Το whaam, από τον πατέρα της Ποπ Αρτ, Ρόι Λίχτενσταϊν

Ο Ρόι Λίχτενσταϊν ήταν Αμερικανός καλλιτέχνης της Ποπ Αρτ. Ο καλλιτέχνης συχνά αντλούσε τα θέματά του από εμπορικές πηγές, βιβλία, κόμικς, καρτούν και διαφημιστικές εικονογραφήσεις, επειδή ο τρόπος που απεικόνιζαν το συναισθηματικό περιεχόμενο, χρησιμοποιώντας απλές τεχνικές της γραφιστικής, του επέτρεπε να παρουσιάζει ιδιαίτερα φορτισμένα θέματα με ένα φαινομενικά επιφανειακό τρόπο.

Ακόμη, είχε προτίμηση στη χρωματική παλέτα του βιβλίου κόμικς, με τα φωτεινά κόκκινα, κίτρινα, γαλάζια και πράσινα, που συχνά είχαν μαύρο περίγραμμα. Η τεχνική που είχε επιλέξει δεν ήταν απλώς μια αναφορά στη λαϊκή κουλτούρα, αλλά επιπλέον ένα ειρωνικό σχόλιο σε αυτό που εκείνος θεωρούσε ευτελισμό της κουλτούρας του αμερικάνικου τρόπου ζωής.

Ως καλλιτέχνης ο Λίχτενσταϊν σαγηνευόταν πάντα από την αμερικάνικη κουλτούρα και στην αρχή της καριέρας του δημιουργούσε έργα που απεικόνιζαν ιστορικές σκηνές γύρω από φημισμένες μάχες ή ιστορίες για το Φαρ Ουέστ. Άρχισε να πειραματίζεται με την Ποπ Αρτ στις αρχές του ’60 και στράφηκε στην παιδική του αγάπη για τα κόμικς.

Βασισμένο στην εικόνα από το βιβλίο Αμερικάνοι άντρες στον πόλεμο, που είχε δημοσιευτεί από το DC Comics in 1962, Whaam! αφού προσαρμόστηκε επιδέξια από τον Λίχτενσταϊν μεγενθύθηκε σε γιγάνταια κλίμακα με αποτέλεσμα αυτό το δυναμικό, στυλιταρισμένο και εμβληματικό έργο της Ποπ Αρτ. Λέγεται ότι η άμεση έμπνευση ήρθε όταν ένα από τα παιδιά του σήκωσε το κόμικς που διάβαζε και τον προκάλεσε με τα λόγια: “Στοίχημα ότι δε μπορείς να ζωγραφίσεις τόσο καλά.”

” Η Ποπ Αρτ δεν μοιάζει σαν τον πίνακα κάποιου άλλου. Μοιάζει με αυτό το ίδιο,το αυθεντικό”.

Σχετική εικόνα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *