Οι Δύο Φρίντες της Φρίντα Κάλο

Οι Δύο Φρίντες είναι μια ελαιογραφία της Μεξικανής ζωγράφου Φρίντα Κάλο. O πίνακας ήταν το πρώτο έργο μεγάλης κλίμακας που έγινε από την Κάλο και θεωρείται ένα από τα πιο αξιόλογα έργα της. Ανήκει στο καλλιτεχνικό ρεύμα του σουρεαλισμού και στην τέχνη Ναΐφ (μία κατηγορία τέχνης που χαρακτηρίζεται από μια παιδικού τύπου απλοϊκότητα, τόσο στην ύλη και το περιεχόμενο όσο και στην τεχνική).

Αποτέλεσμα εικόνας για frida kahlo and riviera
Η Φρίντα Κάλο με τον σύζυγό της και επίσης ζωγράφο Ντιέγκο Ριβέρα

Πρόκειται για μια διπλή αυτοπροσωπογραφία, που απεικονίζει δύο εκδοχές της Κάλο να κάθονται μαζί. Η μία φοράει ένα λευκό βικτοριανό φόρεμα ευρωπαϊκού στιλ ενώ η άλλη φοράει ένα παραδοσιακό φόρεμα Tehuana. Μερικοί ιστορικοί τέχνης αναφέρουν ότι οι δύο φιγούρες στον πίνακα είναι μια αναπαράσταση της διπλής κληρονομιάς της Φρίντα. Ο πατέρας της, Γκιγιέρμο Κάλο ήταν Γερμανός ενώ η μητέρα της, Ματίλντε Καλντερόν, ήταν μιγάδα με Ισπανική και Αμερικοινδιανική καταγωγή. Και οι δύο φιγούρες κρατούν αντικείμενα στην αγκαλιά τους. Η Μεξικανή Φρίντα έχει ένα μικρό γλυπτό ενός αρχαίου θεού και η Ευρωπαία Φρίντα κρατάει μια λαβίδα. Κηλίδες αίματος υπάρχουν στο λευκό φόρεμα της Ευρωπαϊκής Φρίντα από ένα σπασμένο αγγείο που έχει κοπεί από τις λαβίδες. Το αιμοφόρο αγγείο συνδέει τις δύο Φρίντες, περνώντας από τα χέρια τους στην καρδία τους.

Αποτέλεσμα εικόνας για οι δυο φριντες
Οι δυο Φρίντες
Αποτέλεσμα εικόνας για Theodore Chasseriau two sisters
The Two Sisters (Chassériau)

Το έργο αναφέρεται στη ζωή της Κάλο που ήταν γεμάτη μόνιμο πόνο και χειρουργικές επεμβάσεις και στην παράδοση των ανθρωποθυσιών των Αζτέκων. Ο πίνακας δημιουργήθηκε το 1939, την ίδια χρονιά που η Κάλο πήρε διαζύγιο από τον Ντιέγκο Ριβέρα. Κατά την περίοδο αυτή η Κάλο ήταν συναισθηματικά φορτισμένη, καθώς ο Ντιέγκο Ριβέρα αποτελούσε για την ίδια τον μεγάλο έρωτα της ζωής της, ακόμη κι αν εκείνος την πλήγωσε επανειλημμένα. Είχε ακόμη συνάψει σχέση με την αδελφή της, Κριστίνα, η οποία και πρωταγωνιστεί σε πολλούς πίνακες του ζωγράφου. Αυτή την περίοδο το συναίσθημα πως μόνο η ίδια μπορεί να στηρίξει τον εαυτό της πιθανώς να οδήγησε στη δημιουργία αυτού του έργου τέχνης.

Σύμφωνα με τον φίλο της Κάλο, Fernando Gamboa, ο πίνακας ήταν εμπνευσμένος από δύο πίνακες που η Κάλο είχε δει νωρίτερα το ίδιο έτος στο Λούβρο, το «Οι δύο αδελφές» του Τεοντόρ Σασεριώ και το «Η Gabrielle d’Estrées και μία από τις αδελφές της» ανώνυμου καλλιτέχνη.

Αποτέλεσμα εικόνας για Η Gabrielle d'Estrées και μία από τις αδελφές της
Η Gabrielle d’Estrées και μία από τις αδελφές της

Οι δύο Φρίντες βρίσκονται σήμερα στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Μεξικού.

0 thoughts on “Οι Δύο Φρίντες της Φρίντα Κάλο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.