“Ο Πεπτωκώς Άγγελος” του Αλεξάντρ Καμπανέλ

socialmediaimage

“Ο Πεπτωκώς Άγγελος” (“L’Ange Déçu”) είναι μια ελαιογραφία σε καμβά που φιλοτεχνήθηκε το 1847 από τον σπουδαίο Γάλλο ζωγράφο του ακαδημαϊσμού, Αλεξάντρ Καμπανέλ. Ο πίνακας σήμερα φυλάσσεται και εκτίθεται στο Μουσείο Fabre στην Γαλλία.

Η έμπνευση του Καμπανέλ για αυτό το έργο ήταν το επικό ποίημα του John Milton “Paradise Lost” (1667) και οι πεπτωκότες άγγελοι, αρχηγός των οποίων υπήρξε ο Βεελζεβούλ ή Εωσφόρος. Έτσι λοιπόν ο Γάλλος ζωγράφος, μετά την πρώτη απόρριψή του από το Σαλόν, υπέρβαλε το έργο αυτό. Ήταν η πρώτη φορά που κατετίθετο απεικόνιση του Διαβόλου από κάποιο μαθητή.

edge

Η γυμνή ανδρική μορφή έχει ένα ζευγάρι φτερών και καλύπτει το πρόσωπο της με τα χέρια της τεντωμένα και τα δάχτυλά της μπλεγμένα μεταξύ τους. Η κόκκινη χαίτη των μαλλιών του πεπτωκότος αγγέλου ανεμίζει στον αέρα. Τα φρύδια του σφίγγονται γύρω από τα κόκκινα μάτια του, από τα οποία κυλά ένα δάκρυ θυμού. Το μυώδες σώμα του είναι φυσικά άψογο. Από την στάση του μοιάζει να είναι σε ανάπαυση, όμως όλοι οι μύες του κορμιού του τεντώνονται από δυνητική ενέργεια. Διωγμένος από τον Παράδεισο, αυτή είναι η στιγμή προτού υψώσει το ανάστημά του ξανά.

details

Παρόλο που ο πεπτωκώς άγγελος κρύβει την έκφραση του προσώπου του, μέσα από τα μάτια του εκφράζονται όλα του τα συναισθήματα. Σε αυτά διαγράφεται ξεκάθαρα η επιθυμία εκδίκησης και ο θυμός. Διατηρεί την περηφάνεια του, αλλά σκέφτεται μόνο την αντεκδίκηση.

details2

Ο πίνακας σόκαρε τους κριτές της έκθεσης, όπου υποβλήθηκε, καθώς ποτέ κανείς μαθητής δεν είχε υποβάλει από την Ρώμη πίνακα που να απεικονίζει τον Διάβολο. Υπήρξε μια ιστορική συμμετοχή που αρχικά άφησε άναυδους και στην συνέχεια δυσαρέστησε τους κριτές. Θεωρήθηκε, μάλιστα, μεταξύ άλλων, ότι ήταν “υπερβολικά στο στυλ του Ρομαντισμού” σε σχέση με αυτό που επιθυμούσαν.

details3

“Αυτή ήταν η ανταμοιβή μου για όλο τον κόπο, στον οποίο υπέβαλα τον εαυτό μου, για να μην καταθέσω ένα μέτριο έργο τέχνης…”, έγραψε ο Καμπανέλ σε γράμμα του στον φίλο του Alfred Bruyas.

ΠΗΓΕΣ: https://el.wikipedia.org/wiki/%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%AC%CE%BD%CF%84%CF%81_%CE%9A%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B1%CE%BD%CE%AD%CE%BB , https://www.photographize.co/blog/index_files/cde8b5e36d4e7cf7694b2e77c259d664-69.html , https://arthistoryproject.com/artists/alexandre-cabanel/fallen-angel/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *