“Καλοκαίρι” του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο

Ο Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο ή Αρτσιμπόλντι (Giuseppe Arcimboldo 1527-1593) ήταν Ιταλός ζωγράφος της Αναγέννησης. Εκπρόσωπος του ιταλικού μανιερισμού, θεωρείται ένας από τους πλέον ασυνήθεις καλλιτέχνες της αναγέννησης, γνωστός κυρίως για τις γκροτέσκ συνθέσεις του που απεικονίζουν φρούτα, λουλούδια, πουλιά, λαχανικά, ζώα, εργαλεία, και άλλα αντικείμενα, στη μορφή προσωπογραφίας.

Καλοκαίρι

Εκπρόσωπος του ιταλικού μανιερισμού, θεωρείται ένας από τους πλέον ασυνήθεις καλλιτέχνες της Αναγέννησης. Τον 20ό αιώνα, το έργο του εκτιμήθηκε από την ομάδα των υπερρεαλιστών.

Φθινόπωρο

Ξεκίνησε να εργάζεται ως ζωγράφος στον Καθεδρικό Ναό του Μιλάνου (1549-58). Αργότερα εγκαταστάθηκε στην Πράγα, ως ένας από τους ευνοούμενους ζωγράφους της Αυλής των Αψβούργων (1562-87).

Χειμώνας

Ένα από τα έργα που φιλοτέχνησε ο Αρτσιμπόλντο είναι και το καλοκαίρι, ένας πίνακας που παρουσιάζει το πορτραίτο μιας γυναίκας, που αποτελείται από καλοκαιρινά φρούτα και λαχανικά.

Συγκεκριμένα, το μάγουλο της είναι ένα μεγάλο ροζ ροδάκινο, η μύτη ένα αγγούρι, το πιγούνι είναι ένα αχλάδι, το μάτι είναι ένα βύσσινο, και μια σειρά από πράσινους αρακάδες είναι τα δόντια. Το κεφάλι περιλαμβάνει ακόμα διάφορα φρούτα, λαχανικά, φύλλα και δημητριακά όπως: δαμάσκηνα, κεράσια, σταφύλια, σκόρδα και κρεμμύδια, ένα πεπόνι, μια μελιτζάνα, ένα καλαμπόκι, σιτάρι και βρόμη. Στον αχυρένιο φόρεμα, που περιλαμβάνει και μια αγκινάρα στο στήθος, γράφεται το όνομα του καλλιτέχνη και η ημερομηνία του έργου.

Άνοιξη

Πέρα από το καλοκαίρι, ο ζωγράφος δημιούργησε πίνακες και για τις υπόλοιπες τρεις εποχές ( Φθινόπωρο, Χειμώνας, άνοιξη). Τα έργα σήμερα βρίσκονυαι στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.

0 thoughts on ““Καλοκαίρι” του Τζουζέπε Αρτσιμπόλντο

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *