James Michalopoulos – Ο ελληνικής καταγωγής ζωγράφος της Νέας Ορλεάνης

Essentia

Ο James Michalopoulos είναι Αμερικανός ζωγράφος και γλύπτης. Είναι γνωστός για τις πολύχρωμες ερμηνείες του της Νέας Ορλεάνης. Έχει ζωγραφίσει, επίσης, τοπία που περιβάλλουν το σπίτι του στην Βουργουνδία της Γαλλίας, αλλά και τα αστικά τοπία και τη ζωή στο δρόμο στο Σαν Φρανσίσκο και τη Βοστώνη.

James Michalopoulos

Ο James Michalopoulos, ή αλλιώς James Mitchell, γεννήθηκε στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας το 1951. Ο πατέρας του Δημήτριος Αναστασίου Μιχαλόπουλος, Έλληνας μετανάστης στην Αμερική, ήταν ο αρχιτέκτονας που βοήθησε να διαμορφωθεί το σύγχρονο, αστικό κέντρο του Πίτσμπουργκ. Είναι επίσης ο ανιψιός του ζωγράφου του αφηρημένου φωτορεαλισμού, William Baziotes, του οποίου τα έργα γεμίζουν ακόμα και σήμερα το πατρικό του σπίτι. Σε ηλικία 18 ετών παρακολούθησε και αποφοίτησε από το Bowdoin College με Bachelor of Arts. Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στο Niagara Falls, στη Νέα Υόρκη, το 1977 πέρασε λίγες μέρες σχεδιάζοντας ένα περίεργο πέτρινο κτίριο. Μια μέρα ο ιδιοκτήτης του κτιρίου, αρχιτέκτονας, βγήκε, κοίταξε και ζήτησε να το αγοράσει. «Έκανα – δεν ξέρω – είκοσι πέντε δολάρια για δουλειά αξίας τεσσάρων ημερών», λέει ο Μιχαλόπουλος. “Αλλά ήμουν εκτός λειτουργίας και”. Μετά μετακόμισε στη Ουασινγκτον και έπειτα Νέα Ορλεάνη, Λουιζιάνα. Αρχικά αυτοδίδακτος ο Μιχαλόπουλος εργάστηκε στο Jackson Square και το Bourbon Street ως καλλιτέχνης στο δρόμο, σχεδιάζοντας σκίτσα ανθρώπων στην πλατεία και ζωγραφίζοντας πορτρέτα ανθρώπων για 2-3 δολλάρια το καθένα. Έχοντας κουραστεί να σχεδιάζει πορτρέτα, άρχισε να ταξιδεύει στην πόλη με ένα φορητό καβαλέτο, ζωγραφίζοντας τα κτίρια και την αρχιτεκτονική της Νέας Ορλεάνης. Ξεκίνησε να πουλάει τα έργα του στη γαλλική συνοικία. Έπειτα, πήρε μαθήματα τέχνης στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Νέας Ορλεάνης και στο Πανεπιστήμιο της Νέας Ορλεάνης.

Έχει από τότε σταδιακά δημιουργήσει ένα διεθνή φανατικό κοινό. Βασισμένος στο γνωστό του στυλ παίρνει την τοπική αρχιτεκτονική και την μετατρέπει σε ένα άκρως δυναμικό και αισθησιακό έργο αιχμαλωτίζοντας το πνεύμα και την ουσία του αντικειμένου του με πολλαπλά στρώματα παχιάς παστέλ μπογιάς. Έτσι πανω στον καμβά εμφανίζεται ένα πορτρέτο της πόλης γεμάτο χρώμα και ενέργεια που σε καθηλώνει. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα πιο μεγάλα ταλέντα της πόλης. Αν περάσετε ποτέ από την Νέα Ορλεάνη, μπορείτε να δείτε την επιρροή του σε knockoffs σε όλη την πόλη και να ανακαλύψετε την πραγματική ομορφιά των έργων του στην επώνυμη Γκαλερί Quarter.

There is a netherworldly quality to New Orleans at night. At times the sky is clearly purple and sprinkles magic. The shadows are deep, and even the ghosts roam more comfortably. The scent of sweet olive calls and tunnels of mystery emerge beneath the oaks’ extended arms. And there you are under the stars, painting this impossibly beautiful scene and thinking nothing could be more majestic, when a young woman rides by on her bike singing blissfully.

Έχει διατελέσει επίσημα ως επίσημος καλλιτέχνης του Φεστιβάλ Τζαζ & Κληρονομιάς της Νέας Ορλεάνης έξι φορές, περισσότερες φορές από κάθε άλλο καλλιτέχνη, με το έργο του να εμφανίζεται κάθε φορά στην πολυπόθητη αφίσα, μια άνευ προηγουμένου και μέχρι σήμερα αξεπέραστη τιμή.

I like to listen to R&B and Jazz while I work. So, I dance and paint. Like any self-respecting New Orleanian, I search for my salvation in orgiastic release. The dance shall set you free!

Έχει ειπωθεί ότι “ίσως κανένας ζωντανός καλλιτέχνης να μην είναι πιο βαθιά δεμένος στο μυαλό του κοινού στο οπτικό τοπίο της Νέας Ορλεάνης από τον Μιχαλόπουλο”. Πράγματι, η αρχιτεκτονική της Νέας Ορλεάνης χρησιμεύει ως έμπνευση για το έργο του Τζέιμς Μιχαλόπουλου. Ερωτεύτηκε τα χρώματα, τα κτίρια και τους ανθρώπους της πόλης. Η Νέα Ορλεάνη είναι η μούσα του, όπως δηλώνει ο ίδιος. Οι διαστρεβλωμένες ερμηνείες του των κτιρίων της Νέας Ορλεάνης είναι διασημες σε όλον τον κόσμο Οι ελαιογραφίες του είναι πολύχρωμες και χαρακτηρίζονται από «υπερβολικές απόψεις και παραμορφωμένες προοπτικές». Οι πίνακές του αποτυπώνουν τη ζωή, την κίνηση και την προσωπικότητα των υποκειμένων του. Έχει ένα μοναδικό μουσικό, ενεργητικό στυλ – γεμάτο χρώματα και ευρείες πινελιές. Χρησιμοποιεί παλέτα με μαχαίρια στο έργο του, το οποίο βοηθά στην παροχή έντονου χρώματος και υφής. Βάζει βαφή σε χοντρό χρώμα, σμιλεύοντας το χρώμα με ένα μαχαίρι παλέτας μέχρι να προκύψει το θέμα του.

“My style is an abstraction of the figurative. I like color, volumetric shape and graphic lines. While one may recognize the subject of my painting, through my work one discovers the spirit of it.”

We Groovin

Παρόλο που παραμένει εμπνευσμένος από δυικότητα της ομορφιάς και της φθοράς που είναι η καρδιά της Νέας Ορλεάνης, οι πρόσφατοι καμβάδες του Μιχαλοπούλου καταγράφουν επίσης την ανθρώπινη μορφή – τόσο σε πορτραίτα όσο και σε κοινωνικές σκηνές, σε αφηρημένα τοπία – κυρίως δάση και πεδία γύρω από το σπίτι του στη Γαλλία και, περιστασιακά, ζώα που κατάφεραν να αιχμαλωτίσουν τόσο το βλέμμα του όσο και τη φαντασία του.

There is a great deal of interest for me in the intersection of human activity and nature, I am attuned to the interplay. I might study a passage through the woods or the edge of a farm field. Even grass in the crack of the sidewalk. Willfully it makes its way. How tenacious, nature.

Τα θέματα των γλυπτών του κυμαίνονται από ψάρια και πυροσβεστικούς κρουνούς μέχρι τεράστιες χειρονομικές μελέτες χρώματος και μορφής σε μέταλλο. Ο Μιχαλόπουλος μπορεί να ολοκληρώσει μια ελαιογραφία μέσα σε δύο με τρεις μέρες. Μπορεί να ολοκληρώσει έναν απλό πίνακα έσα σε μία μέρα, καθώς λέγεται. Αφήνει τις «ολοκληρωμένες» ζωγραφιές στο στούντιό του για εβδομάδες και συνεχίζει να προσθέτει σε πίνακες, που αισθάνεται ότι είναι απαραίτητο. Έπειτα, τα έργα στέλνονται στην γκαλερί τέχνης. Το κόστος των έργων του κυμαίνεται απο 2,000 εως 40,000 δολλάρια.

Το έργο του έχει παρουσιαστεί εκτενώς στις Η.Π.Α. και στο εξωτερικό, όπως: Γαλλία, Αγγλία, Γερμανία, Ελβετία και Ολλανδία. Οι πίνακές του βρίσκονται σε πολλές δημόσιες και εταιρικές συλλογές, όπως: τα Universal Studios, η Chrysler Corporation, το Μουσείο Νότιας Τέχνης Ogden, το Μουσείο Τέχνης του Ντάλλας, το Μουσείο Τέχνης της Νέας Ορλεάνης, η Chevrolet Motor Corporation και η Northwest Airlines. καθώς και στις συλλογές του Bruce Willis, του Jackson Browne, του John Goodman, της Linda Hamilton, του Tony Curtis, της Bonnie Raitt, της Sharon Stone, του Aaron Neville, της Emmylou Harris και πολλών άλλων. Το Gambit Weekly τον δήλωσε ο “Καλύτερος Καλλιτέχνης της Χρονιάς” οκτώ φορές.

Ως διαχειριστής του Ιδρύματος Μιχαλόπουλου, ο James υποστηρίζει την εκφραστικότητα στην αρχιτεκτονική και τους προσιτούς χώρους στούντιο για αναδυόμενους καλλιτέχνες. Επιπλέον, παραμένει ένας παθιασμένος συντηρητής όλων των ειδών έργων τέχνης αλλά και φιλάνθρωπος, υποστηρίζοντας ιστορικές γειτονιές και ένα πλήθος κοινοτικών φιλανθρωπικών οργανώσεων.

Πηγές:

https://en.wikipedia.org/wiki/James_Michalopoulos

https://www.wheretraveler.com/new-orleans/shop/meet-painter-james-michalopoulos-new-orleans-masterpiece-himself

https://www.wheretraveler.com/new-orleans/shop/meet-painter-james-michalopoulos-new-orleans-masterpiece-himself

https://www.michalopoulos.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *