Αλληγορία της σωφροσύνης, Τιτσιάνο: το έργο και οι συμβολισμοί πίσω από αυτό

O Τιτσιάνο Βετσέλλιο, ευρύτερα γνωστός και ως Τισιανός ή Τιτσιάνο, ήταν Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης. Ανήκει στη σχολή της Βενετίας και θεωρείται ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους της, του οποίου το έργο αντιπροσωπεύει τη μετάβαση από την παράδοση του 15ου αιώνα στην τεχνοτροπία που υιοθετήθηκε κατά τον 16ο.

Tizian 090.jpg

Το έργο του “Αλληγορία της σωφροσύνης” που φιλοτεχνήθηκε ανάμεσα στο 1565 και 1570 κρύβει ένα συμβολισμό. Το έργο του αναπαριστά τρεις ανδρικές μορφές, διαφορετικών ηλικιών, που η καθεμιά κοιτά προς άλλη κατεύθυνση και στο κάτω μέρος του πίνακα τρία ζώα, ένα λιοντάρι, ένα λύκο και ένα σκύλο. Σύμφωνα μεπαραδόσεις τα ζώα συμβολίζουν το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον. Ιστορικοί υποστηρίζουν πως το έργο απεικονίζει στα αριστερά τον ίδιο τον Τιτσιάνο, ηλικιωμένο, ο οποίος συμβολίζει το παρελθόν. Στο κέντρο του πίνακα πιθανώς βρίσκεται ο γιος του Τιτσιάνου, ο Οράτσιο ενώ στα δεξιά, σε νεαρή ηλικία, ο ξάδελφος του Μάρκο Βετσέλλιο που όπως και ο Οράτσιο δούλεψαν μαζί με τον Τιτσιάνο.

Στο πάνω μέρος του πίνακα υπάρχειη επιγραφή: EX PRAETERITO/PRAESENS PRUDENTER AGIT/NE FUTURA ACTIONẼ DETURPET (δηλαδή από την εμπειρία του παρελθόντος, το παρόν δρά με σύνεση, ώστε να μην σημαδέψει τις δράσεις του μέλλοντος).

Σύμφωνα με τον Έργουιν Πανόφσκι είναι πιθανό να απεικονίζονται οι κληρονόμοι του Τιτσιάνο. Αδιαμφισβήτητα ο Τιτσάνο με το έργο του αυτό ακολουθεί την πεποίθηση του ότι με την εμπειρία και τον χρόνο κατακτάται η φρόνηση και η σύνεση. Το παρελθόν είναι ένας αέναος δάσκαλος που καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις πράξεις του παρόντος. Το παρόν λαμβάνοντας υπόψη τα γεγονότα του παρελθόντος αποσκοπεί σε ένα καλύτερο μέλλον.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *