Αφιέρωμα στον Πειραιώτη εικαστικό Αντώνη Πολιτάκη

Σαν σήμερα το 1948 γεννιέται στον Πειραιά ο σπουδαίος Έλληνας εικαστικός Αντώνης Πολιτάκης. Η οικογένειά του κατάγεται από την Μικρά Ασία.

Στο σχολείο του Σ. Μοντεσάντου και μόλις επτά χρόνων ξεκινάει μαθήματα ελευθέρου σχεδίου. Ένα χρόνο αργότερα παίρνει και το πρώτο του βραβείο για την ζωγραφική των σκηνικών στη σχολική εκδήλωση. Εκείνη την εποχή, οι χώροι έκφρασής του ήταν το λιμάνι και οι αλάνες.

Για επιφάνειες δημιουργίας είχε τις μάντρες,  τα  ντουβάρια,  τα  στρατσόχαρτα.  Το κάρβουνο από καμένο ξύλο σε βαρέλι, το κραγιόν (κοκκινάδι) και το μολύβι ήταν τα αγαπημένα του υλικά. Οι ιερόδουλες του λιμανιού, οι αγορές, τα καράβια, η θάλασσα θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα καλλιτεχνική ζωή του.

Από τις πρώτες του δασκάλες υπήρξαν η γλύπτρια Ολυμπία Φίκα, η ζωγράφος Τζένη Παπαδάκη, κατόπιν ο Γιάννης Μόραλης και η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα στην Ιστορία της Τέχνης στην ΑΣΚΤ. Την περίοδο 1975-1980 τον βρίσκουμε να σπουδάζει στο Παρίσι στην Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον ζωγράφο-χαράκτη Jean Feugereux.

Το 1980 σε συνεργασία με τους Δήμους Κερατσινίου, Κορυδαλλού, Περάματος, Δραπετσώνας και με τους Δημάρχους Δ.Σαράφογλου, Δ.Μαλαγαρδή, Α.Πατσιλινάκο, αλλά και με συμπαραστάτη την Υπουργό Πολιτισμού από το 1981 Μελίνα Μερκούρη ιδρύει τα εργαστήρια τέχνης, όπου διδάσκει ο ίδιος θεωρία, σχέδιο, χρώμα, ιστορία της τέχνης και ταυτόχρονα προετοιμάζει παιδιά για την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, με βοηθό μία εκ των μαθητριών του τότε, την εικαστικό Τίνα Μάσχα, υπεύθυνη για το παιδικό τμήμα. Μ’ αυτό τον τρόπο επιτυγχάνει την πολιτιστική αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά.

Γίνεται μέλος της πολιτιστικής επιτροπής των εν λόγω Δήμων καθώς και υπεύθυνος για τα εικαστικά. Με την σημαντική του βοήθεια στον Δήμο Κερατσινίου, ιδρύεται η Πινακοθήκη Α. Τάσσος στην μνήμη του μεγάλου χαράκτη.

Η συνεργασία του με τους Δήμους τελειώνει το καλοκαίρι του 1991. Καταφεύγει στην Αθήνα σ’ ένα νεοκλασικό της Ηπείρου & Αχαρνών.

Στις αναζητήσεις του ήταν και το πέρασμά του από τις Μονές του Αγίου Όρους. Εκεί σπουδάζει την τεχνική της εγκαυστικής, την αγιογραφία και τα παραδοσιακά υλικά.

Οι 18 ατομικές εκθέσεις και οι συμμετοχές του σε 22 ομαδικές εκθέσεις τον καθιστούν ως έναν  από  τους  πλέον  σημαντικούς  Έλληνες  καλλιτέχνες  του  Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού.

Το 2013 στην Μασσαλία Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης αντιπροσωπεύει τον Πειραιά και την Ελλάδα με το έργο του “Ένα Κύμα μας ενώνει”.

Η αγάπη του και η αφοσίωση του στην πόλη που τον ανέθρεψε – τον Πειραιά – τον παρακίνησε ώστε να δημιουργήσει στην ευρύτερη περιοχή του πολλά εικαστικά εργαστήρια με πολλούς μαθητές. Έχει επιμεληθεί ποικίλα σκηνικά κι ενδύματα για το θέατρο και έχει δραστηριοποιηθεί και στο ραδιόφωνο με εικαστικές εκπομπές.

Η γοητεία που του άσκησε το λιμάνι του Πειραιά, η νυχτερινή του ζωή καθώς και τα πλοία κι η θάλασσα έχουν διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τέχνη του.

Ενυπόγραφο Σημείωμα του Αντώνη Πολιτάκη (από έκθεσή του που πραγματοποιήθηκε τον Φλεβάρη και Μάρτη του 2018 στο λιμάνι του Pirée, στην Οδό των Αιδοίων, Αιδοίων Ωδαί, όπου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά τα απόκρυφα σχέδια του καλλιτέχνη, παρμένα από την προσωπική του συλλογή)

ΕΝΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΕΙΝΑΙ Η ΖΩΗ. ΤΟΤΕ….

Ουρανός μου, ένα καπάκι τραπεζιού. Ημίφως!

Μερικά κουκούτσια από πορτοκάλι στο χέρι κι απέναντί μου τα ομορφότερα κενά…. Φωτεινά! Σκοτεινά!

Άνοιγαν… Έκλειναν.. Κι εγώ, περίμενα….

Τετράχρονο παιδί θαρρώ, ανιχνεύοντας την πορεία μετρούσα τις αποστάσεις.

Ύψος: Από τον αστράγαλο μέχρι το γόνυ και από το γόνυ; Βάθος: Η πιο γλυκιά διαδρομή αναζήτησης……

Μήκος: Εκσφενδόνιζα τα κουκούτσια με την Ορμή του Ενστίκτου… Εκεί!!!!

Πυκνά γέλια Θηλυκά, μαλώματα, μικρές ανατριχίλες κι εκείνος ο ήχος που έκανε το κεφάλι μου πάνω στον ουρανό μου..

Ατέλειωτη η διαδρομή και ο στόχος μου ο ίδιος …..Πάντα εκεί κατέληγα….. Κι αυτό!! Το πιο απαγορευμένο…

Όμορφο, κρυφό και ελεύθερο μαζί, να κάνει ότι θέλει…. Και πάλι….

Ημίφως!

Απέναντί μου μια φωτιά, πότε ένα μαγκάλι…..

Στα δεκατρία ίδια σκηνή μ’ ορθάνοιχτο το Σύμπαν…. Κορίτσια τέσσερα γδυτά να με μαθαίνουν <<τρόπους>>…. Δεν περιγράφεται ποτέ…..

Της ηδονής ανάσα το κόκκινο προς ροδαλό στην άψα της θερμάστρας. Στην διάθεσή τους έμενα να κάνουν ότι θέλουν….

Όποτε αυτές με ήθελαν…… Οπότε εγώ το ζούσα. Το νήμα ξετυλίγεται….

Απ’ τις Ιέρειες!! στις Κοπελιές!! Κυρίες!! Αρραβωνιαστικιές!! Γυναίκες μέχρι ΤΩΡΑ……

ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…….

Αντώνης Πολιτάκης, Ασκητής Της Τέχνης

ΠΗΓΕΣ: https://www.piree.gr/el/content/antonis-politakis , https://popaganda.gr/pop-news/stis-17-septemvriou-tou-1948-genniete-o-antonis-politakis/ , https://now24.gr/o-peiraiotis-gnostos-eikastikos-antonis-politakis-epistrefei-sto-limani-tou-piree/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *