπλε, κίτρινες, μαύρες, άσπρες που διαχωρίζονται από κάθετες και οριζόντιες μη ισοπαχείς γραμμές. Ήταν το αποτέλεσμα μιας στιλιστικής εξέλιξης που ξεκίνησε από τα 30 του μέχρι το τέλος της ζωής του.

Η ζωγραφική του Μοντριάν κατακλύζεται από μία ηθελημένη ψυχρότητα που εντάσσεται σε μία τέλεια πολεοδομία. Αποκλείει από τη ζωή και την τέχνη του το τραγικό και ασυνείδητο. Το έργο του είναι ένας συγκερασμός της ζωγραφικής με πνευματικούς και φιλοσοφικούς στοχασμούς, σε αντίθεση με τους κυβιστές. Στην καθαρή του αφαίρεση σχήματα και χρώματα έχουν τις δικές τους απόλυτες, αυτόνομες αξίες και σχέσεις, αποσυνδεδεμένες από κάθε συνειρμικότητα. Έβλεπε το έργο του σαν έκφραση μιας τέλειας συμπαντικής αρμονίας, στην οποία συνέβαλε και αυτός με την τέχνη του. Ήταν ένα είδος μυστικιστή και ήθελε να φανερώνει η τέχνη του τις απαρασάλευτες πραγματικότητες πίσω απ’ τις αέναες μεταβαλλόμενες μορφές των υποκειμενικών φαινομένων. Η τέχνη του, τέλος, είναι δυναμική, με μία ζωογόνα, σχεδόν λυρική ένταση, όχι απλά συμμετρική και ισορροπημένη.Ίσως ο γνωστότερος πίνακας του καλλιτέχνη είναι η “Σύνθεση σε κόκκινο, κίτρινο και μπλε” (1930). Πρόκειται για μια ελαιογραφία σε καμβά (69 x 72 εκ.). Χρησιμοποιώντας γραμμές, απλά γεωμετρικά σχήματα και τα βασικά χρώματα δημιούργησε ο καλλιτέχνης το έργο που διακρίνεται για την έντονη γραμμικότητα, τις επίπεδες φόρμες και την εκφραστική αυτάρκεια του. Σε λευκό φόντο δημιουργεί ένα πλέγμα από μαύρες κάθετες και οριζόντιες γραμμές οι οποίες διαιρούν τη ζωγραφική επιφάνεια σε εναρμονισμένα ορθογώνια και τετράγωνα διάφορων μεγεθών. Επιλεκτικά χρωματίζει ορισμένα από τα γεωμετρικά σχήματα επιλέγοντας τα κόκκινο, κίτρινο, μπλε, δίχως αναμείξεις.

Το δημαρχείο της Χάγης κοσμημένο με το έργο του Μοντριάν

ΠΗΓΕΣ: http://photodentro.edu.gr/aggregator/lo/photodentro-lor-8521-9319 , http://www.artmag.gr/articles/art-articles/about-art/item/512-piet-mndrian-georges-braque

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *