20 Από τα Πιο Πρωτότυπα Μοντέρνα Γλυπτά Στον Κόσμο – VOL. 2

Η μοντέρνα γλυπτική έχει σπάσει κάθε φραγμό, έχει ξεπεράσει τα όρια του κλασικού, τοποθετώντας τον θεατή σε άλλες διαστάσεις. Όχι μόνο σε πλατείες, αλλά και σε απίθανα σημεία, γλύπτες τοποθετούν τα έργα τους προκαλώντας έκπληξη και θαυμασμό για τις δημιουργίες τους, εναρμονίζοντάς τα με απρόσμενους τρόπους στο αστικό ή φυσικό περιβάλλον. 20 γλυπτά σύγχρονης τέχνης παρουσιάζονται παρακάτω για να δώσουν το δικό τους μήνυμα. Σύγχρονοι καλλιτέχνες ασχολήθηκαν με την πέτρα και το μέταλλο και σας ταξιδεύουν σε άλλες εποχές λέγοντας σας τη δική τους ιστορία.  

1. Αγάπη (Inner Children Trapped Inside Adult Bodies), Alexander milov, BURNING MAN FESTIVAL, Νεβάδα, Ηπα

Δημιουργήθηκε από τον Ουκρανό καλλιτέχνη Alexander Milov και παρουσιάζει την σύγκρουση μίας γυναίκας και ενός άνδρα και, τελικά, την εσωτερική έκφραση της ανθρώπινης φύσης. Στο γλυπτό δύο ενήλικες έχουν μαλώσει και κάθονται πλάτη με πλάτη αλλά τα παιδιά μέσα τους θέλουν να αγκαλιαστούν αγαπημένα.

2. Colossus, Φλωρεντία, Ιταλία

3. Ο Άγνωστος Αξιωματούχος, Ρέυκιαβικ, Ισλανδία

4. Μαύρο Φάντασμα, Klaipeda, Λιθουανία

Αυτό το απειλητικό άγαλμα που αναδύεται από το νερό είναι μία φανταστική δημιουργία, ένας συμβολικός θησαυρός που αντιπροσωπεύει την Κλαϊπέντα, την παλαιότερη πόλη της Λιθουανίας

4. Άντρας που κρέμεται, Πράγα, Τσεχία

6. Βυθιζόμενο Κτίριο έξω από την Κρατική Βιβλιοθήκη, Μελβούρνη, Αυστραλία

7. Άντρας στη δουλεία, Μπρατισλάβα, Σλοβακία

Βγαίνοντας από ένα φρεάτιο του δρόμου, αυτός ο άνθρωπος δημιουργήθηκε το 1997. Μετά από την συγκρουση πολλών οχημάων πάνω στο ανθεκτικό άγαλμα, προστέθηκε μία πινακίδα ως προειδοποίηση της παρουσίας του. Διαβάζει: “Άντρας σε εργασία.” (”Man at Work.”).

8. De Vaartkapoen, Βρυξέλλες, Βέλγιο

Αυτό το γλυπτό του Tom Frantzen είναι πολύ αγαπητό στον λαό του Βελγίου. Αντιπροσωπεύει κάποιον που βγαίνει από τον υπόνομο για να τραβήξει τα πόδια ενός περαστικού αστυνομικού. Μοναδική απεικόνιση του αγώνα για την εξουσία.

9. The Rain Man, Michel Folon, Ιταλία

10. Εγκαταλείποντας το καλούπι σου, Ζήνωνας Φρουντάκης, Philadelphia, Pennsylvania, ΗΠΑ

Ο γλύπτης Zenos Frudakis σφυρηλάτησε αυτό το δημόσιο γλυπτό για να δηλώσει τον αγώνα του ανθρώπου να κατακτήση την ελευθερία. Το χάλκινο έργο του καλλιτέχνη δείχνει ένα άτομο που ξέφυγε από την γκρίζα μάζα ανώνυμων φορέων. Σύμφωνα με τον ίδιο, πρόκειται για «τον αγώνα για την επίτευξη της ελευθερίας μέσα από την δημιουργική διαδικασία.» Κατασκευάστηκε το 2001 στην Φιλαδέλφεια.

11. ΤΑ ΠΑΠΟΎΤΣΙΑ ΣΤΙΣ ΌΧΘΕΣ ΤΟΥ ΔΟΎΝΑΒΗ, ΒΟΥΔΑΠΈΣΤΗ, ΟΥΓΓΑΡΊΑ

Ένα από τα πιο συγκινητικά μνημεία της Βουδαπέστης: Δίπλα στην Γέφυρα των Αλυσίδων στον Δούναβη βρίσκεται ένα μνημείο για τους 550.000 Ούγγρους Εβραίους που έχασαν την ζωή τους το 1944-1945. Χιλιάδες πυροβολήθηκαν δίπλα στην όχθη από τους συμπατριώτες τους, συνεργάτες των Ναζί. Πριν τους εκτελέσουν τους ανάγκασαν να βγάλουν το πιο πολύτιμο πράγμα που είχαν πάνω τους, τα παπούτσια τους. Εξήντα ζευγάρια σκουριασμένα παπούτσια από σίδηρο έγιναν ένα ζωντανό μνημείο για τους Ούγγρους Εβραίους. Τα διαφορετικά μεγέθη και στυλ αντικατοπτρίζουν πως κανείς δεν γλίτωσε από την κτηνωδία της πολιτοφυλακής Arrow Cross εκείνον τον χειμώνα. Το γλυπτό έχει κατασκευαστεί και εγκατασταθεί το 2005.

12. Το Μνημείο των Ανώνυμων Περαστικών,  Γέρζι Καλίνα, Wroclaw, Πολωνία

Αυτά τα γλυπτά αντιπροσωπεύουν τους ανθρώπους που “εξαφανίστηκαν” στη μέση της νύχτας, με την επιβολή του στρατιωτικού νόμου την 13η Δεκεμβρίου το 1981.

13. Καρέκλα για 1000 Εβραίους, Κρακοβία, Πολωνία

Η γλυπτική σύνθεση διαθέτει 33 σιδερένιες καρέκλες στο χώρο του πρώην γκέτο και 37 καρέκλες που στέκονται στην άκρη της πλατείας και σε στάσεις του τραμ. Οι άδειες καρέκλες θέλουν να δείξουν ότι ο καθένας μπορεί να γίνει θύμα. Συμβολίζουν επίσης για την ιστορία του γκέτο, όταν όλα τα έπιπλα από τα εβραϊκά σπίτια πετάγονταν έξω έτσι ώστε οι γονείς να μην είναι σε θέση να κρύψουν τα παιδιά τους.

14. Το Δεμένο Όπλο, Turtle Bay, Νέα Υόρκη, ΗΠΑ

Μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτό το τολμηρό άγαλμα κατά της βίας με πολλούς τρόπους. Ο κόμπος στην κάννη του όπλου είναι γεμάτος με έναν πολύ δυνατό συμβολισμό, ειδικά σήμερα, καθώς οι νόμοι περί όπλων στις ΗΠΑ είναι ένα άκρως επίκαιρο και φλέγον ζήτημα.

15. Αγάλματα σε φυσικό μέγεθος απεικονίζουν σκηνές από τον Παγκόσμιο Πόλεμο, Eceabat, Τουρκία

Αυτή η πραγματικού μεγέθους σκηνή έχει ως σκοπό στην εδραίωση της φρίκης του πολέμου, αποδίδοντας φόρο τιμής σε όλους όσους πέθαναν σε αυτές τις τραγωδίες.

16. Πείνα, ROWAN GILLESPIE, Δουβλινο, Ιρλανδία

Αυτά τα αγάλματα αντιπροσωπεύουν τον Μεγάλο Λιμό του 19ου αιώνα που επηρέασε την ιστορία της χώρας. Κατά την διάρκεια του λιμού, ο πληθυσμός μειώθηκε στο 20%-25%, εξαιτίας των μαζικών θανάτων και μετανάστευσης.

17. Η Πρώτη Γενιά, CHONG FAH CHEONG, Σιγκαπούρη 

Γνωστό ως ένα από τα πιο δημιουργικά αγάλματα στον κόσμο, αυτό το γλυπτό κυριολεκτικά μοιάζει απίστευτα αληθινό. Ανήκει σε μια σειρά γλυπτών με τίτλο “Άνθρωποι του Ποταμού” που απεικονίζουν διάφορες σκηνές από την ιστορία της Σιγκαπούρης. Ο Chong Fah Cheong λέει για το έργο του: “Η συμμετοχή μου στις δημιουργικές αναζητήσεις και διεργασίες, ιδιαίτερα στη γλυπτική, είναι μια κατάσταση του μυαλού και της σκέψης. Είναι μια συνείδηση, μια οξεία συνειδητοποίηση της ύπαρξής μου, που αποτελείται από απεριόριστες μεταβλητές και δυνατότητες. ”

18. Nelson Mandela, Νότια Αφρική

Ο Νέλσον Μαντέλα είναι γνωστός και αγαπητός σε όλον τον κόσμο. Στην Νότια Αφρική λατρεύεται από τα αγάλματα που υπάρχουν σ ‘αυτόν. Σύμφωνα με δηλώσεις της κυβέρνησης της Νότιας Αφρικής τα αγάλματα αντιπροσωπεύουν κάτι περισσότερο από έναν άνθρωπο, αλλά τον πιο ευγενή άνθρωπο στην ιστορία.

19. Ο Δρόμος της Ελευθερίας, TADAS GUTAUSKAS, Λιθουανία 

Σε αυτό το γλυπτό αντιπροσωπεύονται τα 20 χρόνια αποκατάστασης της Πολιτειακής κατάστασης στη Λιθουανία, θυμίζοντας σε όλους τις ιδέες της ενότητας και ελευθερίας.

20. Ποιητής Μιχάι Εμινέσκου, Ονέστι, Ρουμανία

Ο Μιχάι (Μιχαήλ) Εμινέσκου, ήταν ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της ρουμανικής γλώσσας. Έχει κάνει διεθνή λογοτεχνική επιτυχία στη Ρουμανία και τη Μολδαβία. Αυτό το γλυπτό που είναι αφιερωμένο σε αυτόν, είναι ιδιαίτερα όμορφο το ηλιοβασίλεμα και κατά την ανατολή του ηλίου.

Bonus

Αν θέλετε να διαβάσετε το πρώτο μέρος: https://dromospoihshs.home.blog/2019/07/02/20-amazing-modern-sculptures/

Πηγές:

https://www.whydontyoutrythis.com/2014/08/the-25-most-creative-sculptures-statues-from-around-the-world.html

https://www.protothema.gr/city-stories/article/605567/15-apo-ta-pio-eduposiaka-glupta-ston-kosmo/

25 από τα πιο όμορφα γλυπτά και αγάλματα από όλο τον κόσμο

Τα πιο μοντέρνα και παράξενα γλυπτά στον κόσμο που θα σε εντυπωσιάσουν!

20 μοντέρνα γλυπτά που θα σας κάνουν να τα αγαπήσετε

19 μοντέρνα γλυπτά που μόλις τα δείτε θα τα ερωτευτείτε!

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *