“Φιγούρα στο παράθυρο” – Η σχέση του Σαλβαδόρ Νταλί με την αδερφή του

Ο πίνακας «Φιγούρα στο παράθυρο» δημιουργήθηκε το 1925, όταν ο Dali ήταν μόλις 21 ετών. Καθώς η Gala δεν είχε μπει ακόμη στη ζωή του, η αδερφή του ζωγράφου, η Ana Maria αποτελούσε έμπνευση για τον ίδιο. Η ίδια ήταν ιδιαίτερα υποστηρικτή τις παραμονές της έκθεσης του Νταλί στις Galeries Dalmau στην Barcelona. Δεν μας εκπλήσσει καθόλου το γεγονός ότι οι πίνακες του καλλιτέχνη που απεικονίζουν την Ana Maria αντικατοπτρίζουν τους πειραματισμούς του με διάφορες τεχνικές και στυλ.

Τις ώρες που πόζαρα ως μοντέλο για τους πίνακές του, ποτέ δεν κουραζόμουν να κοιτάζω το τοπίο, το οποίο ήδη και πάντοτε ήταν ένα μέρος μου. Πάντα με ζωγράφιζε δίπλα σε ένα παράθυρο και τα μάτια μου είχαν τον χρόνο να απορροφήσουν όλες τις μικρές λεπτομέρειες.

Η Ana Maria σχολιάζοντας τον τρόπο που ο αδερφός της, Salvador, την ζωγράφιζε ενσωματώνοντας το καταλανικό τοπίο

Σε αρκετούς πίνακές του δοκιμάζει μια απλοποιημένη απεικονιστική τεχνική με απαλές ελαφρώς γεωμετρικές γραμμές, εξερευνώντας παράλληλα μια μεγάλη ποικιλία παλαιότερων και σύγχρονων τεχνικών απεικονιστικής ζωγραφικής, συμπεριλαμβανομένων των Ιταλών ζωγράφων novecento.

Καθώς περνούσε ο χρόνος, η σχέση μεταξύ της Ana Maria και του Salvador έπαιρνε άσχημη τροπή. Ο Dali είχε δηλώσει : “Κάποιες φορές φτύνω στο πορτρέτο της μητέρας μου και πραγματικά το απολαμβάνω. Η Ana Maria δεν αντέχει αυτή την αισχρή συμπεριφορά.”

Η ίδια έγραψε για τον αδελφό της στο βιβλίο της με τον τίτλο «Salvador Dali, Seen through the eyes of his sister» (“Ο Σαλβαδόρ Νταλί μέσα από τα μάτια της αδερφής του”) που εκδόθηκε το 1949. Ο Dali ήταν εξαιρετικά αναστατωμένος για αυτό και το ανέφερε θυμωμένα κάθε λίγο.

Τελικά, το 1954 ο ζωγράφος δημιούργησε ένα πίνακα με τίτλο «Young Virgin Autosodomized by her Own Chastity» (“Νεαρή παρθένα αυτοσοδομιζόμενη με τα κέρατα της δικής της αγνότητας”). Η θέση, τα μαλλιά, το τοπίο και η χρωματική παλέτα σχετίζονται εμφανώς με τον πίνακα «Φιγούρα στο παράθυρο», ωστόσο εδώ λείπει η γαλήνη και οι “αθώες” γραμμές, ενώ και ο τίτλος είναι τουλάχιστον περίεργος. Θεωρείται πως ο πίνακας αυτός ήταν η εκδίκηση του καλλιτέχνη για το βιβλίο της αδερφής του.

ΠΗΓΕΣ: https://mydailyartdisplay.wordpress.com/2013/03/16/figure-at-a-window-by-dali-1925-and-young-virgin-autosodomized-by-her-own-chastity-by-dali-1954/ , https://www.semifind.gr/news/view/Nea/5575/diasimoi-pinakes-zografikis-poy-kryvoyn-endiaferonta-mystika

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *